A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Hogyan illenek a Star Wars világába az új képregények?

Kelemen Szabolcs

Az utóbbi időben rengeteg Star Wars képregény jelent meg a Marvel / Szukits kiadók gondozásában, és még több is várható - néhány csak tervbe van véve, valami épp most készül, és a rajongók éles késszúrásként élnek meg minden percnyi késedelmet, amikor eltolják a megjelenést...

Úgyhogy összeszedtünk néhány alapinformációt ezekről az új képregényekről. Aki elsőre legyintene, hogy ez csak képregény, annak is érdemes tovább olvasnia, mert ők is találhatnak fontos tudnivalókat lentebb. (Kifejezetten a hazai kiadású képregényekről lesz szó, némi kitekintővel az angol nyelvű eredetire.)

Bele tartoznak az új képregények a kánonba? Yoda az egyik Star Wars képregény borítójáról

Kánon történetnek azok számítanak, amiket a világ gondozója (Disney/Lucasarts) elfogad úgy, mint amik hivatalosan is kiegészítik a fő történetszálat (a nagy mozifilmeket).

Amikor a Disney megvette a Lucasfilmet és ezzel együtt a Star Wars univerzumot, úgy rendelkeztek, hogy a kánonba fognak tartozni az addig készült mozifilmek, a Clone Wars animációs sorozat, és minden más kiadvány, amit ők jelentetnek meg a felvásárlás után, és kánon minősítéssel látják el.
Tehát ami ezen kívül van, az hivatalosan meg sem történt - pl.: az egészen kiváló Thrawn trilógia sem. (És félő, hogy utóbbi eltörölve is marad, mert az időrendben elfoglalt helyét nagyjából ki is töltötték mással.) Születhetnek nem-kánon könyvek, képregények elvileg a Disney era során is, a könyveknél ezeket "Legendák" felirattal látják el.

Bár mérget nem vennénk rá, hogy így marad, de a Marvel-Szukits páros által kiadott Star Wars képregények nagyrészt a kánonhoz tartoznak, tehát ezek hivatalosan is kiegészítői a Star Wars filmek történetének. A korábban megjelent Old Republic képregények viszont nem számítanak kánonnak (egyelőre).

Milyenek az új képregények?

Itthon a publikálást a valószínűleg legérdekesebb karakterekkel és az ő kalandjaikkal kezdték, mint pl.: Luke Skywalker, Leia hercegnő, Han Solo, Darth Vader, Yoda, Csubakka és Palpatine... De az USÁ-ban jelent meg Obi-wan Kenobi és Anakin, Windu Mace, Kanan Jarrus, Thrawn admirális (mert bár a trilógiáját eltörölték, de a Rebels animációs sorozatban visszahozták, ezért a szereplő a kánonhoz tartozik), Lando Calrissian, és Poe Dameron szereplésével is képregény.

Időrendet tekintve eddig minden új Star Wars képregény BBY 32 és ABY 34 között játszódik (tehát a Baljós árnyak és Az ébredő Erő / Az utolsó Jedik között. BBY: before battle of Yavin, ABY: after battle of Yavin: az első Halálcsillag megsemmisítése előtti és utáni időszámítás).

A forma kicsit más...

Itthon a képregényeket gyűjteményes formában, keményborítós kiadásban jelentetik meg. Ez azt jelenti, hogy 5-6 eredeti, angol nyelvű képregényszám van egy kötetben. A cikk írásának pillanatában pl.: 5 Star Wars szériába tartozó, 4+1 Darth Vaderes és egy Darth Maul-os érhető el.

blog comments powered by Disqus