A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Hogyan keletkezhetnek zombik a valóságban?

Kelemen Szabolcs

Ahány zombis történet, annyiféle zombi, és annyiféle mód a zombik keletkezésére. Ezek a fiktív történetek többnyire nélkülöznek mindenféle valóságalapot. Bizonyos valós esetek mégis vérfagyasztóan hasonlítanak a zombiszerű állapotokra...

Agyatlan zombik Zombik a valóságban - egy utcán

A filmekből ismert egyik zombitulajdonság az agyi tevékenységek minimálisra csökkenése , akár a testi épség veszélyeztetése mellett is ( öngyilkos hajlam ).

Az erőszakos rohamokat produkáló skizofrének kezelésének egyik korai módszere volt a lobotómia . Ez egy olyan beavatkozás, amivel elválasztják a homloklebeny kérgét az agy többi részétől. Hatására a kezelt beteg passzivitásba és apátiába süllyed, és nem mutat semmilyen érzelmet . Ez az állapot az egész hátralevő életre megmarad , mivel a beavatkozás végleges. Mielőtt a gyógyszeres kezelés miatt kiment a divatból, már több, mint 100 ezer embernél alkalmaztak lobotómiát.

A toxoplazmózis egy melegvérű állatokat fertőző parazita, ami fertőzött hús fogyasztásával, vagy macskák ürülékével való érintkezéssel terjed. A fertőzöttek általában enyhe influenzaszerű tünetekkel megússzák, de gyengébb immunrendszer esetén (pl.: előrehaladott HIV fertőzés) akár halálos is lehet. Jelenleg a népességnek kb. az 1/3-a lehet fertőzött. A legérdekesebb tulajdonsága, hogy az idő előrehaladtával lassan módosítja a fertőzöttek magatartását is . Ez férfiaknál úgy jelentkezik, hogy kevésbé követik a szabályokat és kevésbé kerülik a veszélyt . Utóbbi hatás kimutatható a halálozási statisztikákban is: Prágában vizsgálták a közlekedési balesetekben elhunytakat, és úgy találták, hogy közöttük magasabb arányban szerepel a toxoplazmózis, mint a teljes lakosság körében.

Zombi világok összefoglalása

Dühöngő zombik

A zombiszerűen dühöngő embertömeg (mint a 28 nappal később c. filmben, vagy a World War Z -ben) nem ismeretlen. A legegyszerűbb példa a focihuligánok, de egy szónok is feltüzelheti az őt hallgató tömeget annyira, hogy dühöngő őrültként rontsanak a városra.

Egyes designer drogok tól is őrjönghet magából kivetkőzve a fogyasztó - főleg, ha mellé még enerigaitalt, vagy alkoholt is fogyasztanak. Csökkenhet a fájdalomérzet is, és emiatt a fogyasztó ereje földöntúlinak hathat . Ezek a szerek azért is borzasztó veszélyesek, mert gyakran a dealer sem tudja, mit árul, és mivel új anyagokról van szó, arról sincs semmilyen információ, milyen hosszútávú hatásokkal kell számolni.

Dühöngést okozhatnak egyes betegségek is.

Az álomkór előidézhet aggresszív, pszichotikus viselkedést , mielőtt a beteg a végső szakaszba lép, és meghal. A kórt a cecelégy terjeszti, és Afrikában rendszeresen előfordul. Időben felismerve gyógyszerrel kezelhető.

A zombifilmek dühöngésére még jobban hasonlít a Magyarországon is előforduló veszettség . A veszettség második szakasza embereknél gyakran jár dühöngéssel, ráadásul harapással (is) terjed . Ez a betegség az első tünetek megjelenése után gyakorlatilag gyógyíthatatlan , főleg meglőzéssel küzdenek ellene.

Engedelmes zombik

A legérdekesebb eset a vudu hitvilág (és a zombi fogalmának) bölcsőjéből, Haitiről származik.

Clairvius Narcisse 1922-ben született Haitin. Mérgezéses halálát két orvos is megerősítette , és 1962-ben eltemették. 18 évvel később visszatért a falujába, és az ott lakó rokonai azonosították. Azt állította, hogy a temetés után kiásták, "életre keltették", majd egy növényi főzettel delíriumszerű állapotban tartották, és másokkal együtt egy cukornádültetvényen dolgoztatták . A fogvatartója 2 évvel később meghalt, de újabb 16 évre volt szükség, hogy főzet után teljesen visszanyerje tudatát és emlékeit.

A dolognak annyi tudományos alapja lehet, hogy ismertek olyan mérgek, amik a halál közelébe lassítják az életfunkciókat . (Hasonlóan Rómeó és Júlia történetéhez.) Ez még az orvosokon is kifoghat, és megállapíthatják a halált. Olyan növényt is ismernek, amit rendszeresen adagolva alkalmas lehet zombiszerű állapot előidézésére, de a fenti történet valóságalapját mégis sokan vitatják .

Még több: zombi ~blog
blog comments powered by Disqus