A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Sith születik - avagy hogyan talál utódot egy Sith?

Kelemen Szabolcs

Gondolkodtál már azon, hogy hogyan találja meg az utódját egy Sith Mester akár galaxisnyi távolságról is, miközben a Sith Rend létezését titokban kell tartania?

Vagy azon, hogy ha talált is egy alkalmasnak tűnő utódot, hogyan veszi rá, hogy csatlakozzon hozzá, és hogyan oldja meg, hogy a jelölteknek ne járjon el a szája?

Miért nehéz a Sith-eknek örököst találni? Darth Sidious - Sheev Palpatine kiválasztva

Az első nehézséget maga a Jedi rend jelenti, mert ők az Erő-érzékenyeket még gyerekkorukban elválasztják a családjuktól, és a Jedivé nevelik őket. Természetesen nem lesz minden padawanból Jedi és néhány Jedi át is állt a Sötét oldalra (lásd Dooku és Anakin), de ezeket a személyeket a Jedik biztosan számon tartják, ezért a beszervezésük sokkal könnyebben vezethet lelepleződéshez, mintha olyat választanak, akiről a Jedik nem tudnak. Emiatt eleve kevés Erő-érzékeny személy jöhet szóba.

A következő probléma, hogy a Sith-eknek meg kell őrizniük az inkognitójukat, ami miatt az Erő érzékenyeket nem kereshetik nyilvánosan. (Jól is nézne ki, ha újsághirdetésben, vagy ingyenes midiklorián-szűréssel próbálkoznának...)

Ha találnak is valakit, akiben nagy az Erő, egyáltalán nem biztos, hogy szimpatikus lesz neki a Sith-ek terve a Jedik kiirtásáról és a világ leigázásáról. Palpatine pl.: gazdag családba született, könnyen megtehette volna, hogy inkább éli tovább a gazdagok kényelmes életét, ahelyett, hogy idegőrlő kettős életet él és egy ezer évvel korábbi terv gyümölcseit learassa. Ezért a jelöltnek kellően eltorzult jelleme is kell, hogy legyen.

Hogy mindezt tetézzük, általában egy Mesternek több Tanítványa is van. Kell B terv arra az esetre, ha a tanítvány nem váltja be a reményeket, vagy idő előtt meghal. Ellenkező esetben az öröklődési lánc könnyen megszakad.

Bár a dolgot számtalan tényező nehezíti, azért a galaxis a megoldásoknak szinte kimeríthetetlen tárházát biztosítja. Lássunk néhányat a legendák világából!

Darth Zannah

A Kettő Szabályát útjára indító Darth Bane-nek viszonylag könnyű dolga volt: szinte az ölébe pottyant a következő tanítvány.

A későbbi Darth Zannah a ruusani csatában elszakadt egy Jedik oldalán harcoló alakulattól, és szerencsés ösztöneinek köszönhetően túlélte azt a csapást, ami Darth Bane-en kívül számtalan Jedivel és a Sith-ek maradékával is végzett.

Ezután nem sokáig csatangolt egyedül a bolygón, mert az egyik őslakos, intelligens faj képviselője mellé szegődött. Amikor egy Jedi felderítő csapat megölte útitársát, dühében végzett a Jedikkel - és ezzel felhívta magára a nem messze lévő Darth Bane figyelmét.

Darth Plagueis

Darth Plagueis története már érdekesebb. Mestere, Darth Tenebrous manipulálta a szüleit, hogy kössenek házasságot, mert tudta, hogy a frigyükből születő gyermekben nagy lesz az Erő.

Amikor a későbbi Darth Plagueis (született Hego Damask) 5 éves lett, felkereste a családot - Darth Tenebrous civilben nagyon sikeres űrhajótervező volt - és meggyőzte őket, hogy hadd vigye magával.

Darth Sidious

Darth Plagueis két okból is felfigyelt Sheev Palpatine-ra. Nem csak a Sith ereklyéket gyűjtötte előszeretettel, hanem - bár még nagyon fiatal volt - pont abba az irányba igyekezett befolyásolta a naboo-i választásokat, ami megegyezett a Damask holding érdekeivel.

Hego Damask kapcsolatba lépett vele, és felfogadta kémnek, de kettejük kapcsolatát az apja nem nézte jó szemmel. El is tiltotta a fiát a Damask holding fejétől, de hiába: Palpatine mindent ugyanúgy folytatott, zsebében Damask tanácsával: a siker érdekében megtehet bármit.

Amikor a család szüleivel és testvéreivel Palpatine elé mentek, hogy távol tartsák a választásoktól és Damasktól, felszínre törtek belőle az apja ellen táplált, mélyről jövő indulatok, és végzett az egész családdal. Hego Damask segített neki eltüntetni a bizonyítékokat, és egy héttel később felfedte kilétét, illetve tanítványául fogadta a sikeresen "vizsgázó" Palpatine-t Darth Sidious néven.

De ezzel Darth Sidious és Darth Plagueis közös története éppen csak elkezdődik.

blog comments powered by Disqus