A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Alien vs. hydralisk

Kelemen Szabolcs

Talán az egyik legjobban kitalált földönkívüli lény az Alien sorozat xenomorphja. Valószínűleg az ember legsötétebb félelmeiből táplálkozik: rovarszerű, emberi Alien vs. hydralisk testből kel ki, remekül rejtőzködik, és tökéletes gyilkológép. Méltán ihlette meg annyi ember fantáziáját.

Hatása tetten érhető a StarCraft hydraliskjében is, a hasonlóság tagadhatatlan. De vajon melyik a veszedelmesebb? Az új mindig jobb, vagy kettejük harcában győzne a jó öreg alien?

A hydralisk és xenomorph összehasonlítása

Az összehasonlítást rögtön egy pontosítással kell kezdeni:

  • A hydraliskek közül azt a változatot vesszük alapul, amelyikkel a terranok először találkoztak. A StarCraft I és Brood Wars között a hydraliskek már továbbfejlődtek, nagyobbra nőttek és gyorsabbak is lettek.
  • A xenomorph faj képviselői közül azokat a "drone"-okat vesszük alapul, amik emberből kelnek ki (ugyanis képességeik némileg változhatnak attól függően, hogy milyen volt a gazdaszervezetük).

tulajdonság Hydralisk Alien
eredet Akkor jött létre, amikor a zergek asszimilálták a békés növényevő slothien fajt. Pontos eredete ismeretlen. Egyes feltételezések szerint mesterségesen létrehozott faj, mások szerint egy másik bolygó természetes körülményei között fejlődött ki.
hossz / magasság [m] 5,4 m - kígyószerű testével különböző magasságúra tud ágaskodni 1,8-2,25 m
tömeg [kg] 390 kg 140-180 kg
mászás Képes függőlegese falakra is felmászni Falakon, plafonon könnyűszerrel közlekednek. Méretük ellenére szellőzőkben is tudnak közlekedni
páncélzat Páncélkeménységű lemezek borítják a testét A rákokéhoz hasonló külső páncél védi őket, speciális anyaga széles határok között megvédik a külső hatásoktól, de pl.: a hirtelen hőmérsékletváltozás káros lehet számukra.
intelligencia zerg központi tudat irányítja az emberinél alacsonyabb intelligencia, de tanulékonyságuk és a környezethez való alkalmazkodásuk így is veszedelmes ellenféllé teszi őket. A királynő telepatikus kapcsolatban állhat velük.

A hydraliskek harcmodora

A hydraliskek közelharcban főleg a karmaikat használják, de a harapásuk is borzalmas erejű. Legfőbb fegyverük, hogy kb. 30 cm hosszúságú mérgező tüskéket tudnak lőni - ez a slothien ős sörtéiből alakult ki. Lövéseik 300-500 m távolságból még átütik a 2 cm-es neoacél páncélzatot. A tüskékből több százat tudnak magukkal vinni.

Mivel nyílt terepen is egész lassan mozog, ezért főleg a beásva, meglepetésszerűen szoktak rajtaütni a zsákmányon, hogy kereszttűzben végezzenek vele.

A xenomorphok harcmodora

Az alien / xenomorph fő fegyvere a belső száj. Karma is hihetetlenül éles, általában egyetlen suhintással képes bármit elvágni vele. Farkát ostorként használhatja, de lehet fogazott is, ami egy fűrészhez hasonlóan komoly sebet ejthet.

A legtöbb egyszerű lőfegyver hatástalan vele szemben, egy 9mm-es pisztollyal szemben gyakorlatilag sérthetetlen. Közelharci fegyverekkel lehet rajta sebet ejteni, kivéve ha azt savval tönkre teszi. Hihetetlen sebesüléseket képes túlélni: egy fejlövés vagy az összes végtag levágása nem elég az elpusztításukhoz.

Harcmodoruk változatos. Nagyon jól rejtőzködnek (ebben segíti őket a színük és az is, hogy a páncéljuk nem sugároz hőt). Általában kihasználják a környezet adta lehetőségeket és szinte hangtalanul közlekednek. Gyakran elbújva várják áldozatukat, akit talán észre sem veszi, mi végzett vele.

Melyik győzne?

Amikor elkezdtem gyűjteni az anyagot a cikkhez, egyértelműen azt mondtam volna, hogy a hydralisk a nyerő, mert nagyobb és távolról simán szitává lövi az alient. Aztán amikor az alienes anyagokig jutottam, rájöttem, hogy közelharcban valószínűleg a hydralisk csak pofozózsák lenne az aliennek.

Egy városi vagy sziklás terepen pedig minden esélye megvan a xenomorphnak, hogy közelharcba bonyolódjon a hydraliskkel. Van azonban egy bökkenő: a rejtőzködés. Ha a hydralisk beásva várja az alient, akkor könnyen kivárhatja az ideális időpontot a rajtaütéshez, és az aliennek esélye sincs. Ennek a fordítottja is igaz: egy vonuló hydralisket is könnyen meg tud lepni egy alien. Ha pedig mindkettő rejtőzködik, akkor nem küzdenek meg egymással :-)

Egy biztos. Ha ezek összecsapnak, én szeretnék minél távolabb lenni :-)

blog comments powered by Disqus