A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Így néznek ki Asimov jóslatai 2018-ban

Kelemen Szabolcs

A robot szót a mostani, "embert helyettesítő gép" értelmében 1921 óta használják Karel Capek R. U. R. című drámája nyomán. Akkortát egy új gépesítési hullám formálta át az ipart, éppen munkahelyek ezreit téve feleslegessé. A korai robotos sci-fi-k eléggé hasonlóak voltak: a segítő szándékkal (munkára) létre hozott gép öntudatra ébredt, és Frankenstein szörnyéhez hasonlóan az alkotó ellen fordult.

A Dűnében ezt továbbgondolták, és a trilógiában már vallási alaptétel tiltja, hogy az emberi elméhez hasonló gépet hozzanak létre.

Aztán jött Asimov...

Az egy kaptafára készült sztorik sorát leginkább Asimov könyvei törték meg, aki egy jóval kifinomultabb, 20 ezer évet felölelő fikciót hozott létre. Asimov és a robotokEbben a robotok a 20. századtól kezdve rengeteget segítenek az embernek (pl.: az űrutazáshoz nélkülözhetetlen hiperhajtómű kifejlesztésében, ami borzasztó veszélyes, és robotok nélkül tesztpilóták százainak életét követelné), de a kizárólag robotmunkán alapuló társadalmak végül az ember elsatnyulásához vezettek - vagyis anélkül is az emberiség kárára váltak, hogy a robok nem fordultak nyíltan ellenünk. Végül az egyetlen megmaradt robotpéldány az emberi történelmet terelgeti a háttérből, úgy, hogy az hosszú távon az emberiség hasznára váljon.

Hol tartunk Asimov vízióihoz képest?

Ettől még elég messze vagyunk, sőt, az író átlal jósolt jelenhez képest le is maradtunk. Az Asimov könyvek szerint mostanára már a Naprendszer gyarmatosításán kellene dolgoznunk, a robotok hathatós segítségével.

Bár Elon Musk tervei között szerepel egy Mars-misszió, robotokat ahhoz sem terveznek asimovi mértékben igénybe venni. Az ipari robotok viszont már régen a valóság részét képezik, és néhol üzemelnek háztartási robotok is. A gépek helyenként közterület-fenntartási feladatokat is ellátnak. Nagyon komoly kutatási pénzek mennek a katonai robotfejlesztésekre (ez teljesen szembe megy Asimov törvényeivel), és azt jósolják, hogy a közúti fuvarozás lesz a következő nagy terület, ahol a gépek kiváltják az emberi munkát.

Mi lesz az emberiséggel?

Még nyitott kérdés, hogy a fokozatos robotizáció hová vezet. Egyesek szerint technológiai szingularitás lesz a vége, amikor drámaian megváltozik a világunk, és nem feltétlenül jó értelemben (lásd: Terminátor, Mátrix, Butleri dzsihád stb.). De ha a szingularitás el is marad, egyáltalán nem biztos, hogy a robotok mindenki számára elhozzák a Kánaánt. Például, mert borzasztó drágák, ezért a tulajdonosok maguktól nem igazán akarnak osztozni a robotok által megtermelt hasznon - viszont egyesek pont emiatt már a robotok adóztatását szorgalmazzák.

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus