A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ilyen lett a Skywalker kora [spoileres]

Kelemen Szabolcs

Hát eljött ez is. Igyekeztem előítéletektől mentesen végignézni, és sikerült egyértelmű ítélet, és erős indulatok nélkül a végére érni.

Ez nem egy rejtjeles üzenet, hanem annak köszönhető, hogy a filmet nézhetjük egyszerű érzelmi alapon, és végiggondolhatjuk az összefüggéseit.

Érzelmi alapon megközelítve...

Ha csak közvetlenül azokat a képeket és hangokat nézzük, amiket a film elénk tár, és nem akadunk fenn azokon, amiket lentebb leírok, a film élménye nagyon jó (már annak, aki szereti a Star Wars világát).

Hatott szinte minden, amivel hatni akart. Mintha profi marketingesek rakták volna össze. Skywalker kora logó

Működött a nosztalgia:

 • Leia szerepeltetése miatt aggódtam. Hogy hozzák be a filmbe, ha Carrie Fisher már nincs közöttünk? Végül elég tiszteletteljesen oldották meg. Ha csak ennyire hoznak vissza elhunyt színészeket, elfogadható (a hírlevélben külön deepfake rovat szól arról, hogy mikre képesek ügyes videószerkesztők - nekem úgy tűnik, csak akarat kérdése lenne, hogy 2020-ban 5 új Humphrey Bogart filmet lássunk).
 • Jó volt újra látni Landot, Han-t és Luke Skywalkert, bár elég kis szerepet kaptak ők. (Han-t talán egészében Az ébredő Erőből vágták be?)
 • Kaptunk Halálcsillagot is, ott volt Csubakka, R2D2, és C3PO, akinek amúgy az elpusztulásával borzolta a kedélyeket az egyik előzetes, de végül nem történt meg (szerencsére).

Kylo Ren is kapott valami értelmes szerepet a történetben, a végére még meg is lehetett kedvelni, viszont bőven több fodulat volt a karakterében, mint ami elég lett volna: gonosz, aztán másodhegedűs gonosz, aztán főgonosz, semleges, végül a jó ügy mellé áll... Vader legalább csak a trilógiák végén váltott egyszer. Érdekes, hogy Kylo Ren nem hazudott, amikor Rey szüleiről azt mondta: senkik voltak. Nagyjából igaz is volt, csak hát a nagyszülőnél volt csavar :-)

Poe-nak és Rey-nek viszont szinte ebben az epizódban van az első közös jelenete, és mivel vásznon nem igazán láttuk őket eddig egy helyen sem, előzmény nélküli a jó kapcsolatuk. De ez végülis hihető semmiség, mert nem percre pontosan ott folytatódik a film, ahol az előző rész abbahagyta.

Belegondolva a részletekbe...

Ha kicsit boncolgatni kezdjük, azért találunk logikai bakugrásokat a filmben szép számmal.

Palpatine

Az első problémaforrás Palpatine (mindenki így hívja, talán el sem hangzik a "Darth Sidious" a filmben).

 • Ő a kedvenc főgonoszom, de itt eléggé félgőzön megy. Hol van ez az egész ahhoz képest, hogy kirobbant egy háborút, aminek mindkét oldalát ő irányítja, és csak azért ölet meg milliárdnyi embert és egyéb élőlényt, hogy a klónkatonái a megfelelő pozícióban legyenek a Jedik kiírtásához? Kicsit sem ellenőrzi Kylo Ren-t, hogy tényleg betartja-e az alkujukat (erre biztos lettek volna módszerei, még a jó öreg Arcturus Mengsk is megoldotta a StarCraft II-ben: Tychus meghalt volna, ha a küldetése teljesítése előtt veszi le a szkafanderét), miközben azt is sejthette, hogy hogy Kylo Rey-jel együtt akar "uralkodni"? És egyébként miért is akarná Kylo betartani az egyezséget? Járt valaki jól azzal, hogy Palpatine-nal üzletelt? (Lásd: Vader, Dooku.) Hihető egyáltalán, hogy Palpatine átadná a galaxis irányítását valakinek? Hihető bármi, amit mond, miután bevallotta Kylo-nak, hogy egész életében őt manipulálta?
 • Ha belegondolunk, a feltámadása is elég vegyesen értékelhető:
  • Az egész körítés eléggé hasonlít Voldemortéra: valaminek köszönhetően egy satnya testben visszatért, és hogy igazi testet öltsön, szüksége van még valamire... Megmagyarázva nincs igazán (lásd a terjedelemről szóló részt), előzménye a Star Wars-ban nincs, ahogy a vérmágiás, lélek átköltözős dolognak sem.
  • Az, hogy feltámadt, eléggé megkérdőjelezte A Jedi visszatér áldozatait. De oké, ez hozzá tartozik a fordulathoz.
  • Másrészről valamennyire érthető, hogy őt hozták be. Snoke meghalt, Kylo Ren nem vehető komolyan, főgonosz nélkül meg nem lenne film. J. J. Abramsnek továbbá kb. a névjegye, hogy hivatásos szereplőfeltámasztó (lásd azt, amit anno az Alias-ban művelt).
 • Baromira érdekelt volna, hogy mit csinált, mióta visszatért holtából, mert azóta kb. 20 év telt el. Lásd terjedelem.
 • 20+ évig meg akarta öletni Rey-t, többek közt még a film elején is. Mi történt a film alatt, hogy már nem akarja megöletni, hanem az is megfelel, hogy Rey személyesen öli meg őt? Ezt végülis meg lehet magyarázni (pl.: Rey-t az előtt akarta megöletni, hogy megerősödne, de ha már ott van helyben, előnyösebb beleköltözni a testébe, és így már nem számít, megerősödik-e, ráadásul szerez egy életerős gazdatestet), de kifejtve biztos, hogy nincsen.

További kérdések vegyesen

 • Kylo Ren, miután elhagyta a Sötét Oldalt, még mindig az Első Rend vezére volt. Miért hagyta, hogy kivegyék a kezéből az irányítást? Lehet, hogy meghasonlott, de azt nem nehéz belátni, hogy sokkal jobb, ha kordában tartja a seregét, mintha hagyná őket randalírozni. Mi több: ha az Első Rend hatalmát a jó ügy szolgálatába állítja (pl.: az Ellenállással karöltve nekimegy Palpatine-nak), még talán Rey számára is szimpatikusabb lett volna.
 • Rey szülei menekültek valami elől, ezért hagyták ott Rey-t a Jakku-n. Vajon mit tudtak arról, hogy miért üldözik őket, vagy a lányukat? Tudta Rey apja, hogy ő is Palpatine - de nem gondolt arra, hogy emiatt üldözik, és nem kért segítséget az Ellenállástól? Tudták, hogy Palpatine feltámadt, és üldözi őket - de nem szóltak róla? Vagy tudták, hogy Rey Erő érzékeny - de nem adták Jedi iskolába, ahol biztonságban lett volna? Egyáltalán honnan tudták, hogy üldözik őket? Egy támadást túléltek?
 • Egy valódi űrcsatában garantált, hogy senki nem lőtte volna a csillagrombolók bolygópusztító fegyvereit, ugyanis az egyetlen bolygó a közelben az Exegol volt, arra meg érthető okokból nem fognak lőni vele. Helyette a sokkal veszélyesebb torpedókkal és ágyúkkal kellett volna foglalkozniuk. Senki nem szólt a rendezőnek, hogy ez így marhaság?
 • Komolyan ekkora problémát jelent meghekkelni egy droidot? Lementjük a memóriáját, betoljuk egy másik droidba (vagy egy szimulátorba), azt újraindítjuk és megvan a Sith fordítás miközben C3PO agya sem sérült.

Terjedelem

A film nagyjából minden szereplő sorsára kitér, de ahogy fentebb is látszik, rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul.

A csillió elvarrandó szál miatt viszont eszméletlenül rohan a film - a nyitottan maradó kérdések ennek is köszönhetőek. Összehasonlítva a Zsivány egyes egy hártyavékony szeletét dolgozta fel a Star Wars történetének, de azt nagyon sikeresen. Ez a film viszont eszméletlen nagyot markolt: 8 filmet akart lezárni, miközben Az utolsó Jedik rendesen nagy káoszt hagyott a történetvezetésben.

Ehhez képest jól sikerült.

De erre a vállalkozásra egy film egyszerűen nem volt elegendő. Ugyanúgy sorozatot kellett volna csinálni belőle, ahogy a Han Solo-ból is. Közben pedig pl.: Maz Kanata megmagyarázhatott volna minden Erő jelenséget, amit eddig nem is láttunk, vagy nem értettünk, Rey pedig kinyomozhatott volna minden fontos részletet a múltjáról. Mondhatnánk, hogy majd a könyv megmagyaráz mindent, csakhogy a filmnek magában kell működőképesnek lennie, mert a könyvet nem mellékelték a mozijegyhez. A szomorú az, hogy helyette majd kapunk egy sorozatot Cassian Andor-ról.

Annyira nem borított ki, mint Az utolsó Jedik, kb. olyan utóhatása van, mint Az ébredő Erőnek - vagyis igazából semmi különös, csak az utóbbinál még ott volt bennem a kincstári optimizmus, de ez a trilógia befejezése, amitől többet vártam.

blog comments powered by Disqus