A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ebben jobbak a Jack Reacher könyvek a filmnél

Kelemen Szabolcs

Jack Reacher nem egy hétköznapi katona. Már az apja is katona volt, így katonai bázisokon nőtt fel. 18 éves korában felvételizett a West Point Katonai Akadémiára, majd később, a seregben katonai rendészként szolgált (őrnagyi rangig vitte) - amíg le nem szerelt szinte folyton katonák közt élt. Az évek során számos kitüntetést szerzett, mindet teljesen megérdemelten, mert szinte csak a legnehezebb, legkényesebb ügyek landoltak nála.

A karaktert Lee Child alkotta meg a könyveiben, de a nagyközönség a mozifilmekből ismerhette meg. Ahogy általában, úgy most is szép számmal akadnak különbségek a könyv és a film között, amik most inkább a könyv felé billentik a mércét.

Fizikum Jack Reacher Washingtonban

A Jack Reacher a könyvek szerint kb. 190 cm magas, és bár sok történetben már inkább a '30-as éveit tapossa, még mindig szinte ereje teljében van, vagyis eléggé tiszteletet parancsoló jelenség.

Ehhez képest a filmekben Tom Cruise játssza, akiről lehet sok jót és rosszat is mondani, de azt semmiképpen, hogy 190 cm magas lenne. Ebből következik, hogy a film kedvéért sok akciójelenetet át kellett írni (pl.: ahelyett, hogy felülről lefejelne valakit, inkább átbújik az ellenfél hóna alatt, és arcon könyökli).

Katonaévek

Az eddig leforgatott két film Jack Reachernek arról az életszakaszáról szól, amikor már leszerelt, és eléggé minimalista életet élve járva az országot. Az ügyek így is megtalálják őt - akármibe is kezd bele, kideríti az igazságot, és rendbe teszi a dolgokat.

Ezzel szemben a Jack Reacher könyvek egy jelentős része még a katonaévekről szól, amikor a cselekményt tovább bonyolítják a felettesek és a hivatali politika (amihez a főszereplőnek nincs sok érzéke). Az egyik könyv (a címe: Az ügy) kifejezetten arról szól, hogyan ábrándul ki a hadseregből, és miért hagyta ott.

Belelátunk Jack Reacher fejébe

A legnagyobb előnye a Jack Reacher könyveknek, hogy megismerhetjük belőlük, hogyan gondolkodik a főhős - ugyanis a filmekben általában csak az elhangzó a párbeszédeket hallhatjuk. (Lehetne ugyan egy narrátor, aki kommentálja a dolgokat, de a könyvben olyan mennyiségű extra információ szerepel, hogy azt ígyis-úgyis meg kellene vágni. Ráadásul a folyamatos beszéd is zavaró lenne.)

Jack Reacher gondolatmenetét megismerve kiderül, hogy óriási tárgyi tudása és remek megfigyelőképessége van (olyan dolgokat is megtudunk a fegyveres szervekről, amiket civilként esélytelen lenne), és ezekből olyan pontos következtetéseket von le, mint maga Sherlock Holmes. És végülis ezért olvasunk krimiket, nem igaz?

Még több: ~blog krimi
blog comments powered by Disqus