A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

James Dashner: útvesztő a sikerhez

Scifimarket.hu

Dashnernek az Útvesztő könyveket köszönhetjük. Azt a sorozatot, ami jelentős mérföldkő volt a hol felfelé, hol lefelé tartó útjának.
Ez az út kellett ahhoz, hogy sikeres író legyen, az, akit mi, rajongók ma ismerhetünk. A legnépszerűbb szerzőknél gyakran előfordul, hogy az első próbálkozásukat elutasítják a kiadók, és James Dashner sem volt kivétel ez alól.

A szerző

Az 1972-ben született Dashner gyerekkora óta lelkes olvasó. Falta a könyveket. Kedvenc írója Stephen King, és elismeri, hogy a Ragyogás hatalmas befolyással bír munkáira.
Mielőtt íróvá vált, a pénzügyminisztériumban könyvelőként dolgozott. Hét évet töltött a szakmájában, de megjegyzi, hogy a könyvelés csupán kényszerű választás volt számára, hiszen az írók nem igazán élvezik a könyvvezetést. Mielőtt az Útvesztőt megírta, már volt két könyvsorozata: a „Jimmy Fincher Saga” és a „The 13th Reality”.
Az Útvesztőt már akkor elkezdte írni, mikor a The 13. Reality még tartott.
Dashner elképesztően fantáziadús. Elméjét a kaland, a túlélési játékok és a filmek, valamint a tudományos-fikciós műfaj iránti szeretet alakította. Amikor elmesél egy történetet, először azt képzeli el, hogy hogyan fog az visszatükröződni a filmekben. A gondolatokat és képeket csak ezután alakítja szavakká. Egy interjúban azt is elárulta, hogy egy kicsit saját magát, az életét is bele szokta írni a karaktereibe. Minden olyan személyt, akivel valamilyen módon találkozott, és valamilyen okból befolyással bírt felé.

Az áttörés Labirintus az útvesztő sorozatban

A nagy áttörést 2005-ben, az első Útvesztő könyv hozta el neki. Az ötlet egy éjszaka, álmában fogalmazódott meg, amikor is egy kifürkészhetetlen labirintust látott, amelyben egy csomó tinédzser volt bezárva borzalmas teremtményekkel, amelyek az életüket fenyegetik. Az ötlet annyira lenyűgözte, és minden olyan hirtelen jött, hogy Dashner felugrott az ágyából, megragadott egy tollat ​​és egy notebookot, és mindent leírt. Így pattant ki a sikeres történet szikrája.
2005-ben elkészült a trilógia első része, de sajnos a kiadók elutasították. Dashner azonban nem adta fel. Úgy döntött tovább finomítja a történetet. Gyakorlatilag szinte az egészet átírta.
Ez egy hosszú folyamat volt, de azt szokták mondani, hogy a sikerért meg kell küzdeni. És jött is 2009-ben. A sorozat azóta sikeres franchise-zá fejlődött tovább. Öt könyvet írt, amelyből összesen három film készült.

De mi az Útvesztő könyv sikerének titka?

A könyveket hatalmas és szilárd rajongói háttér támogatja, akik nagyon aktívak a különböző közösségi oldalakon, kinyilvánítva az író felé néha túlságosan is áradó szeretetüket. Azonban, ellentétben a legtöbb szerzővel, akik figyelembe veszik a rajongók reakcióit és ötleteit a saját munkájukban, Dashner ragaszkodik ahhoz, hogy a saját ötleteit valósítsa meg. Nem hagyja, hogy a szenvedélyes rajongók befolyásolják Őt. Rugalmas írási technikája kedveltté teszi a fiatal felnőtt olvasók körében. Ő azt mondja, hogy ha egy karakternek meg kell halnia, akkor az a karakter meghal. Nem számít, hogy ő esetleg a sorozat egyik legkedveltebb karaktere. Tiszteli a rajongóit. Mindig is tisztelte. Akkor is, mikor az első közönségtalálkozón csak egy-két ember jött el, és az volt az egyetlen kérdésük hozzá, hogy merre van a WC? De a könyv a sajátja, és ehhez ragaszkodik. És ez az, amiért kedvelik Őt. Amiért kedvelik az Útvesztőt. Nem tudhatják hogyan alakul, hiszen nem befolyásolhatják. A könyv abszolút az író elképzelései szerint megy előre a saját útján, és ez így van jól.

Alulról kezdte, és most itt tart. Díjat nyert a könyveiért, befolyásos ember lett. Rajongók hada követi minden léptét. De megmaradt ugyanaz a szerény ember, aki könyvelőként is volt.

Még több: ~blog fantasy
blog comments powered by Disqus