A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Jót tesznek-e Asimov robotjai az emberi fejlődésnek?

Kelemen Szabolcs

Ha az űr benépesítése robotok nélkül nem is lehetetlen, akkor is borzasztó nehéz. Az űr önmagában is veszélyes, de kiforratlan űrtechnológiával sem veszélytelen kísérletezni... A kockázatos dolgokra jobb robotokat használni, nem igaz?

Mégis, ha néhány ezer évet ugrunk előre Asimov 21. századától, mintha a robotok minden előnye a visszájára fordult volna...

A kettészakadt emberiség

A 6. évezredben az emberiség két markánsan elkülönülő csoportra szakadt: Asimov robotjai

A Föld lakói a felszín alatti city-kbe ("Acélbarlangokba") tömörülve élik mindennapjaikat. (Sokak számára már az is elképzelhetetlen, hogy a szabad ég alatt éljen.) Egyre nagyobb problémát jelent a city-k túlnépesedése: egyre több embert kellene ellátni a szűkös erőforrásokból. A robotok kikoptak a használatból, mert a földlakók féltik tőlük a munkájukat. Emiatt a földi emberek technológiában egyre inkább lemaradnak az űrlakók mögött.

Az űrlakók azoknak a leszármazottai, akik robotok segítségével 50 lakható bolygót kolonizáltak. Bár a bolygók kultúrája eltérő, az közös bennük, hogy robot alapú gazdaságuknak köszönhetően elképzelhetetlen luxusban élnek. (A legkirívóbb példa talán a Solaria, ahol a 20 ezer ember jólétéről 200 millió robot gondoskodik.) Szinte kizárólag hobbiból dolgoznak. A fejlett egészségügynek köszönhetően többszáz évig élhetnek teljes életet. (Saját bevallásuk szerint sok betegségnek úgy szabtak gátat, hogy a minimumra csökkentették az érintkezést a földi emberekkel).

Az űrlakók világa mégis hanyatlik. Népességük fogyóban van, belekényelmesedtek a luxusba és ha mindez nem lenne elég, bizonyos esetekben még a földlakók segítségére is rászorulnak. A Földről kénytelenek nyomozókat hozatni, mert a bűnözés szinte teljesen eltűnt az életükből.

Ahogy az lenni szokott, ha az emberek két táborra szakadnak, megjelent az érdekellentét.

A Föld izolációja

Az űrlakók izolációban tartják a túlnépesedett Földet.

Sem az űrlakó világokra való kivándorlást nem engedik (félnek, hogy új betegségeket hurcolnának be, pedig ez pótolná a csökkenő lakosságot), sem azt, hogy új lakható bolygókat népesítsenek be (hiszen létszámbeli fölényüknek köszönhetőn rövid idő alatt az űrlakók fölébe kerekedhetnének). Ezen kívül az űrlakók és a földi emberek kölcsönös ellenszenvvel viseltetnek egymás iránt.

A Földlakók számára némi reményt jelent, hogy az űrlakók is két táborra szakadtak:

Az izoláció ellenzői úgy gondolják, hogy az emberiség egésze szempontjából előnyösebb, ha az ellustult űrlakó világok helyett a földi emberek népesítik be az űr többi részét. Nemes gondolat a részükről, hogy az egész emberiség érdekeit nézik, és nem csak a saját, szűklátokörű céljaikért küzdenek, mint a másik oldal.

A globalisták ugyanis továbbra is fenntartanák a Föld izolációját, miközben az űrt a nemrég kifejlesztett humanoid robotokkal hajtanák uralmuk alá.

A két űrlakó tábor közti ellentét odáig fajul, hogy az izolációellenesek vezetőjét hazaárulással vádolják, amikor megsemmisül a globalistáknak kulcsfontosságú humanoid robot prototípusa. (Hiába hódította meg az emberiség az űrt robotok segítségével, hiába győzte le a betegségeket és az éhezést, a politika 3 ezer év múlva is ugyanolyan maradt...)

Itt kapcsolódik be a történetbe Elijah Baley, egy nyomozó a Földről. A tét nem kicsi: ha bizonyítja az űrlakó tudós ártatlanságát, megszűnhet a Föld izolációja, és a túlnépesedő city-k minden problémája megoldódik (érdekes, hogy alternatívaként a Földön való fenntartható fejlődés fel sem merül). Ha kudarccal jár, a Föld valószínűleg örökre izolációban marad, és az emberiség visszafejlődése megállíthatatlan...

Ez is érdekelhet:

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus