A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Készül egyszer StarCraft film?

Kelemen Szabolcs

A StarCraft abban is különbözik a többi stratégiai játéktól, hogy a történetét nagyon eltalálták. A világa kellően összetett, a cselekményét átszövik a drámai fordulatok, sőt nyomokban még szerelmi szálat is tartalmaz, úgyhogy szinte kiált a megfilmesítésért .

Hogy lesz-e belőle egyszer egész estés mozi, az viszont sok mindentől függ...

A WarCraft film tanúsága

A Blizzard másik nagy világához, a WarCrafthoz kapcsolódóan 2016-ban jelent meg film, aminek a tapasztalatai egy StarCraft film szempontjából is érdekesek lehetnek.

A WarCraft filmprojektet még 2006-ban jelentették be hivatalosan, vagyis a megjelenésig 10 év telt el. A határidőket többször is elhalasztották, és közben a választott rendezőt is lecserélték (Sam Raimit Duncan Jones váltotta 2013-ban) - nem akarták elhamarkodni.

Bár a filmet a kritikusok fanyalogva fogadták, a közönségnek tetszett (személyes tapasztalat, hogy még olyanok is pozitívan nyilatkoztak róla, akikről nem is gondoltam volna). A forgatás 160 millió dolláros költségével szemben 433 millió dollár bevételt termelt, vagyis nem csak nyereséges lett, hanem meg is döntötte a játékadaptációs filmek rekordját (a Prince of Persia-t taszította le a trónról). Ha pedig a WarCraft anyagilag sikeres volt, valószínűleg megérné egy StarCraft filmet is forgatni.

A Blizzard óvatos StarCraft karakter, Tychus Findlay

Bár a StarCraft film ötlete nagyon régóta a levegőben van (már 2006 előtt is rebesgették), a Blizzard nem akar minden áron filmet csinálni belőle. A világnak rengeteg rajongója van, és egy rosszul sikerült film akár a játék népszerűségére is visszahathat. Ezért válogatják meg nagyon, kik dolgozhatnak a projekten. Ahogy ők fogalmaztak: pl.: James Cameronra rá mernék bízni, de ki tudja, ő vállalja-e majd valaha? (Főleg most, hogy valószínűleg az Avatar 2-vel van elfoglalva.)

Jelenleg rendező még nincs, viszont a WarCraft film elkészítése a rendező véglegesítésétől számítva 3 évig tartott. Sajnos a film elég távolinak tűnik.

Nehézségek

Ahhoz, hogy a film sikeres legyen, nem csak a játékosoknak, hanem az egyszeri mozilátogató számára is nézhetőnek kell lennie. (Valószínűleg pusztán a játékosokból nem jön össze elég néző, hogy anyagilag ne legyen bukás.) Ez rögtön két problémát is magában hordoz.

Egyrészt jól el kell találni a film történetét. Ha kockáról-kockára a játék sztoriját filmesítik meg, az lehet, hogy unalmas azoknak, akik már végignyomták az egészet. Viszont ha új történetet találnak ki (ahogy a könyvek is tanúsítják, a StarCraft világa elég komplex ehhez), akkor pl.: lehet, hogy néhány népszerű karakterről le kell mondanunk.

Másrészt jól kell bemutatni a világot azoknak, akik a moziban találkoznak vele először. Utóbbi sem kis vállalkozás, mert a StarCraftban rögtön három népet (és a kisebb-nagyobb frakcióit) is meg kell ismertetni, amire 120-150 perc jut. Ha túl sok újdonságot és techno halandzsát zúdítunk a nézőkre, nem fogják érteni a filmet, nem is beszélve az utálkozó kritikusok hadáról.

Rajongók persze imádnák...

Hogy a filmre lenne igény, azt mi sem mutatja jobban, mint a rajongók aktivitása. Az IMDB-n pl.: több, igen jól eltalált szereplőlista készült már, bár vannak közte viccesebb ötletek is (pl.: Samuel L. Jackson mint Zeratul). Ezek szinte biztos, hogy megmaradnak a vágyálmok szintjén, mert nem valószínű, hogy egyszerre lenne pénz pl.: Anthony Hopkinsra (Edmund Duke), Gary Oldmanre (Alexei Stukov) és Ralph Fiennesra (Gerard duGalle).

Viszont készültek rajongói filmek is. Az alábbi pl.: 2015-ös, és nagyon nem finomkodik. Viszont a vak is láthatja belőle, hogy a StarCraft jó kis alapanyag egy egész estés sci-fi-hez.

blog comments powered by Disqus