A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ki ez a Geralt?

Kelemen Szabolcs

A vaják könyvek, képregények, játékok és a The Hexer, de a készülőben lévő netflix sorozat főszereplője is Ríviai Geralt. Lássuk annak a karakternek a főbb vonásait, aki híressé tette Andrzej Sapkowski fantasy világát!

Származás

Geralt egy varázslónő, Visenna, és feltehetőleg egy Korin nevű harcos gyermeke. Születés után anyja a Kaer Morhen-i erődbe vitte, ahol hosszú idő alatt vajákká képzik. Ennek egyik állomásaként teljesítette a füvek próbáját, amitől számos mutáción esett át. A mutációk annyira nem viselték meg a szervezetét, hogy további, kísérleti mutációknak is alávetette magát, amiket mások nem éltek túl - vagyis a világban kevés hozzá fogható ember található.

A képzés végeztével nekivágott a nagyvilágnak, hogy megszabadítsa a szörnyektől. Ebben egyik első társa Keszeg nevű lova lett (innentől kezdve minden lovát Keszegnek hívta).

Bár a neve mást sugall, Geralt nem Rívia városából származik. Azért vette fel ezt a nevet, mert az első név, amit ki kellett találnia magának, túl hosszú és túl megjegyezhetetlen volt, (viszont később alkalmazkodott a nevéhez és felvette a ríviai akcentust is). Hívják még Gwynnbleid-nek is, ami az Ősi nyelven fehér farkast jelent, de valahol a blavikeni mészárosként vált hírhedté az ottani sajnálatos események miatt.

Képességek Ríviai Geralt egy vaják könyv borítóján

A mutációk rengeteg szokatlan képességel ruházták fel: emberfeletti az ereje, a gyorsasága, a fájdalomtűrése, az állóképessége, kiélesedtek az érzékszervei, gyorsan regenerálódik, de immunis a betegségekkel és a mérgekkel szemben is.

Ebből sejthető, hogy Geralt remek karforgató lenne, de mint minden vajáknál, így nála sem különül el a harcos a mágiahasználótól: a varázslás egy korlátozott formáját még harc közben is képes űzni. Hogy az egyik kezével varázsolhasson, általában csak egykezes fegyvereket használ.

Ez mind egész jól hangozna, de Geralt nem egy MOBA-ban él, ahol elég csak tolni kifelé a sebzést, és elviselni a találatokat. Gyakran az igazi ellenség nem is fedi fel magát, így Geraltnak bizony az intelligenciáját is be kell vetnie időnként.

Személyiség

A felületes szemlélő számára Geralt egy hideg, apatikus, cinikus és egészen ellenséges figurának tűnhet. Gyökeresen más következtetésekre jutnak a vaják könyvek olvasói és azok, akik közelről ismerik (ugyanis több jó barátja is van szerte a világban): ők a jó humorát emelik, valamint azt, hogy nem érzéketlen mások szenvedésével kapcsolatban, és azt, hogy hűséges barát, aki a szeretteiért nagyon messzire képes elmenni.

Kevés igazán fontos ember akad az életében, de azért van néhány: élete szerelme Yennefer, a legjobb barátja pedig Dandelion, a bárd, akinek köszönhetően hőstettei is fennmaradtak. Van egy fogadott lánya is, Ciri, akit a sors azután sodort az útjába, hogy a szüleitől (Pavetta hercegnőtől és férjétől, Dunytől) még a születése előtt kérte őt fizetségül - de Calanthe királynő halála után Geralt gondoskodott róla.

blog comments powered by Disqus