A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Kik azok a tleilaxiak?

Kelemen Szabolcs

Képzeld el a legbetegebb, legőrültebb tudóst, aki az emberekkel úgy kísérletezik, mintha csak egy darab hús lenne. Most képzeld hozzá azt, hogy egy egész nép ilyen tudósokból áll és több millióan vannak.

A tleilaxiak még ennél is rosszabbak.

A tleilaxiak közelebbről Tleilaxi mester és arctáncoltató

A Bene Tleilax eredileg a Thalim csillag körül keringő egyetlen bolygóról, a Tleilaxról származik.

Általában szürkés bőrű gnómként említik őket, hegyes fogakkal, de valójában genetikailag módosított emberek. Egyesek szerint külsejük csupán álca, ami elősegíti, hogy képességeiket alulbecsüljék.

Társadalmuk felépítése inkább rovarszerű, mint emberi. A három fő kasztjuk:

  • Mesterek: ők a leginkább emberszerűek. Általában szellemi munkát végeznek (pl.: kutatók) és ők a tleilaxi társadalom krémje - közülük választják a legfelsőbb szerv tagjait, a kilenctagú tanácsot. A külvilág kizárólag hímnemű mestereket ismer.
  • Arctáncoltatók: ők a tleilaxiak dolgozói és harcosai. Se nem férfiak, se nem nők, viszont fel tudják venni más emberek alakját, vagyis alakváltók.
  • Axolotl tartályok: ezekben tenyésztik tleilaxiakat. Egyesek szerint ez az egyetlen nyoma annak, hogy valaha voltak nőnemű tleilaxiak is, akiket tenyésztartállyá változtattak.

A tleilaxiak gátlástalanok, gyűlölik az idegeneket és rengeteg titkot őriznek. Központi bolygójukra idegen nem teheti be a lábát.

Más népek általában megvetéssel viszonyulnak hozzájuk.

Mit adnak a tleilaxiak a Dűne világának?

Jó kérdés, hogy minek köszönhetik egyáltalán fennmaradásukat a tleilaxiak, ha ennyire ellenszenvesek.

A tleilaxi mesterek főleg biológiában jeleskednek, amit céljaik érdekében a végletekig ki is használnak. A teljesség igénye nélkül néhány ismeretebb "termékük" a következő:

  • Torz mentátok: Mivel a Dűne világában nincsenek számítógépek, a helyüket speciálisan képzett emberszámítógépek (mentátok) töltik be. A hagyományos mentátokkal szemben a tleilaxi mentátok gondolkodása, érzésvilága és külseje szinte teljesen illeszkedik a megrendelő igényeihez, de természetük és viselkedésük általában elég bizarr. A kétes üzelmeket folytató főuraknak (mint pl.: Vlagyimir Harkonnen báró) nélkülözhetetlen egy olyan gátlástlan mentát, mint Piter de Vries. Amikor Piter elpusztul (mert általában rövid életű, és nem természetes halált hal), csak rendelnek belőle egy újat.
  • Ghola: Axolotl tartályaikban emberi DNS segítségével bárkinek a gholáját ("klónját") ki tudják tenyészteni. (A gholák axolotl tartályaihoz gyakran más bolygók nőit kell elrabolni.) A gholák külsőre teljesen megegyezik az eredetivel, de mivel a tleilaxról származnak, sosem lehetünk biztosak, milyen hátsó szándékot ültette beléjük a növekedés során. Könnyen megeshet, hogy végül a gholaként feltámasztott szerettünk válik a gyilkosunkká, mert a tleilaxiak így akarták. Az egyik legjobb példa erre a Duncan Idahoból létrehozott ghola, Hayt, bár ő végül le tudta győzni eredeti kondícionálását.
  • Mesterséges testrészek: A testrészek pótlása a világ leghasznosabb dolga lenne, de a tleilaxiak ezt is tudják rosszra használni. Ha a tleilaxiak visszaadják egy vak látását egy új szemmel, szinte garantált, hogy a szemet kémkedésre is fogják használni. Éppen ezért utasította vissza Paul Atreides, hogy a tleilaxiak visszaadják a szeme világát A Dűne messiásában.
  • Serga: Sertésből és óriáscsigából kialakított hibrid állat. Bár ez a lény borzasztó gusztustalan, a húsát galaxisszerte imádják, ami némileg nélkülözhetetlenné teszi a tleilaxiakat. De ez a fentiekhez képest szinte csak ártatlan tréfa.

Ez is érdekelhet:

Még több: Dűne ~blog
blog comments powered by Disqus