A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A komoly fantasy világ: Vaják

Kelemen Szabolcs

Az Andrzej Sapkowski tollából született Vaják könyvek (a könyveket inkább Vajáknak, a játékot inkább Witchernek hívják) Ríviai Geralt, az egyik utolsó megmaradt Witcher kalandjairól és a számára fontos karakterekről szólnak.

Igen sikeres sorozatról van szó, amit több PC játékban, nyolc könyvben, képregényekben, és egy kevéssé jól sikerült filmen láthattuk. A legújabb mozgóképes feldolgozás még készülőben van a Netflix jóvoltából.

Fantasy nagykanállal Ríviai Geralt

Ebben a világban nem mérik olyan szűken a fantasy elemeket, mint pl.: a Trónok harcában. Egy Vaják könyv inkább engedi, hogy elmerüljünk a fantasy elemek bőségében. A Witcherek eleve természetfeletti képességekkel rendelkező harcosok (akik általában pénzért szörnyeket ölnek), de a mellékszereplők és az ellenségek között is akadnak mágiahasználók szép számmal. A környezet természetesen középkori, és a történetben rengeteg rendű és rangú szörnnyel találkozhatunk az élőhalottaktól a sárkányszerűeken át az elementálokig - még alakváltók is előfordulnak.

Vigyázat, korhatáros

Ezek a történetek felnőtt fantasyk, és mint ilyen, elég távol esik pl.: a Gyűrűk Ura idealizált univerzumától. Bár a világ alapját képező Vaják könyvek hivatalosan nem kaptak korhatárbesorolást, a játék keményen korhatáros.
Ahogy a játékban, úgy a könyvekben is ábrázolásra kerül a nemiség és az erőszak, de nem rejti véka alá az emberi gonoszságot sem – gyakran az emberekben nagyobb szörny lakozik, mint bárhol másutt. Geralt előtt sem áll mindig jó és rossz választási lehetőség - előfordul, hogy csak a rossz, és a kevésbé rossz, valamint annak a következményei közül választhat. Időnként maga a főhős is megjárja a mélységet és a magasságokat is.

Maga az alaphelyzet is egy bonyolult, többszintű konfliktusrendszer, több szembenálló csoporttal, és intrikákkal, amit az is bonyolít, hogy Geraltnak rá kell eszmélnie: általában nem idegenként lép színre, hanem közismert Witcherként – utóbbin az sem segít hogy idővel meg is éneklik korábbi hőstetteit. Ismertsége miatt pedig mindenhol akadnak ellenségei és barátai. Azt viszont el kell tudnia dönteni, hogy ki melyik kategóriába esik – mintha a szörnyekkel való küzdelem nem lenne önmagában is elég kihívás.

blog comments powered by Disqus