A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Könyvek - Böszörményi Gyula

Rendezés:

Ki olvas manapság?

Felgyorsuló világunkban, amikor rohamléptekben jelennek meg új kütyük, a TV sorozatok új forradalmukat élik, és az egyéb szórakozási lehetőségek is gombamód szaporonak, gyakran hangzik el a kérdés: ki olvas manapság?

Lehet, hogy nálunk szakmai ártalom, de a mi benyomásunk éppen szembe megy a népszerű vélekedéssel (miszerint ma legfeljebb kötelező olvasmányokat olvasnak az emberek, és azt is csak muszájból), és inkább úgy gondoljuk, a helyes kérdés úgy hangzik: ki nem olvas manapság?

Ahogy a szórakozás más formái, úgy könyvek piaca is tömegével ontja az újabbnál újabb, és jobbnál jobb lehetőségeket, hogy kedvenc nyomozónk mellé szegődjünk, elrepüljünk kedvenc történelmi korszakunkba, sci-fi, vagy fantasy világunkba, hogy ezzel borítsunk fátylat mindennapok gondjaira.

Hogy a szórakoztató könyvek mennyire reneszánszukat élik, arra elég példa, hogy hány olyan film készül, aminek egy sikeres könyv, vagy könyvsorozat képezi az alapját. (Nagy gondban is lennének a studiók, ha mindig találomra kellene filmtémát választaniuk. Könnyen lehet, hogy a Te aktuális kedvencedet is éppen készülnek megfilmesíteni.)

Gondolhatnánk, hogy miután a filmet láttuk, a könyv már érdektelen, de valójában egy 2-2,5 órás filmben lehetetlen a könyv minden részletére kitérni. Emiatt rengeteg kérdés maradhat nyitva, ami miatt fúrja az oldalunkat a kíváncsiság, esetleg csak még jobban szeretnénk elmerülni a film hangulatában... Már csak emiatt is érdekes lehet a könyvváltozat.

A megfilmesítés után pedig általában még több ember kezd érdeklődni az alapkönyv iránt, így végül egy jól sikerült történet akár az eredeti olvasótábor többszörének a kezébe is eljuthat.

És akkor még nem beszéltünk azokról a könyvekről, amik videójátékokhoz kapcsolódva járnak be hasonló utat, az igazi klasszikusokról, amik iránt az igény töretlen, valamint azokról a könyvekről, amik nem kapcsolódnak se játékhoz, se filmhez, csak egyszerűen jók...

Röviden: a könyveknek így, vagy úgy, de mindig lesz helyük a világban.