A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

J. R. R. Tolkien könyvei

Rendezés:

J. R. R. Tolkien életrajza

J. R. R. Tolkien időskori fotójaJohn Ronald Reuel Tolkien a mai Dél-Afrikai Köztársaság területén található Blomfonteinben (akkor Oranje Szabadállam) született 1892. január 3.-án, és az angliai Bournemouth-ban hunyt el, 1973. szeptember 2.-án. Az egyik legnagyobb hatású angol író, de emellett filológus, egyetemi professzor és festő is. Életútja erős hatással volt műveire, ezért érdemes megismerni legalább dióhéjban.

Gyermekkorának nagy részét Birmingham-ben töltötte. Édesapját 3 éves korában, édesanyját 12 évesen veszítette el, azonban utóbbi áldozatkészsége mély nyomokat hagyott az ifjú Tolkienben, ami a katolikus vallásosságában is megerősítette. Öccsével együtt egy pap nevelte tovább, akinek a gyámsága során ismerte meg későbbi feleségét, Edith Mary Bratt-et. Tolkien róla mintázta később Lúthient. (4 gyermekük született: John, Michael, Christopher és Priscilla. Halála után Christopher Tolkien gondozta apja műveit, neki köszönhetjük a Középfölde históriája sorozatot is.)

Felsőfokú tanulmányait Oxfordban kezdte. Főleg a nyelvek érdekelték (latin, ógörög, walesi, gót, óangol, stb.), de már az egyetem alatt elkezdett olyan mesterséges nyelvek kidolgozásával foglalkozni, mint a tünde. Ekkortájt születő verseiben pedig – más mitológiai lények mellett – megjelentek a tündék és az orkok.

Az I. világháború egyetemistaként érte. Egy sokszorosan kitüntett egységben szolgált, de a sérülések és az veszteségek őt sem kerülték el. Valószínűleg a háború borzalmai előli menekülés is erős motiváció volt számára, hogy fantáziavilágot kezdett alkotni.

Nyelvészként az előmenetele gyakorlatilag folyamatos volt:

  • A háború után közvetlenül a New English Dictionary készítésében vett részt.
  • 1920-tól a leedsi egyetem docense.
  • 1925-től Oxfordban az angolszász nyelv professzora,
  • 1945-től pedig az oxfordi Merton College angol nyelv és irodalom professzora, egészen 1959-es nyugdíjazásáig.

Irodalmi munkássága

J. R. R. Tolkien személyében a fantasy alapműveinek alkotóját tisztelhetjük. A Tolkien könyvek olyan gondossággal festik le Középfölde világát, amihez fogható talán nincs is. Szinte mindennek ismert a háttere: a birodalmaknak lejegyzett történelme, a fontosabb családoknak ősi időkig visszavezetett családfája, egyes népeknek pedig valóságosságig kidolgozott nyelve van, a helyszínek pedig idealizáltan meseszerűek.

Tolkien műveiben tetten érhető a kereszténység, de a skandináv és a kelta mitológia elemei is. Hősei páratlanok, gonoszai ősiek és szinte legyőzhetetlenek, a történetei pedig monumentálisak - nem véletlen, hogy a fantasyről mindenkinek elsőként Tolkien jut eszébe.

Tagadhatatlanul a legismertebb műve A gyűrűk ura, amit 1937 és 1949 között írt, de itthon 1981-ig várni kellett a megjelenésére. 2001 és 2003 között vetítették a mozikban a nagyszabású filmváltozatot (amik A Gyűrű szövetsége, A Két Torony és A Király visszatér alcímeket kapták), és ez nem csak közönségsikert aratott, hanem számos Oscar díjjal is jutalmazták. Azonban, mint minden könyvadaptációnál, itt is igaz, hogy a könyv nem azonos a filmmel. A gyűrűk ura könyvváltozata jóval több a filmnél, és nem pusztán azzal, hogy térképet vagy érdekes részleteket ad a történethez: a megfilmesítés során a készítők - terjedelmi okokból - egész fejezeteket voltak kényetelenek kihagyni. Már csak ezért is érdemes elolvasni a könyvet.

A Tolkien könyvek másik legismertebbike a Hobbit, ami A gyűrűk ura előtt játszódik, és bár sok szereplő visszaköszön belőle, inkább önálló történet, mint előzmény. Ennek szintén készült film változata - meglepő módon három részben, miközben egyetlen könyvről van szó. A Hobbit c. könyv nálunk több változatban is kapható, az egyik a regény tartalmazza, a másik a regényen túl rengeteg illusztációval és jegyzettel van ellátva a legnagyobb rajongók számára.

De Tolkien életműve nem ér véget a két megfilmesített klasszikusnál: a világ mitológiáját a Szilmarilokból ismerhetjük meg (ez többet árul el Szauron eredetéről is), és sok egyéb művét is számon tartják, amiknek jelentős része kapható nálunk.

A Scifimarket-nél állandó akciók mellett vásárolhatsz kényelmesen, online, de ha arra van szükséged a könyvedet akár ma is átveheted kedvezményes áron! Mi csak raktárról szállítunk, hogy minél hamarabb megkapd, amit rendeltél. Tekintsd meg készletünket webáruházunkban!