Ez a honlap a működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használ. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A Gyűrűk Ura és Tolkien

Rendezés:
Nézet:

J. R. R. Tolkien személyében a fantasy alapműveinek alkotóját tisztelhetjük. A Tolkien könyvek olyan gondossággal festik le Középfölde világát, amihez fogható talán nincs is. Szinte mindennek ismert a háttere: a birodalmaknak lejegyzett történelme, a fontosabb családoknak ősi időkig visszavezetett családfája, egyes népeknek pedig valóságosságig kidolgozott nyelve van, a helyszínek pedig idealizáltan meseszerűek.

Tolkien műveiben tetten érhető a kereszténység, de a skandináv és a kelta mitológia elemei is. Hősei páratlanok, gonoszai ősiek és szinte legyőzhetetlenek, a történetei pedig monumentálisak - nem véletlen, hogy a fantasyről mindenkinek elsőként Tolkien jut eszébe.

Tagadhatatlanul a legismertebb műve A gyűrűk ura, amit 1937 és 1949 között írt, de itthon 1981-ig várni kellett a megjelenésére. 2001 és 2003 között vetítették a mozikban a nagyszabású filmváltozatot (amik A Gyűrű szövetsége, A Két Torony és A Király visszatér alcímeket kapták), és ez nem csak közönségsikert aratott, hanem számos Oscar díjjal is jutalmazták. Azonban, mint minden könyvadaptációnál, itt is igaz, hogy a könyv nem azonos a filmmel. A gyűrűk ura könyvváltozata jóval több a filmnél, és nem pusztán azzal, hogy térképet vagy érdekes részleteket ad a történethez: a megfilmesítés során a készítők - terjedelmi okokból - egész fejezeteket voltak kényetelenek kihagyni. Már csak ezért is érdemes elolvasni a könyvet.

A Tolkien könyvek másik legismertebbike a Hobbit, ami A gyűrűk ura előtt játszódik, és bár sok szereplő visszaköszön belőle, inkább önálló történet, mint előzmény. Ennek szintén készült film változata - meglepő módon három részben, miközben egyetlen könyvről van szó. A Hobbit könyv nálunk több változatban is kapható, az egyik a regény tartalmazza, a másik a regényen túl rengeteg illusztációval és jegyzettel van ellátva a legnagyobb rajongók számára.

De Tolkien életműve nem ér véget A gyűrűk uránál és a Hobbitnál: a világ mitológiáját a Szilmarilokból ismerhetjük meg (ez többet árul el Szauron eredetéről is), és sok egyéb művét is számon tartják, amiknek jelentős része kapható nálunk.

John Ronald Reuel (J. R. R.) Tolkien (1892.01.03., Bloemfontein, Dél-Afrika - 1973.09.02., Bournemouth, Egyesült Királyság) főleg írói és költői munkásságáról ismert, pedig az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora volt 1925 és 1945 között, illetve az angol nyelv és irodalom professzora volt 1945-től 1959-ig. A regényeken kívül írt verseket pl.: All that is gold does not glitter, Bombadil Toma kalandjai és színdarabokat is (egy részük a The Tolkien Reader c. antológiában foglal helyet, mint a The Homecoming of Beorhtnoth Beorhthelm's Son)

Művei akkora klasszikusok lettek, mint itthon A Pál utcai fiúk, vagy az újkeletű Harry Potter könyvek. Egy igazi könyvespolc szinte elképzelhetetlen művei nélkül!