A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Lehet-e hinni a Sith-ek szavának? - egy Yoda sztori

Kelemen Szabolcs

Több, mint 2 éve tombolt a Klón háború, aminek már ártatlanok milliói estek áldozatául.
A Jedi Rend - felocsúdva az első sokkból - tényként kezeli nem csak azt, hogy a Sith-ek nem szűntek meg létezni, hanem azt is, hogy a legújabb Sith tanítvány éppen Yoda mester padawanja volt.
Ez a Jediből lett Sith, Dooku gróf pedig egy nagyon fontos ajánlattal keresi meg Yodát...

Az ajánlat Yoda és Dooku gróf a Sötét találkozó c. könyv borítóján

Dooku a Yodának küldött üzenetben azt írta, hogy a háború túllőtt az eredeti célján. Ő "csak a Köztársaságot akarta megtisztítani a korrupciótól". Mi több, kész tárgyalni a békekötésről, hogy a vérfürdő végre véget érjen. Hogy látsszon, komoly a szándéka, még a fegyveszüneti tárgyalás helyére is javaslatot tett: Yodát a Vjun bolygóra invitálja.

Jól hangzik, nem? Akkor mi a baj?

Yoda régről ismeri Dookut, de az egykori tanítványának szándékai mégsem lehetnek tiszták előtte.

Az ajánlat természetesen lehet egy egyszerű csapda is. Yoda trófeája, akár néhány főbb Jedivel együtt nem jönne rosszul a háborúban. Mivel Sith-ekről van szó, ennek igen komoly az esélye!

De ha Dooku komolyan gondolja a békekötést, a háttérben akkor is több dolog húzódhat meg.

A háború kitörése óta tudható, hogy a Sith sötét nagyurát Darth Sidiousnak hívják (bár még nem világos, a név kit takar) és a háttérből irányít. Vajon a békekötést Dooku saját szakállára, Darth Sidious ellenében döntötte el? Mert ekkor lehet, hogy a megállapodástól függetlenül a Sith nagyúr tovább fogja pörgeti a háború kerekét, és a valódi béke nem fog bekövetkezni. Ha viszont Sidious fejéből pattant ki az ötlet, nem lehet kétségünk afelől, hogy a béke a Sith-ek érdekét szolgálja valamilyen beteges módon. (Ahogy az végül a Sith-ek bosszújában meg is történt.) Az is elképzelhető, hogy Dooku a tárgyaláson hozakodik elő valami újabb feltétellel, hogy a békén nyerjenek valamit?

A döntés

Bár az Dooku igazi szándékát homály fedi, a döntés mégsem olyan bonyolult. A Jedi Rend a béke őrzőjeként rengeteg életet megmenthet, ha a tárgyalás sikerrel zárul. Bármilyen kicsi az esély a békekötésre, az esetleges pozitív eredmény felülírja azt. Nem meglepő, hogy Yoda úgy dönt, elutazik a Vjun bolygóra.

De ezzel a Yoda - sötét találkozó című regény éppen csak elkezdődik.

blog comments powered by Disqus