A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Lesz-e Ambrózy báró esetei film?

Scifimarket
2021. 07. 06. 15:44:56

A Böszörményi Gyula tollából születő Ambrózy báró esetei könyvsorozat kétségtelen közönségsiker - erről árulkodnak a dedikálásnál kígyózó sorok is.

Adná magát, hogy ha valami ilyen sikeres könyvben, akkor meg is filmesíthetik? Ennek az esélyeit járjuk körül most.

Mi szól a megfilmesítés mellett? Részlet a Bitó és borostyán c. Ambrózy báró esetei könyv borítójából.

Szeretjük vagy sem, a filmek üzleti vállalkozások is, ezért meg kell vizsgálni, hogy hány nézőt vonzhat be a mozikba egy Ambrózy báró film?

Az Ambrózy báró esetei könyveknek tízezres rajongótábora van. Ha könyvben ennyien olvasták, lehet tippelni, ennek hányszorosa lenne kíváncsi rá moziban? Az is a megfilmesítés mellett szól, hogy a történet több generáció képviselőit is megfogta: a rajongók között idősebbek, és fiatalok is találhatók.

A könyveknek jelenleg valószínűleg csak magyar anyanyelvű rajongói vannak. Viszont a századfordulós Budapesten játszódó nyomozós történet nem csak egy fordulatos "magyar Sherlock Holmes" lehetne. A város több filmben is szerepel (legutóbb pl.: a Marvel Fekete Özvegyében), ami miatt a történet talán külföldi nézőket is meg tudna szólítani.

A megfilmesítés esélyei

2020 áprilisában a rajongók közt bombaként robbant a hír: maga a szerző tudósított arról, hogy egy Ambrózy báró sorozat tervével indulnak a Filmintézet egyik pályázatán.

A terv az első akadályokat sikerrel vette (lásd ezt és ezt a Moly karcot), végül azonban szintén a szerző volt kénytelen bejelenteni, hogy sajnos a Filmintézet úgy döntött, nem ezt a projektet valósítják meg.

A Filmintézetnél valószínűleg nem nagyon lehet újra próbálkozni, tehát ez a lehetőség lezárult.

De ha sorozatról van szó, eseleg egy streaming szolgáltató (Netflix?), vagy esetleg egy ügyes magyar producer nem láthatna fantáziát egy Ambrózy báró esetei filmben?