A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Még 3 Harry Potter teória (I.)

Kelemen Szabolcs

A Harry Potter könyvek számtalan szereplőt vonultat fel, és nem meglepő, hogy jópárról elmélet születik, hiszen az eddigi 8 kötet képtelen kielégíteni az olvasók minden kíváncsiságát.

Azonban érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket a teóriákat, mert amit egyesek biztosra vesznek, az nem több, mint a lehetséges magyarázatok egyike (ami időnként eléggé valószerűtlen is). Ameddig csak egy fantáziavilágról van szó, legfeljebb izgalmas viták lesznek belőle, de óvakodjunk a felszínes gondolkodást átvinni a való életbe.

Vigyázat, spoilerek (is) következnek!

Ron az időutazó Dumbledore

Ennek az elméletnek elsőként a Harry Potter és a Bölcsek köve c. könyv adott táptalajt, aminek a végén - az emberméretű sakkban - Ron egyszerre játssza a futó és a király szerepét. Vagyis kettős szerepe van: támogatja a barátját, Harryt, de a háttérből irányítja is, mint Dumbledore. Ron tehát nem lehet más, mint Dumbledore, aki az időben (visszautazva?)

Ráadásul a két karakter elég sok hasonlóságot mutat: mindketten elég magasak (lesznek), vörös hajúak, és az édességek nagy hódolói (bár ez alapján kb. mindenki hasonlít mindenkire).

Ellene szól: a hasonlóságok és a szimbólumok nem bizonyítékok. Idővel, amikor már nagyon szorult volt a helyzet, Ronnak fel kellett volna fednia magát. Plusz miért bukdácsolt a tanulásban? (Nem volt szüksége extra álcára, nyugodtan kirázhatta volna a roxfortos tananyagot a kisujjából...) A szülei benne voltak a dologban? És akkor az időutazásos ellentmondásokról még nem is beszéltünk. Mikor utazott volna Dumbledore előre / vissza (főleg, hogy a hatodik könyvben meghal)?

Mary Poppins is a Roxfort diákja volt

Ezen elmélet szerint Mary Poppins elvégezte a Roxfortot (jóval kevesebb kalanddal a háta mögött, mint Harryék), még jóval Voldemort ideje előtt, de ezután visszatért a muglik világába. Láthattuk tőle, hogy tud például lebegni, és van egy ugyanolyan, mindent elraktározó táskája, mint Hermionénak a Harry Potter és a Halál ereklyéiben, a varázspálcáját pedig elrejthette a muglik elől az esernyőjében, ahogy Hagrid is tette.

Akár még igaz is lehet, bár a jelentősége csekély.

Harry az egészet csak hallucinálta

Dursley-ék egy igen alapos kis rémálmot rendeztek be Harrynek: nem csak rosszul bántak vele, és éheztették, de általában ki sem engedték a lépcső alatti gardróbból. A teória szerint Harryt ki sem engedték onnan, ami miatt szépen, lassan kezdett megőrülni, és - hogy elviselhesse a szörnyű valóságot - inkább kitalálta a varázsvilágot, aminek ő a hőse.

Elég ócska, Dallas-os, Lost-os fordulat lenne, amivel teljesen zárójelbe kerülnek a Harry Potter könyvek, de hogy ez mennyire hihetőnek tűnik, azt nem bizonyítja jobban más, mint hogy az első rész forgatókönyvének egyik változatába beleírtak egy pókot, akivel Harry a gardróbban társalog, hogy ne lehessen tudni Hagrid érkezésekor, hogy Harry vajon ezt is hallucinálja, vagy valóban megtörténik.

A kérdést (mármint, hogy nem Harry találta-e ki az egész történetet) többször feltették J. K. Rowlingnak, de ő sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

blog comments powered by Disqus