A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Még 3 hiba a Harry Potter sorozatban

Kelemen Szabolcs

A Harry Potter könyvek kisebb hibáival egy egész egész hosszú bejegyzést töltöttek meg a Wikián, de sajnos vannak átfogóbb problémák is a történetben. Most ezekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Dursley-ék ellentmondásai

Dursley-ék nem éppen a legjobb mostohaszülei voltak Harrynek, bár sajnos az élet ennél rosszabbakat is produkál. A történet szempontjából azonban van más probléma is.

Bár utálták Harryt, azért az állatkertbe magukkal vitték, ami kicsit ellentmondásnak tűnik. Másrészt valahogy Harry megtanult olvasni, tehát vagy tanították otthon, vagy engedték iskolába járni. Előbbiből az következik, hogy törődtek vele, utóbbiból, hogy ki kellett engedniük.

Mint tudjuk, Harryt azért fogadták be, mert Petunia Dursley elárvult unokaöccse volt. Varázslók adták örökbe hozzájuk, akik tudták, hogy a gyermek egyszer varázsló lesz. Főleg azért választották az egyetlen megmaradt rokonait, mert egy bűbáj a tizenhetedik életév eléréséig védeni fogja, ha a családjánál marad.

Vajon miért kellett Harry életének első 11 évét szenvedéssel töltenie? Miért nem szólt egyetlen varázsló sem, hogy bánjanak vele jobban, főleg úgy, hogy amikor el akarták küldeni otthonról, Dumbledore emlékeztette őket, hogy nem tehetik?

Voldemort és a megszeghetetlen eskü

A Sötét Nagyúr több szarvashibát is elkövetett - ezt külön cikkben is taglaltuk már. Van viszont még egy: kihagyta azt a ziccert, hogy megszeghetetlen esküvel magához kösse a halálfalóit. (A megszeghetetlen esküt a Harry Potter és a Félvér Herceg c. könyvben ismerhettük meg: aki az esküt megszegi, az meghal.)

Ezzel bebiztosíthatta volna az emberei hűségét, ami bizony nem volt magától értetődő. Perselus Piton például akkor kezdett el kémkedni Dumbledorenak, amikor Voldemort a fejébe vette, hogy végezni fog a Potter családdal - amit mind megakadályozhatott volna egyetlen egyszerű aktussal. Persze lehet, hogy a Sötét Nagyúrnak a fejébe szállt a dicsőség, és el sem tudta képzelni, hogy egy embere árulóvá váljon, vagy egy árulás a vesztét okozhassa.

Veritaserum Sirius Black az Azkabanban

A varázsvilág kicsit előrébb jár a hazugságvizsgálat terén, mint a muglik világa: a veritaserum segíségével bárkit igazmondásra lehet bírni. (Kivéve a Voldemortot az Origins of the Heir c. fan fiction filmben - de hát a fan fiction az fan fiction, nem biztos, hogy igaz...)

Csak sajnos ez nem mindig jut eszébe az illetékeseknek. Ha nem is lehet veritaserum fogyasztására kötelezni a varázslókat egy tárgyalás során (mondjuk a mellékhatások miatt), de ha a varázsló maga kéri, hogy veritaserum hatása alatt vallassák ki, az elég bizonyíték kellene, hogy legyen arra, hogy igazat mond.

Ezzel a furcsaságok (hibák?) a Harry Potter könyvek során többször felmerülnek. Például Mordon professzor említette, hogy nem lehet eldönteni, hogy Voldemort egykori szolgái imperius átok hatása alatt tették, amit tettek, vagy szabad akaratukból - pedig ezt simán ki lehetne deríteni önként vállalt veritaserummal. Sirius Black-et is ártatlanul zárták az Azkabanba, pedig őt ismerve simán bevállalta volna, hogy veritaserum mellett hallgassák ki - megúszva ezzel a börtönt. Vagy lehet, hogy az ő esete koncepciós per volt, mert kellett egy bűnbak?

blog comments powered by Disqus