A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mi az az Alapítvány, és miért az egyik legjobb sci-fi?

Asimov Alapítvány regényciklusa robotok nélkül, kizárólag emberi szereplőkkel lett a világ egyik legütősebb sci-fije.

Most összefoglaljuk 1 oldalban, mire számíthat az, akit érdekel.

Az alaphelyzet Asimov és az Alapítvány eredeti borítója

Az Alapítvány sorozat az Alapítvány trilógiából és két előzményből, illetve két folytatásból áll. A könyvek eseményei kb. 500 év alatt játszódnak, és a történet a távoli jövőben, 20-25 ezer év múlva kezdődik.

Az emberiség már meghódította az űrt, amit nagyrészt annak köszönhetett, hogy lemondott a robotok jelentette kényelemről és hanyatlásról . Az emberlakta világokat a nagy és erős Galaktikus Birodalom fogja össze. A Birodalom központjában, Trantoron virágzanak a művészetek és a tudományok, amik között egy elsőre komolytalannak tetsző újdonság jelenik meg.

Hari Seldon és a pszichohistória

Hari Seldon - aki eredetileg matematikus - a matematika, a pszichológia és a szociológia összegyúrásából megalkotta a piszochistória tudományát. Ez az új tudomány nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megjósólja a történelem alakulását.

Ne olyan jóslatokra gondoljunk, mint amit mostanában látunk a gazdasági és politikai elemzőktől. Ők százan százfélét mondanak, és időnként egy-egy véletlenül ráhibázik arra, mi fog történni. Nem is az volt a célja, hogy kitalálja a másnapi tőzsdei árfolyamokat, vagy a banán árát. A hosszas kutatómunka alapján Hari Seldon nagy vonalakban azt tudta megmondani, hogyan fog alakulni az emberiség sorsa. Csakhogy ezzel volt egy kis bökkenő.

Akárhogy is számolta, mindig ugyanarra az eredményre jutott: a Birodalom napjai meg vannak számlálva. 500 éven belül a Birodalom menthetetlenül elbukik, és utána 30 ezer évnyi barbárság és szenvedés vár az emberiségre, míg a következő Birodalom kialakul.

A Seldon terv

A Birodalom bukását Hari Seldon szerint nem lehet megakadályozni. De arra volt egy ötlete, hogyan lehetne a 30 ezer évnyi szenvedést ezer évre rövidíteni.

Azt javasolta, hogy az emberiség által felhalmozott tudást gyűjtsék össze az Encyclopedia Galacticába, hogy ne veszhessen el, amit az emberiség eddig elért. Természetesen a Seldon terv ennél jóval többről szólt, de a részleteket nem hozta nyilvánosságra.

Bár a bukásnak semmi látható jele nem volt, a Birodalom elegett tett Seldon kérésének, hogy elcsendesítsék. Seldon követőinek tábora ekkor már 100 ezer főre rúgott, akik a Birodalom pusztulásáról károgtak, így őket a kopár Terminusra száműzték, az Encyclopedia Galacticával együtt. Ők lettek az Alapítvány. A Terminus újdonsült lakói között szinte minden tudomány képviselve volt, kivéve a pszichológiát, aminek később még jelentősége lesz.

Asimov Alapítvány-Birodalom-Robot sorozatának időrendje

De ez még csak az Alapítvány történetek kezdete. Seldon számításai tényleg bejöttek. Jóslatai még halála után is kísértenek: a Birodalom hanyatlásnak indul, és az Alapítvány a barbarizálódó világban a létéért kénytelen küzdeni, miközben a szegényes Terminus-on szinte semmije sincs, amivel megvédhetné magát.

Később szembe találja magát a Birodalom még mindig erős maradékával, majd a megjelennek az első repedések a Seldon terven... És ezután Asimovnak még mindig maradt fantáziája újabb fordulatokra.

Hogy okos emberek végül a jó irányba tudják-e befolyásolni az emberiség történelmét, az kiderül Asimov Alapítvány könyveiből.

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus