A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mi az az Old Republic és ki az a Revan?

Kelemen Szabolcs

A Karácsony egyik legkelendőbb cikke volt Revan és az Old republic könyvek - még annak ellenére is, hogy már nem mai kiadás egyik sem.

Ha sokszor hallottad, hogy Old Republic, Régi Köztársaság, KotOR, vagy SWtOR, de nem tudod mi az, olvass tovább!

A Régi Köztársaság korát BBY 25053-tól (a Köztársaság alapításától) BBY 1000-ig (az új Sith háborúk végét jelentő hetedik ruusani csatáig) datálják. (BBY: Before Battle of Yavin. A Star Wars világ időszámításának alapja az első Halálcsillag pusztulását hozó yavini csata. Eszerint a Köztársaságot 25053 évvel a yavini csata előtt alapították.) Star Wars: Old Republic borítókép

Néhány fontosabb tudnivaló:

  • Ennek a korszaknak még a legvége is 1000 évvel előzi meg a Star Wars filmeket.
  • Az eddig forgatott filmekből egyik karakter sem található meg az Old Republic történetekben. Se Darth Vader, se Han Solo, se Luke és Leia nincs benne, de még C-3PO és R2D2 is hiányzik belőlük.
  • A Régi Köztársaság jelenleg nem számít bele a hivatalos Star Wars világba, vagyis "nem része a hivatalos Star Wars kánonnak". (Emiatt "legendák" cimkével látják el az újabb Old Republic könyveket. A háttérben a Disney-féle felvásárlás áll.) Ez a népszerűségükön nem változtat semmit.
  • A kettő szabálya ekkor még nem érvényesül. A Sith Birodalomban több ezer Sith él, és amikor megerősödnek, óriási hadsereggel támadnak a Köztársaságra.

Szűkebb értelmeben Old Republic alatt egy néhány száz évet felölelő időszakot értünk (kb. BBY 4000-től BBY 3500-ig), aminek az alapját számítógépes játékok képezik:

A játékok

Star Wars: Knights of the Old republic

Az első játék a Star Wars: Knights of the Old Republic (röviden KotOR) címet viseli, és 2003-ban jelent meg. Ez az első számítógépes szerepjáték a Star Wars világában.

A története BBY 3956-ben kezdődik, amikor Darth Revan tanítványa, Darth Malak rászabadítja a Sith flottát a Köztársaságra. A játékos úgy kapcsolódik be a történetbe, hogy emlékek nélkül ébred egy űrhajón, ami a Taris bolygóra zuhan. A bolygón új társakra talál és fokozatosan térnek vissza az emlékei. A végső cél az, hogy megállítsuk Darth Malakot - vagy azért, hogy megvédjük Köztársaságot (világos oldali végigjátszás), vagy azért, hogy megszerezzük a hatalmat Darth Malaktól (sötét oldali végigjátszás).

Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords

A folytatás 5 évvel később játszódik és 2004 végén jelent meg. Eddigre a Sith-ek majdnem teljesen kiírtották a Jediket.

A játékos egy olyan karaktert irányít, aki Revan mellett szolgált, de elvesztette az erőérzékenységét, és száműzték a Jedik közül. A cél a Sith-ek megfékezése, amiben segítenek a társaink, és az, hogy idővel helyre áll az erőérzékenység is. Itt is egy világos és sötét oldali végigjátszás közül lehet választani, de a történet nem olyan nagyszabású, mint az első részben: az előzményben az egész galaxis sorsa, míg itt csak egy bolygó sorsa a tét.

Revan

Mindkét játékban felmerül Revan neve. Ő egy fordulatos és tragikus sorsú kulcsszereplő a Knights of the Old Republic időszakából, aki megjárta az erő sötét és világos oldalát is. A történetének egy részét a játékból, a folytatást pedig egy könyvből tudjuk meg.

Star Wars: The Old Republic

Bár a cím nagyon hasonló, a játék alapkoncepciója teljesen más. A Star Wars: The Old Republic (SWtOR) 2012-ben jelent meg, és a manapság népszerű MMORPG-k közé tartozik. Az MMORPG jelentése sokszereplős online szerepjáték. Az SWtOR interneten játszható és a küldetéseket más játékosokkal együtt is lehet teljesíteni. Ahogy az az MMORPG-knél szokás, nem volt elég az alapjátékot megvenni, hanem rendszeresen előfizetési díjat is kellett fizetni. Ma már van egy limitált, előfizetési díjtól mentes változata is.

Nagy hangsúly fektettek a történetre, ami kb. 300 évvel később, BBY 3643-3640 között játszódik.

Az alaphelyzet szerint a Sith Birodalom és a Köztársaság békét kötött Coruscanton. Az ezt megelőző háború 28 évig tartott, és pusztításért a Köztársaságban a Jediket teszik felelőssé érte. A Jedi rend kénytelen visszaköltözni a Tython bolygóra. (Itt alapították a rendet.) Miután a Sith-ek visszafoglalják régi világukat, Korriban-t, többfrontos hidegháborút indítanak a Köztársaság ellen.

Az alaphelyzet rengeteg küldetésre ad lehetőséget, amiket a játékos a 8 válaszható karaktertípus egyikével viheti véghez.

A történetnek itt még nincs vége...

Az Old Republic világ időrendje Az Old Republic cselekménye az eredeti Star Wars filmekéhez hasonlóan monumentális: az egész galaxis sorsa folyamatosan kockán forog.

Éppen ezért születhetett rengeteg jó történet a játékokon kívül is, amiket szerencsére könyvben és képregényben is kiadtak magyarul. (Ezeket előszeretettel vásárolják ajándékba is.)

Revan történetén kívül megismerhetjük a háború részleteit [lásd az ábrát], pl.: Coruscant elfoglalását egy fiatal Jedi szemüvegén keresztül (Árulás), vagy Theron Shan, az elit köztársasági ügynök küldetéseit a háborúban (Megsemmisítés, Az elveszett csillagok).

A Végzetes szövetségben viszont a Sith-ek és a Jedik szövetkezni kénytelenek egy még veszedelmesebb ellenség miatt.

blog comments powered by Disqus