A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mi köze van egymáshoz a Dűnének és a Star Warsnak?

Frank Herbert első Dűne könyve 12 évvel az Új remény előtt jelent meg . A két történet között vannak tagadhatatlan hasonlóságok .

Egyesek odáig merészkednek, hogy a Star Wars IV. részét Dűne remake -nek kiáltják ki... Lássuk, mi igaz ebből?

Miért lehet kapcsolat a kettő között? A Dűne, egy homokféreg és a Tatuin

Amikor Frank Herbert Dűne című könyve 1965-ben a boltokba került, a sci-fi még egyáltalán nem azt jelentette, mint ma .

Asimovnak köszönhetően addigra már kilábaltunk abból, hogy a sci-fi B-oldalas fantazmagória vagy politikai propaganda célját szolgáló fércmű. Az ő művei példásan logikusak, és a maguk módján nagyon szórakoztatók is, de túlságosan racionálisak .

Ebbe a helyzetbe robbant be Frank Herbert a Dűnével, ami szinte az utolsó porszemig különbözött az addigi sci-fiktől.

Éppen ezért nem volt meglepetés, amikor George Lucas maga is elismerte, hogy befolyásolta a Dűne az Új remény készítésében . Állítólag a forgatókönyv kezdeti változata sokkal több hasonlóságot mutatott a Dűnével (pl.: feudális házak kezében lett volna a hatalom, a fűszer jelentősége is hasonló lett volna stb.), de ezeket végül eltávolították.

A párhuzamok

Még így is sok párhuzam maradt a Star Wars és a Dűne között ... De több esetben a hasonlóság csak látszólagos, ezért vettem fel egy "de" oszlopot is, ahová beírtam, ami a párhuzamot gyengíti.

Star Wars Dűne "de"
Tatooine (ahol párát gyűjtenek) Arrakis (más néven Dűne, ahol gyűjtik a párát) a Dűnében a vízszerzésnek ezer módját ismerjük meg, és foglalkoznak a terraformálással is
Skywalker család Atreides ház  
Luke Skywalker Paul Atreides mindketten különlegesek, de a kettejük története alig hasonlít
Leia Alia (ejtsd: a-leia) Alia Atreides korántsem játszik olyan pozitív szerepet, mint Leia a Star Wars-ban
a gonosz a főszereplő apja, ami csak később derül ki a gonosz a főszereplő nagyapja, ami csak később derül ki a jó útra térés a Dűnében elmarad
fűszer, amit a Kessel bolygón rabszolgák bányásznak borzalmas veszteségek árán fűszer - amit a homokférgek miatt veszélyes kitermelni a Dűnében a fűszer jelentősége sokkal nagyobb, mert nélküle nincs űrutazás
Jedi elme-trükk a Bene-Gesserit által alkalmazott Hang  
Kereskedelmi Szövetség - kereskedelmi monopólium Űrliga - kereskedelmi monopólium  

A különbségek

A különbségek sora szinte végtelen , úgyhogy csak néhány fontosabbat emelnék ki:

  • A Dűnéből hiányoznak a robotok és a számítógépek , amiket már vallási alaptételek is tiltanak. Az emberiség a saját kárán megtanulta, hogy miért "ne építsenek gépet az emberi elme hasonlatosságára".
  • A Dűnében csak emberek szerepelnek . Még azok is emberek, akik külsőre alig hasonlítanak a homo sapiensre, mint pl.: a tleilaxiak , vagy az űrliga navigátorai.
  • A Dűne trilógia hangulata komorabb és a főszereplő sorsa is mélyen tragikus . (Én pont ezért tartom szórakoztatóbbnak az előzménykönyveket.)

Jobb, vagy rosszabb? Tényleg másolat?

Az igazság az, hogy mindkettő remekül kidolgozott, önálló világ . Ha van is közöttük itt-ott hasonlóság, az nem von le egyik értékéből sem semmit.

Nyilvánvaló, hogy a Star Wars lett a sikeresebb, és még ha volt is hasonlóság az első részek között, a Csillagok háborújának világa mostanra annyira egyedi és gazdag lett, hogy a hasonlóságok eltörpülnek . Ehhez adódik hozzá, hogy Luke Skywalker története még nem ért véget (az új Star Wars trilógia csak most kezdődött!), ezért teljesen össze sem lehet hasonlítani a Dűnével...

blog comments powered by Disqus