A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mi történt a Halálcsillag felrobbanása után?

Kelemen Szabolcs

Az Új remény és A Birodalom visszavág között 3 év telik el. Erről az időszakról főleg könyvek szólnak, de azok a 3 évből csak egy-egy részletet villantanak fel.

Itt most összeszedtük a yavini csata fontosabb következményeit. (Egy része már nem tartozik a kánonba.)

Következmények a Lázadók oldalán A Halálcsillag felrobbanása

A Lázadók nem sokáig örülhettek felhőtlenül a győzelemnek. A titkos bázisuk lelepleződött, és a Birodalom bolond lett volna megtorlás nélkül hagyni a Halálcsillag felrobbantását. Több csapást is intéztek a Yavin ellen.

A Lázadók szövetsége ismét menekülni kényszerült a Birodalom elől, és a yavini bázis kiürítése során komoly veszteséget szenvedtek. Új búvóhelyet kellett keresniük, és végül a Hoth bolygón állapodtak meg (de előtte voltak kísérletek más bolygókon is, lásd pl.: a Válaszutak c. könyvet).

Bár a győzelemmel komoly tiszteletet vívtak ki, nem ültek sokáig a babérjaikon. Támadások tucatjait intéztek puha birodalmi célpontok ellen. Egy-egy rosszul őrzött fegyvergyár megsemmisítésével komoly ellátási problémákat okoztak a Birodalom seregének.

További következmény, hogy jóval a Birodalom legyőzése után még a naptárat is ehhez a csatához igazították. Ennek köszönhető a az időrendekben az ABY / YU (After Battle of Yavin / Yavin után), és BBY / YE (Before Battle of Yavin / Yavin előtt) jelölés.

Következmények a Birodalom oldalán

Darth Vader még időben felszállt, hogy személyesen vegyen részt a csatában, aminek az életét köszönheti. A sérült hajóját nem sokkal később kimentették. A csata után megszállottan kezdte kutatni azt a titokzatos Erő használót, aki a végzetes lövést leadta a Halálcsillagra. (Akkor még nem tudta, hogy saját fiáról, Luke Skywalkerről van szó.)

A Birodalom mind haditechnikában, mind emberanyagban komoly veszteséget szenvedett el a yavini csatában. Az elhalálozó tiszteket gyors előléptetéssel pótolták - persze az kétséges, hogy ez mennyire tett jót a birodalmi flottának.

A Második Halálcsillagot nem a yavini csata következményeként kezdték el építeni: Palpatine császár már korábban utasításba adta a megépítését. Az viszont mindenképpen igaz, hogy a Második Halálcsillag befejezése igen sürgős lett az első megsemmisülésével.

További következmény, hogy a Darth Vader által vezetett TIE Advanced jól vizsgázott a csatában, ezért megkezdték a tömeggyártását.

blog comments powered by Disqus