A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Miért csak 2 Sith van egyszerre?

Kelemen Szabolcs

A Baljós árnyak befejező kockái közben Yoda mester azt mondja, a Sith-ekből mindig kettő van. Egy mester és egy tanítvány - se több, se kevesebb. De vajon miért? És vajon mindig így volt? Darth Sidious és Darth Vader - Sith mester és tanítvány

Darth Sidious

Hogy közelebb kerüljünk ahhoz, miért csak két Sith létezik egyszerre, először emlékezzük meg az egyik leghatalmasabb Sith mesterről, Darth Sidiousról (polgári nevén Palpatine).

Ő nem csak az Erő sötét oldalát ismerte behatóan, hanem emellett kiváló érzéke volt a taktikához és az intrikához (ez a filmeken kívül "A megtévesztés leplében" is jól látható.) Ezen kívül tökéletesen gátlástalan volt:  emberek millióit, esetenként egész bolygókat használt hol túszként, hol pajzsként, hol pedig ágyútöltelékként.

Sidiousnak több tanítványa is volt, pl.: Darth Maul, Dooku gróf és Darth Vader. Velük sem bánt kesztyűs kézzel. Mivel érdekei úgy kívánták, az idős Dooku gróf megölésére személyesen adott parancsot. (Jó kérdés, miben reménykedett Dooku, amikor egy nála fiatalabb Sith mester a tanítványává fogadta? Valószínűleg Sidious sosem gondolt rá komoly örökösként, de átmenetileg jó hasznát vette.) Darth Vadert pedig hálálig tartó párbajra kényszerítette fiával, Luke Skywalkerrel, ami végül a Sidious halálához is vezetett.

Több, mint 20 évig irányította a Galaktikus Birodalmat, és ezen keresztül valószínűleg a Sith mesterek közül az ő kezében összpontosult a legnagyobb hatalom.

Mi lenne, ha többen volnának?

Képzeljük el, hogy két, Darth Sidious képességeivel rendelkező Sith él egyszerre az univerzumban. (Nem mester és tanítványa, hanem egyszerre két, egyformán erős mester.) Garantálható, hogy a hatalomért folytatott küzdelem során előbb, vagy utóbb szembe kerülnének egymással, hiszen egyikük sem éri be kevesebbel, mint az összes világra kiterjedő befolyással. Harcuk végkimenetenetele megjósolhatatlan...

Nem lehet tudni, hogy melyikük kerülne ki győztesen, vagy esetleg mindketten odavesznének? Egy efféle összecsapás akár a Sith-ek végét is jelentheti. De ha az egyikük életben is marad, a küzdelemre elvesztegetett értékes időt nem adja vissza semmi.

Ilyen szempontból ideális, hogy csak egy mester és egy tanítvány van.

Mindig csak két Sith volt?

Darth Bane és a Bane trilógia első része Annak idején, a Sith Birodalom és a Sötétség testvérisége még több ezer Sith-et tömörített. Ahogy a Sith-ek természetéből következik, az egymás mellett élésük magában hordozta a folyamatos harcokat - egymás ellen is.

A Sötétség testvérisége idején olyan mértéket öltött a vérre menő belharc, hogy egyikük, Darth Bane megelégelte azt, és megalkotta a "Kettő szabályát". Nem gondolkodott kicsiben: sok generációra tervezett, és fő célja a folyamatos fejlődés volt. Felismerte, hogy a fejlődésben a felesleges küzdelmek csak hátráltatják, és ennek megakadályozására a legjobb módszer, ha csak két Sith létezik: egy mester és egy tanítvány. A mester határozza meg, hogy ki elég erős a tudás továbbvitelére, és ezzel meg tudja akadályozni, hogy a tanítványnak egy másik Sith a vetélytársa legyen. Vetélytárs nélkül pedig az elkövetkező generációk nyugodtan szövögethetik világuralmi terveiket, és tökéletesíthetik képességeiket.

Darth Bane hamisítatlan Sith módon tett pontot a torzsalkodások végére (módszerét még Sidious is megirigyelné). Választott magának egy tanítványt és elindította azokat a szálakat, amik ezer évvel később végül a Csillagok háborúja filmek eseményeihez vezettek.

blog comments powered by Disqus