A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Miért érdemes elolvasni a filmek könyvváltozatát?

Kelemen Szabolcs

A kötelező olvasmányok nagy részét én is utáltam, de nem is ezekről lesz szó! Mára legalább egy tucat film könyvváltozatán vagyok túl, és nem bántam meg egyiket sem. De az is igaz, hogy a könyvváltozatok nem valók mindenkinek.

Moziélmény vagy könyv? A film csak a jéghegy csúcsa - a fontos részletek a könyvben vannak!

Valamiért az emberek fejében az él, hogy a kettő közül az egyiket jobbnak kell kikiáltani, és az általában a könyv. Miért ne lehetne mind a kettő jó a maga módján?

A moziban készen kapjuk a látványt, a hangokat és a hangulatot - szinte mindent. A látvány önmagában lehet olyan különleges, hogy kár lenne kihagyni. Ugyanez elmondható a hangokra is. Ezen túl a moziban - ha jól csinálják - olyan hangulatot keltenek, amilyet csak akarnak:

A könyveknél ez mind hiányzik. Nem befolyásol a film képi világa, sem a hangja vagy a hangulata. Olyannak képzeled el, amilyennek akarod.

Nem köt a mozifilmek időkerete sem. Van idő elgondolkodni azon, amit olvasunk - ami sci-fi könyveknél jól jön, mert azoknak a világa általában saját szabályok szerint működik.

A kimaradt részletek

A könyvekben mégis az a legjobb, hogy ki lehet bennük térni bármire, amit a filmből ki kell hagyni.

Ennek csak az egyik oka, hogy egy mozifilmben nincs idő mindent filmre vinni. Előfordulhat, hogy bizonyos részletek

  • korhatárosak
  • nem számítanak politikailag korrektnek, mert "nem felel meg a hivatalos értékrendnek"
  • nem mutat jól a moziban. Például a World War Z eredetijében kifejlesztették a zombik elleni harcmodort, amivel a kis csoszogók tízezreit irtották ki egyesével, fejlövéssel. (Miközben az Iron Maiden Trooper c. számát hallgatták végtelenítve, mert "azzal lehet a legjobban fenntartani a katonák harci kedvét") Egy ilyen tömegmészárlás valószínűleg sokaknak nem tetszene, még akkor sem, ha zombikról van szó.

Az is előfordul, hogy a könyvet a félig filmesítik meg, hogy legyen folytatás (pl.: Éhezők viadala: A kiválasztott) - amíg a folytatás meg nem jelent, tűkön ülhetett, aki nem olvasta a könyvet. A Harry Potter filmeknél pedig pont a legérdekesebb részletek maradtak ki Voldemort múltjáról.

Nem mellékes az sem, hogy egyes történeteket teljesen átalakítanak a megfilmesítés során. Pl.: a World War Z eredetije nem is egy ember kalandjait mutatja be, hanem a zombik legyőzése utáni interjúkból áll. (Ezen kívül is hemzseg a különbségektől.)

Kinek érdemes elolvasni a könyvváltozatot?

A válasz egyszerű: ha tetszett a film, és szomjazol az érdekes részletekre, szerintem mindenképpen megéri elolvasni a könyvet is!

Még több: zombi ~blog
blog comments powered by Disqus