A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Miért nem végzett Vader korábban Sidious-szal?

Kelemen Szabolcs

Sidious-szal végül Darth Vader végzett, de csak amikor A Jedi visszatérben az uralkodó a fiát, Luke-ot készült elpusztítani.

Előtte több, mint 20 évig szolgálta őt a Birodalom élén. Pedig oka éppenséggel lett volna korábban is, hogy ellene forduljon.

Vajon miért nem tette?

Okok, amiért Vader Sidious ellen fordulhatott volna Darth Sidious és Darth Vader

Az első ok a Kettő szabálya. Eszerint a Sith-ek között csak egy Mester és egy Tanítvány lehet, és kettejük kapcsolata (egy évezreden keresztül!) mindig úgy ért véget, hogy a Tanítvány a Mestere megölésével bizonyítja rátermettségét. Igaz ugyan, hogy a szabályt még akkor hozta létre Darth Bane, amikor a Sith-ek bujkálni kényszerültek a nyilvánosság elől, de Vader pusztán ebből a hagyományból kiindulva is leszámolhatott volna bármikor Mesterével.

Ehhez kapcsolódik, hogy Sidious tervei között nem szerepelt egy örökös kiválasztása, mert úgy gondolta, hogy örökké élni fog. (Valószínűleg a Darth Plagueis-től elsajátított technikáknak köszönhetően.) Vaderre csak egy szolgaként tekintett, akivel éppen annyi tudást oszt meg, hogy a feladatát elvégezhesse, de sose nőjön fölé. Sőt, ha úgy gondolja, akár le is cserélheti egy fiatalabb, és erősebb szolgára (ahogy Luke-kal is tervezte), és ekkor sejthető, hogy Vader sorsa megpecsételődik. Vagyis a második ok az önvédelem lett volna.

A harmadik ok a hatalom megszerzése lett volna. Darth Vadertől nem állt távol politika, Lukenak is felajánlotta, hogy uralkodhatnának együtt. A Birodalomban viszont gyakran még a második ember szerepe sem jutott neki, (hiszen Tarkin pl.: rendre utasította az Új reményben), ezért adta volna magát, hogy Sidious megölésével a Birodalom trónját is magának követelje.

A negyedik ok a bosszú és a harag. Bár azt rebesgették, hogy egyre inkább géppé vált, A Jedi visszatérben bebizonyosodik, hogy voltak érzései, és butának sem volt mondható. Bár Mestere többször is elhúzta orra előtt a mézesmadzagot, hogy ha valami történik Padméval, csak ő tudja garantáltan menteni, mégis elveszítette őt. Valószínűleg abba se gondolt bele, hogy ha Sidious mellé szegődik, a háború a Birodalom rémuralmával fog véget érni, és érezhetett bűntudatot azért, amire szolgaként kényszerült. Idővel arra is rájöhetett, hogy Palpatine hányszor manipulálta őt, amiért joggal érzett volna haragot, és forralhatott volna bosszút.

Akkor miért nem tette?

Egyrészt még rengeteget tanulhatott volna mesterétől, aki a tudást igen apró kanállal mérte. Ezzel pedig nem csak öncélú tudásvágyról van szó - minden egyes ismeretmorzsa javítja Vader esélyét egy esetleges összecsapásban Sidious-szal.

Másrészt sokáig jó alkalom sem volt rá. Sidious önmagában is veszélyes ellenfél volt, de jól be is biztosította magát, hogy egyedül ne kelljen senkivel se szembe néznie (elég csak az őt őrző Vörös Gárdára gondolni, de azt sem lehetett tudni, hány titokban képzett orgyilkost tart még talonban). A legendák szerint Vader képzett egy tanítványt (Galen Marek-et), hogy együtt szálljanak szembe az uralkodóval, de Palpatine erre is rájött, mire a tanítvány fejét követelte - és megkapta. Szerencséje egészen addig tartott, amíg Sidious és Vader a Sith Nagyurak c. regény története szerint le nem zuhantak Ryloth-on, ahol birodalomellenes lázadás tört ki. Kettejük kapcsolata itt került a legnagyobb próbatétel elé, mert Vader számára elérkezett a talán soha vissza nem térő alkalom, hogy végezzen vele - csak éppen a bolygón Sidious az egyetlen, aki nem akarja őt is holtan látni...

blog comments powered by Disqus