A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Miért népszerűek a horrorfilmek?

Kelemen Szabolcs

A horrorfilmek negatív érzéseket keltenek, mégis egész nagy a közönségük. Egyik-másik filmet kifejezett próbatétel végigülni, úgyhogy adja magát a kérdés: miért nézik annyian, hogy egy kisebb iparág megél belőle?

A félelem ugyanaz filmen és a valóságban? Horrorfilmek-illusztráció: Alien, pszichés horror és Drakula

A horrorfilmek nem csak félelmetesek, hanem egyes tudósok szerint az emberre gyakorolt hatásuk is ugyanolyan, mintha a látottak a valóságban történnének. Horror jelenetek nézése közben vizsgálták az emberi test reakcióit, és a hatásuk nagyon valóságosak voltak: a pulzusszám nőtt, a vérnyomás megugrott, a bőr hőmérséklete esett és az izmok megfeszültek.

Úgy tűnik, hiába mondjuk magunknak, hogy ez csak film, az agyunk nem vesz tudomást róla. Sőt, a filmek akár valódi traumákhoz hasonló hatást is kelthetnek. (Utóbbira a fogékonyság gyerekkorban kimutathatóan nagyobb.)

Nem mind egyforma

A horror műfaja nagyon szerteágazó. Egyes filmek nem kifejezetten tartoznak a horror műfajába, de mégis negatív érzések keltése a céljuk, mint pl.: a thrillerek. Gyakran előfordul átfedés más műfajokkal. Léteznek pl.: olyan kisköltségvetésű horrorfilmek is, amiket nem igazán lehet komolyan venni, és inkább az amatőrsége vagy a kliséi miatt néznek, hogy jót nevessenek rajta.

A horror két fő változata a vizuális és a pszichés horrorfilm. A vizuális horror (Holtak hajnala, Rémálom az Elm utcában) középpontjában a látvány áll, és a célja a borzalmakat minél érzékletesebben, minél látványosabban ábrázolni. Egy pszichés horrorfilm (Psycho, Ragyogás) ezzel szemben a hatását olyan dolgokkal éri el, amit nem látunk a vásznon, sőt, talán nem is létezik - mégis félünk tőle.

A korral együtt változtak

Ahogy haladtunk előre az időben, úgy alakultak át a horrorfilmek is. Nem csak a technika fejlődött, hanem új témák is megjelentek. Az Alien például a maga idejében mérföldkőnek számított. Sajnos a filmekhez gyakran a valóság szolgál új alapötlettel: amikor a börtönökben zajló kegyetlenkedésekről tudósítottak a hírekben, akkor megnőtt az érdeklődés a téma iránt, és ezt az igényt ki is szolgálta a filmipar.

A változásban (mert fejldődésnek azért nem nevezném) szerepe van annak is, hogy egyre passzívabbá válunk a horrorral szemben. A TV műsorok egyre kevésbé bánnak óvatosan az erőszakos jelenetekkel (pl.: Trónok harca, Breaking bad), de a híradók is egymással futnak versenyt, hogy minél brutálisabb híreket mutassanak be. Emiatt a horrorfilmek egy része is sokkal erőszakosabb lett.

A népszerűség okai

Nem biztos, hogy egyetlen okra vezethető vissza a műfaj népszerűsége, ráadásul az okok egy részét még vitatják is. Néhány gyakrabban említett indoklás:

  • Egyesek szerint a horrorfilmek pótolják azt a bátorságpróbát, ami a törzsi időkben a férfivá avatás része volt, de mára teljesen kiveszett.
  • Az okok között említik azt is, hogy a fiatalok azért néznek horrorfilmet, mert azt az idősebbek helytelenítik. És mint tudjuk, amit az idősek rossz szemmel néznek, azt a fiatalok gyakran csak azért is csinálják  :-)
  • A horrorfilmek egy része nem csak a vérengzésről szól, hanem érdekes a története, vagy jó akciójelenetek vannak bennük (pl.: Alien, Predator, Resident Evil). Sőt, ilyen akcióhorror történeteket gyakran még könyvben is olvasnak. (Ha lenne egy új Predator film Schwarzeneggerrel, én biztosan megnézném.)
  • Megfigyeltek olyan eseteket is, hogy amikor egy közösségben tragédia történt (pl.: valakit megöltek egy kollégiumban), akkor ott, helyben megnőtt az érdeklődés a hasonló témájú filmek iránt. Emögött az állhat, hogy az ilyen jelenetek nézése segít feldolgozni a valós borzalmakat.
  • Stephen King, a horror irodalom koronázatlan királya szerint a műfaj egyfajta biztonsági szelepként működik: ha csak nézzük vagy olvassuk, akkor levezetődnek a kegyetlen és aggresszív indulatok. Mások szerint ennek éppen az ellenkezője az igaz: az erőszakos jelenetek nézése erőszakot szül.
blog comments powered by Disqus