A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Miért tűnik el Obi-wan az Új remény párbajában?

Kelemen Szabolcs

Obi-wan a Vaderrel vívott párbaj alatt egyszerűen eltűnik, de előtte azt mondja: "Ha most halálra sújtasz, nagyobb lesz az erőm, mint az el tudod képzelni"!
Mit jelent ez, és hová tűnik? Hogyan tér vissza szellemként, és a szintén Erő használó Sith-ek miért nem járnak vissza?

Mi történt az Új reményben Obi-wannal? Darth Vader és Obi-wan Kenobi párbaja

Obi-wan éppen Vaderrel párbajozik, amikor meglátja Luke-ot a folyosón. Ekkor koncentrálni kezd, és mire Vader lesújt, a köpenye a fénykardjával együtt üresen a padlóra hullik.

(Mivel a teste eltűnt, Luke-nak hasztalan lett volna visszamennie érte, így könnyebb volt őt menekülésre is bírni.)

Mégsem tűnt el végleg: a yavini csatában Obi-wan hangjának hatására dönt úgy Luke, hogy az Erőre hagyatkozik a célzásnál. Ezzel viszi be a Halálcsillag számára végzetes proton torpedó találatot.

Az Erő szellemek

A magyarázat az, hogy az Erő világos oldalának követői a megfelelő képzés birtokában haláluk után tudnak kommunikálni az élőkkel, sőt, akár szellemként is visszatérhetnek.

Ez a lehetőség a Sith-ek előtt nem áll nyitva (legalábbis a kánon szerint), nekik életükben kell "nagyot alkotni". Valószínűleg részben ezért is törekedett Darth Plagueis az örök életre.

A jelenségről Qui-Gon Jinn hallott elsőként a Star Wars világ Jedijei közül, de ő a korai halála miatt nem sajátíthatott el mindent, ezért sokáig szellemtestet nem tudott ölteni, csak a hangját lehetett hallani. Később ezt a tudást megszerezte Obi-wan Kenobi, Yoda és Anakin Skywalker is.

Miért fontos ez?

Obi-wan tényleg nem viccelt, amikor azt mondta, hogy holtában nagyobb lesz a hatalma.

A yavini csatánál nyújtott segítségén kívül több helyen is döntő szerepe volt az események alakulásában:

  • a Hoth bolygón ő mondta el Luke-nak, hogy menjen el a Dagobah rendszerbe Yodához tanulni
  • ő győzte meg Yodát, amikor vonakodott Luke-ot tanítani,

Vagyis nélküle Luke biztos, hogy nem tanult volna Yodánál!

De Obi-wan volt az is, aki szellemként felfedte Luke előtt, hogy Leia a testvére, és hogy meg kell ütköznie Vaderrel. Abban viszont tévedett, hogy Darth Vaderben egy cseppnyi jó sem maradt, elvégre ő puszította el a Darth Sidioust!

blog comments powered by Disqus