A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Minecraft: néhány alapinformáció szülőknek

Scifimarket.hu

A gyereked számítógépen valami hiperegyszerű grafikájú kockákat pakol órákon át, esetleg nem átall ezzel foglalkozni telefonon és könyvekben sem?

Ne aggódj, nem vagy egyedül. A jelenség okozóját Minecraft-nak hívják, amiről néhány alapinformációt megosztunk itt, és most.

Mi a jó benne? Miért sikeres? Minecraft építőkocka

A játék sikerének titka abban rejlik, hogy nincs túlbonyolítva. Egyszerű világ, egyszerű szabályok. Csak jelentkezz be, és egy olyan univerzum fogad, amely teljesen 3D kockából áll, ahol kreatív (építkező) vagy túlélési módban lehet játszani.

Például több tízmillió játékos rekonstruálta a Neuschwanstein-kastélyt. Kidolgozták a bonyolult börtönöket, és háborút is folytattak úgy, hogy az már elérte a művészi szintet. Ez az egyedi játék egy kulcsfontosságú ok miatt vált hitelessé. Mégpedig, hogy mindennek köze van az érintett szereplők kreativitásához - ebben pedig szinte minden más játéktól különbözik. Ez a játék szabadjára engedi a felhasználó fantáziáját.

2009-ben a svéd játékfejlesztő, Markus "Notch" Alexej Persson rájött, hogy egy egyszerű (de dinamikus) játék hihetetlen jó is lehet. Első játéka nem volt egy pop-kultúrális sikertörténet, de elindult vele egy folyamat. Azóta újra kiadták a Minecraft-ot, és több mint 70 millió példányos eladási statisztikával rendelkezik. Ezzel veri a történelem szinte összes más PC-s játékát.

A közösség

Mondhatnánk, hogy kreativitást ki lehet élni egy rajzlappal vagy rajzprogrammal is, de azok köré nem épült akkora közösség, mint a Minecraft köré. Mivel a játékhoz kell a háttérismeret, ami lehet, hogy éppen egy olyan Minecraft könyvben van eldugva, ami nincs meg a polcon, ezért szinte törvényszerű volt, hogy egy közösség épült a játék köré. A Minecraftosoktól nem csak a "hogyan kell?" kérdésére kaphatunk választ, de be lehet szerezni pl.: a játék viselkedését módosító modokat, és a különböző online szociális platformok számos lehetőséget kínálnak ezen kívül is. Lehet videókat nézni a YouTube-on vagy a Twitch-ben, beszélgetni a fórumokon, a Reddit-en és a Facebook-on, és nem is beszélve a hatalmas Minecraft Wiki hatalmas információs tárházáról. (És szerencsés esetben ez motiváció lehet arra is, hogy jobban megtanuljon a játékos angolul!)

Aaron Goers, 26 éves játékos, aki civilben mérnök, azt mondta, hogy az Minecraft azért vált népszerűvé, mert nagyon különböző platformokon is elfut. A játék nagyszerűsége abban rejlik, hogy akár egy amatőr is játszhat vele egy olcsó konzolon, de egy jobb géppel rendelkező játékos olyan dolgokra is képes vele, mint a bonyolult modok tervezése és a saját szervereik futtatása.
"A számítógép testre szabása ezen a szinten nagyon szórakoztató, és különösen hasznos a játékhoz" - mondta Goers.

A Story Mód

A Minecraft univerzum egyik legújabb eleme a játék "Story Mode" bevezetése, ami korábban nem létezett. A Story Mode többórás epizódokra oszlik, amiket néhány havonta tettek közzé. Ez a változtatás lehetővé teszi a játékosoknak, hogy egy teljes történetet játsszanak végig.

A Washington Post-os Michael Thomsen szerint a játék "a mesélés mimetikus - vagyis úgynevezett utánzáson alapuló - felépítését használja ahhoz, hogy a játékos érvényesíteni tudja magát. Ez egy finom és könnyed munka, az utazás legjobb része akkor jön, amikor rájössz, hogy te szerepelsz a történetben."

Megjegyzés a szülőknek

Míg a videojátékok fejlesztik a gyerekek képességeit, addig a szülők csak tátott szájjal pislognak a monitorok előtt. A fiatalok szeretnek a kedvenc hobbijaikról beszélni, de ez gyakran süket fülekre talál. Azt meg pláne szeretik, ha a szülők velük játszanak, vagy ha végre a gyerek tudja megmutatni a szülőnek, hogy mit tud Ő. Esetleg, ha végre a gyerek taníthatja szüleit.

Ha küszködsz, hogy megértsd, mi a Creeper vagy a Ghast, érdemes megnézni néhány néhány Minecraft könyvet. Ezek a könyvek a felhasználóknak - legyen az gyerek, felnőtt vagy szimplán egy akármilyen korosztálybeli játékos – hasonlóan fontosak tudnak lenni, mint a játék maga. Bár a könyvek folytonos segítséget nyújhatanak, és nagyon jó tanácsokat tudnak adni az olvasónak – de főleg arra adnak lehetőséget, hogy elősegítsék a megértést a szülők és a gyerekek között, akik így megbeszélhetik a játékot.

Összefoglalva: ha a gyereked Minecrafttal játszik az kívülről nézve nem olyan rossz dolog. Megmozgatja a kreativitást, részese lesz egy közösségnek, a játék ad motivációt az angol tanuláshoz és elvileg nincs szükség túl drága számítógépre sem hozzá.

Még több: ~blog
blog comments powered by Disqus