A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mit adott nekünk a BBC új Sherlockja?

Kelemen Szabolcs

Sir Arthur Conan Doyle karaktere óriási klasszikus - nem véletlen, hogy az elmúlt 10 évben Sherlock Holmes történeteit többször is újraforgatták. És milyen jól tették!
Ha azt hinnéd, lerágott csont, csak nézz meg egy részt a BBC-s változatból. Ebben nincs annyi akció, mint Guy Ritchie félében, de egy rész után könnyen függővé válhatsz. Azon sem csodálkoznánk, ha filmsorozat nyomán más is kedvet kapna a Sherlock Holmes könyvek olvasásához.

Az új Sherlock Holmes Martin Freeman és Benedict Cumberbatch a BBC új Sherlock Holmes feldolgozásában

Sherlock Holmes szerepében azt a Benedict Cumberbatch-et láthatjuk, aki lassan csak azért nem szerepel több kasszasikerben, mert már nem lenne ideje több filmet forgatni. Itt is tökéletesen hozza a zsenit, aki az élet egyik területén páratlan, de másban azt sem érti, mikor-mit hibázik.

Az új Sherlock káros szenvedélyek tucatjának hódol, kezdve a dohányzásról leszoktató tapasszal (mivel dohányozni már alig lehet valahol, inkább ebből tesz fel rögtön hármat), folytatva a legkülönbözőbb szerekkel - de az italozás kifog rajta, bármennyire is tudományosan közelíti meg. Ennek kapcsán némi fekete humort is csempésztek a filmbe: "A szörnyű menyasszony" című részben többször is kérdezik tőle, hogy "készítettél listát"? Mire ő minden alkalommal azt válaszolja: "még nem fejeztem be"... Aztán a végén kiderül: azoknak a listájáról van szó, amiket beszedett, hogy a detoxikáláskor könnyebb dolga legyen az orvosoknak.

Saját magát magasan funkcionáló szociopataként határozza meg, és erre nem is cáfol rá: egy gyerekkel arra köt üzletet, hogy ha segít neki, akkor mutat neki hullákat a korábbi ügyeiből, vagy amikor előre felhívja a mentőket, hogy egy betörőt kiesett az ablakon, és eltörte 3 bordáját, miközben a fickó még makkegészségesen ül előtte. Amikor úgy tűnt, Charles Augustus Magnussen legyőzte, simán fejbe lövi, hogy megmentse Watsont. Ugyanis a házvezetőnőjén és Watsonon kívül alig kötődik valakihez, de kevés dolog van, amire értük ne lenne hajlandó.

A többi karakter

A Dr. Watsont alakító Martin Freemant olyan szerepekben láthattuk már, mint a fiatal Bilbó a Hobbitban, Arthur Dent a Galaxis útikalauz 2005-ös adaptációjában és legutóbb egy CIA ügynök a Fekete Párducban. Utóbbit talán kicsit nehéz volt elhinni, de a Sherlockban nagyon jól hozza a kemény katonaorvost, aki bár butának nem mondható, néha mégis csak kapkodja a fejét az események után.

Akinek a szerepe kicsit gyengére sikerült, az Moriarty. A bűnözés terén tényleg ott van a szeren, de azt azért nem sikerül elhitetni róla, hogy egy ördögi géniusz volna. Egyrészt mert egy olyan alkatú színész játssza, akit ha télen kicsit kint hagyunk, már nem érdemes behozni, másrészt mert hiába jelenik meg, vagy kerül szóba több részben is, ez mégsem tűnik elégnek, hogy felépítsék. Heath Ledger Jokere köröket ver rá, de talán még a már említett Magnussen is jobban sikerült.

Aktualitás

Az eredeti Sherlock Holmes könyvek nagyrészt a 19. század végén vagy a 20. század elején játszódtak, ami miatt könnyű azt gondolni, hogy mára már idejétmúlttá váltak. Bár még most is sok rajongója van a fura sapkás detektívnek, a BBC új sorozata nyomán még több ember érdeklődését tudja felkelteni, mert korunk Londonjában játszódik.

Nem csak olyan egyszerű behelyettesítésről van szó, hogy szekér helyett taxik járják az utcákat, és nem is csak arról, hogy Sherlock egy mobiltelefonból mi mindent tud kikövetkeztetni. A modern világot teljesen átgondoltan helyezték a történetbe. Moriarty tudatosan használja a médiát, és a modern technikát. A saját tárgyalásából valóságshow-t csinál, hogy mindenki elhiggye: ő bármit megúszhat. De már az is jól megadja az alaphangot, ahogy legelső rész első jelenetében Sherlock az SMS-eivel széttrollkodja a rendőrség sajtótájékoztatóját.

Ezek miatt bátran kijelenthetjük, a BBC sorozata nem csak a régi Sherlock Holmes rajongókhoz szól, hanem garantáltan új emberekkel is megismerteti a detektív történteteit.

Még több: ~blog krimi
blog comments powered by Disqus