A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mit jelent, hogy hogy a Disney "megvette" a Star Wars-t?

Kelemen Szabolcs
2015. 07. 18. 09:10:49

Amikor a Walt Disney 2012-ben 4 milliárd dollárért megvette a Lucasfilmet George Lucastól, nem a semmiért fizetett. Ha csak a Star Wars világot nézzük, a birtokába került több, mint 10 ezer karakter, több ezer bolygó, és ezeknek a története több, mint 20 ezer évet ölel fel. Valószínűleg a legrészletesebben kitalált világra tették rá a kezüket, amit az emberi képzelet alkotott.

Most, hogy már lassan 3 év eltelt a felvásárlás óta, kezd tisztulni, milyen változást hozhat ez a Star Wars rajongók számára.

Réges-régen, a Disney előtt...

A Csillagok háborúja univerzum a Disney-felvásárlás előtt sem csak a mozifilmekből állt. Az Expanded Universe (EU) magába foglalta az összes hivatalosan kiadott könyvet, filmet, játékot, képregényt stb., amik a 6 mozifilmen és a Clone Wars sorozaton kívül további történetekkel színesítették a világot.

Az Expanded Universe-zel kapcsolatban a szerzők keze annyiban meg volt kötve, hogy a történetek nem mondhatnak ellent egymásnak és a filmeknek. A George Lucas filmek viszont tartalmaztak némi ellentmondást a többi EU sztorihoz képest, amiket utólag orvosoltak. Vagyis az egész Star Wars univerzum egy összefüggő, szinte ellentmondásmentes világ volt.

A 2014-04-25-i bejelentés

A Star Wars sorsában az egyik legnagyobb fordulatot talán nem is a felvásárlás, hanem a Disney / Lucasfilm 2014 április 25-én tett nyilatkozata jelenti, aminek a tartalma a következő: A Star Wars franchise új tulajdonosa a Walt Disney

  • Új Star Wars kánon indul, aminek részét képezi a 6 mozifilm, a Clone Wars, és minden, amit 2014-04-25 után hivatalos forrásból jelenik meg, de nem képezi részét az Expanded Universe.
  • A korábbi Expanded Universe történetek  Star Wars könyvekben , új filmekben, játékokban nem jelennek meg, pontosabban: a készítők csak akkor emelnek be dolgokat az EU-ból, ha jónak látják. Így történt pl.: Star Wars Rebels esetében is, amiben megjelenik a korábban megalkotott Inkvizítor karaktere. A régi történetek Star Wars Legends (itthon: Legendák) cimkével ellátva jelennek meg.

Ez azt is jelenti, hogy az új kánonnak nem része az Ewoks: The Battle For Endor, és a The Star Wars Holiday Special sem.

Lesznek-e ellentmondások?

A Lucasarts nyilatkozata szerint az Expanded Universe kánonon kívülre helyezésének egyik oka az volt, hogy ne kösse meg a szerzők kezét a jövőben készülő történeteknél. Ezért könnyen elképzelhető, hogy ellentmondás alakul ki az Expanded Universe és az új történetek között. Az új történetek és a 6 film + Clone Wars sorozat között a Disney vállalása szerint sem lesz ellentmondás.

Ezek szerint ellentmondásokat főleg azok fedezhetnek fel, akik olvasták az Expanded Universe történeteket vagy játszottak az EU játékokkal (mint pl.: én). Lehet, hogy ők kevesebben vannak, mint azok, akik beülnek a mozifilmekre, de ettől még a csalódásuk nem lesz kisebb...

Mit tett eddig a Disney Star Wars ügyben?

Hogy jobban meg tudjuk ítélni a Disney Star Wars-szal kapcsolatos tevékenységeit, a teljesség igénye nélkül felsorolok néhány dolgot, amik a Disney színre lépése óta történtek.

Felpörögtek az események

A Disney rengeteg Star Wars filmet tervez forgatni. Nem csak egy folytatás trilógiáról van már szó, hanem ezzel párhuzamosan készül a Rogue One, és egy film Han Solo életéről, mielőtt találkozott volna Luke-kal és Obi-wannal. Ezen kívül lehet, hogy készül film Boba Fett-ről is, és már fut a Star Wars Rebels.

Amíg George Lucas kezében volt az irányítás, ez a munkatempó úgy tűnik, nem volt elérhető. Persze a mennyiség nem jelent egyet a minőséggel: lehet, hogy az újonnan készülő anyagok nem nyerik el a rajongók tetszését.

Ízelítő a Star Wars: Rebels-ből:

Jar Jar Binks

Jar Jar Binks-ről Az ébredő Erő rendezője azt nyilatkozta, hogy "gondoltam rá, hogy Jar Jar Binks csontvázát odarakom valahová a sivatagba". Vagyis az ellentmondásos karakternek elég csúnya vége lett...

Werkfilm Az ébredő Erő készítéséről

Nemrég jelent meg egy werkfilm Az ébredő Erő készítéséről, amiből két fontos dolog mindenképpen említésre méltó:

  • a készítők lelkesedése
  • a számítógépes animációk mellett sok a maszkos, bábos megvalósítás és használnak maketteket is. Pl.: 2:10-nél X-winget építenek!

A werkfilm magyar feliratos változata:

Han Solo első felesége, aki nem Leia

A szintén Disney tulajdonban lévő Marvel új Star Wars képregénysorozata szerint Han Solonak volt egy felesége Leia előtt. Az Új remény és A Birodalom visszavág között játszódó történet szerint Han és Leia együtt járják az űrt, amikor összetalálkoznak Sana Soloval (Han feleségével), aki méltán dühös férjére, hiszen inkább egy hercegnővel járja a világot, ahelyett, hogy vele lenne.

Az Amy Schumer incidens

Amy Schumer egy amerikai humorista, akiről egyesek azt írják, a legviccesebb nő a világon. 2015 nyarán azzal akart 15 perc hírnevet szerezni magának, hogy  a Csillagok Háborúja kapcsán erősen provokatív fotók jelentek meg róla. Sok rajongó tiltakozott a képek miatt, és a Disney / Lucasfilm is elhatárolódott tőle: mi több, felhívták a figyelmét, hogy nem adtak engedély ilyen fotók megjelentetésére.

blog comments powered by Disqus