A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mit kell tudni a midikloriánokról?

Kelemen Szabolcs

Midikloriánok

A midikloriánok megjelenése az előzménytrilógiában egy erősen vitatott motívum. (Viszont nem az egyetlen ellentmondásos része az I-III. résznek, elég csak Jar Jar Binksre gondolni.)

Mint minden, ami kicsit is fontos a Star Wars univerzumban, ez is kiterjedt háttérrel rendelkezik.

Most összefoglalunk néhány tudnivalót és véleményt velük kapcsolatban.

Mik a midikloriánok?

A midikloriánok az élő szervezettel szimbiózisban élő, mikroszkópikus létformák, amik minden sejtben megtalálhatóak. A Star Wars univerzumban úgy tartják, az élet egyik feltétele a midiklodiánok jelenléte.

Ha elég nagy sűrűségben van jelen a szervezetben, akkor a gazdatest erőérzékennyé válik.

  • egy átlagos ember sejtjeiben 2500 midikloridián található
  • Jediknél ennél jóval több
  • a legmagasabb mért midiklorián-szám a sejtenkénti 20 000 (Anakin Skywalkernél)

A midikloriánok felfedezése

A midikloriánok már tudtak a Jedi rend megszületése előtt is, de a SW világ történelme során ismeretük többször is feledésbe merült.

A Jedi rend a leendő padawanok erőérzékenységét a midikloriánok vizsgálatával igazolta. Ennek a legpontosabb módszere a vérvizsgálat volt, de voltak más lehetőségek is.

Darth Plagueis rengeteg energiát fektetett a tanulmányozásukba, és végül elérte, hogy a midikloriánok életet hozzanak létre. Később Darth Siduous-szal közösen végzett egyik kísérlete olyan szentségtelen dologra akarta kényszeríteni a midikloriánokat, hogy azok válaszul elintézték Anakin Skywalker megfogantatását (ne feledjük, ő végzett Sidious-szal!).

A Nagy Jedi Tisztogatás után egyszerű műszerekkel detektálták az erőérzékenységet. Így likvidálták a még bújkáló Jediket, és így akadályozták meg, hogy a rend újjáéledjen. A midikloriánokkal kapcsolatos ismereteket törölték az archívumokból, és kutatásuk illegálissá vált.

A Jedi rend újraszervezése után a midikloriánokat ismét felfedezték.

Vélemények és nyilatkozatok a midikloriánokkal kapcsolatban

Sokan vitatják, jó ötlet volt-e a midikloriánok bevezetése a Star Wars világba.

Az ellenzők azt szokták felhozni érvként, hogy ha megmagyarázzuk, akkor leromboljuk az Erőt körüllengő misztikusságot az eredeti trilógiából.

Andy Weir (A marsi c. könyv szerzője), még egy alternatív magyarázatot is adott a midikloriánokra, amivel vissza lehetne állítani az Erő titokzatosságát. Kb így: "Régen azt hitték, hogy az Erő a midikloriánokból fakad. Mára bebizonyosodott, hogy csak ártalmatlan vírusok, amik az Erőből táplákoznak. Sosem fogjuk megtudni, valójában mi az Erő forrása."

A midiklorián-pártiak pedig pont ezért üdvözlik: végre magyarázatot nyer az Erő, és nem csak valami ezoterikus humbug. Kicsit életszerűbbnek is tűnik, hogy egy világ kutatni kezdi és megmagyarázza azt, ami akkora hatalmat nyújt, mint az Erő.

A színfalak mögött

George Lucas elmondása szerint már 1977-ben kitalálta a midikloriánokat, de úgy érezte, nem lenne elég lehetősége az eredeti trilógiában bemutatni. Ezért 1999-ig (A baljós árnyakig) nem is esett róla szó.

J.J. Abrams, a VII. rész rendezője egy kérdésre válaszolva elmondta: az következő epizódban nem lesz szó midikloriánokról.

blog comments powered by Disqus