A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mitől jók a Dűne történetek?

Kelemen Szabolcs

Frank Herbert új színt vitt a science fiction világába. A Dűne szinte minden ízében különbözött attól, amit addig az emberi képzelet alkotott, és attól is, amit sci-finek neveztek.

Aki pedig belevág a Dűne könyvek olvasásába, az az alábbiak mindegyikéből kap egy-egy szeletet!

Trónok harca, de több hullával A Dűne sivataga egy fremennel, homokférgekkel és a próféta maszkjával

A Dűne történetek egyik központi eleme a hatalom mibenléte és a hatalom megszerzése. A birodalom élén a császár áll, de őt korlátozza az Űrliga (az ők kezében van az űrutazás), a Bene Gesserit rend és a kisebb nemesi házak. Az uralkodó minden eszközzel ki akarja terjeszteni a befolyását, miközben a trónjára is bőven akad jelentkező.

A galaktikus méretű birodalom kormányzásáért pedig senki nem válogat az eszközökben: orgyilkost küldenek valakire a szerettei klónozásával, megöletnek és elrabolnak akár gyerekeket is (főleg, ha a császári fattyak), rivális főúri családokat uszítanak egymásra, és egyetlen szeszélyes ötlet miatt felégetnek vagy nyomorba taszítanak akár egy egész bolygót.

De mindez eltörpül az egész univerzumot felégető szent háború áldozatai mellett, amihez képest a Trónok harca csak kis helyi csetepaténak tűnik.

A Bene Gesserit titkai

A Bene Gesserit egy olyan rend, ami kizárólag nőkből áll. Sokszor csak boszorkányként emlegetik őket, és rengeteg pletyka kering arról, mire képesek.

Kivételes szépségű tagjaik olyat tudnak nyújtani a férfiaknak, amit senki más. A főurak ezért előszeretettel házasodnak velük, de jelen vannak a császári udvarban is, és nem csak uralkodói hitvesként: megtalálhatók a trónteremben is, mert ők szolgálnak az uralkodó igazmondó "segítőjeként". Akár akarja ezt a császár, akár nem.

Vajon miért igyekeznek mindenhol ott lenni?

A legtöbb Bene Gesserit a rend igazi céljairól semmit sem tud, és csak parancsot teljesít. Nem tudnak arról, hogy egy több ezer éves tervet szolgálnak, aminek a célja a hatalomátvétel, sem arról, hogy a tervet akár méhükkel is segítik, sem arról, hogy ez a terv olyan alaposan van előkészítve, hogy már a primitív népek hitvilágába is beépült...

Tudomány és technika

Talán ebben különbözik a leginkább Dűne könyvek világa minden mástól.

A homo sapiensen kívül nem szerepelnek intelligens fajok, viszont találkozhatunk végletekig mutálódott emberekkel, mint pl.: a tleilaxiak és az űrliga navigátorai. Utóbbiak a folyamatos, nagy mennyiségű fűszerhasználattól mutálódtak, és korlátozott jövőbe látási képességük alakult ki. A tleilaxiak mutációja ennél sokkal bizarrabb. Három "kasztra" tagolódnak: mesterek, arctáncoltatók, és axolotl tartályok. A mesterek között kizárólag férfiakat találni, az arctáncoltatók a dolgozói többség (se nem férfiak, se nem nők, viszont alakváltók). Az axolotl tartályokat pedig a tenyésztéshez használják - talán ők a tleilaxi nők utolsó hírmondói.

A fegyverekben előszeretettel használják a lézert, de nem kizárólagosan. A Holtzmann generátoros személyi páncélok ugyanis akkora robbanással reagálnak a lézersugárra, hogy az egyaránt elpusztítja a támadót és a célpontot is. Ezt elkerülendő gyakran visszatérnek az ősi szúró-vágó eszközökhöz (kard, vagy a homokférgek fogából készült kriszkés), esetleg mérgezett nyilakat lövő maula pisztolyt használnak. (Azonban ezek is csak akkor tudnak keresztülhatolni a páncélon, ha a mozgás kellően lassú, vagyis pl.: teljesen máshogy kell vívni, mint a régi időkben.) Az atomfegyverek nem csak tiltva vannak, hanem bevetésük az egyik legnagyobb bűn. Mégis előfordul itt-ott.

Robotok és számítógépek nem léteznek, mert az emberiség egyszer már megégette magát a mesterséges intelligenciával, és tanult az esetből. Még a vallás is tiltja gondolkodó gépek létrehozását. Helyettük vannak speciálisan képzett ember-számítógépek, a mentátok, akik segítségét a nemesi házak nem nélkülözhetik. Az űrutazáshoz szükséges számításokat pedig az űrliga navigátorai végzik, nem kevés fűszer felhasználásával.

Arrakis, avagy a Dűne

Arrakis egy sivatagos bolygó. Por, homok, kövek és sziklák, amiben a legtöbb ember nem talál semmi érdekeset.

Csakhogy ennek a sivatagnak több a titka, mint a Bene Gesseritnek.

A sómedencék arról árulkodnak, hogy a bolygó felszínét valaha óceán borította. Senki nem tudja, hová tűnt a víz, de ez az egyetlen hely az ismert világok közül, ahol létrejött a fűszerkörforgás. Ebben kulcsszerepe van a sivatag nagy részét uraló homokférgeknek, de a Dűne pontos működését még a császári planetológusnak is évtizedekbe tellett megérteni. A fűszerkultúrát más sivatagokban nem sikerült meghonosítani, hiába kísérleteztek a férgek befogásával. Ahogy kudarcot vallottak azok a próbálkozások is, hogy a melanzsot mesterségesen előállítsák.

A bolygóhoz tökéletesen alkalmazkodott bennszülöttek, a fremenek is titkos terven munkálkodnak: komoly fűszeradagokkal fizetik le az Űrligát, hogy művük rejtve maradjon és a bolygó egy részét ne pásztázzák műholdjakkal.

 

... ennyit dióhéjban. Ha ettől még nem jött meg a kedved, ajánljuk a többi Dűnés cikket!

Még több: Dűne ~blog
blog comments powered by Disqus