A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mitől lett ilyen jó a Zsivány egyes?

Kelemen Szabolcs

A Zsivány egyes: egy Star Wars történet kétségtelenül anyagi siker. 200 millió dolláros forgatási költsége mellett 990 millió dolláros bevételt könyvelhetett el eddig.

De elért valami mást is: bebizonyította, hogy lehet sikeres egy olyan Star Wars film is, ami kifejezetten komoly, és nem a nézőszám maximálására törekszik. Azokat a rajongókat is visszacsábította a Star Wars világába, akik Jar Jar Binks és a hasonló húzások miatt csalódtak a szériában.

(Vigyázat, cselekményleírást tartalmaz!)

A történet Az első Halálcsillag építése a Zsivány egyes: egy Star Wars történetben

A történetet akár egy mondatban is össze lehetne foglalni ("hogyan kaparintották meg a lázadók a Halálcsillag terveit?"), ráadásul a végkifejlet is ismert. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy végre a látjuk, a Halálcsillag hány ember sorsát pecsételte meg, és mekkora áldozattal járt az, amit a IV. rész elején egy mondattal elintéztek.

Megismerjük az Erso család tragikus sorsát. Galent, az apát, aki elveszíti feleségét és elszakítják a lányától, majd élete hátralévő részét azzal tölti, hogy megtanulja színlelni a munkájába temetkező tudóst. Egyetlen reménye, hogy egy törlesszen a Birodalomnak a hibával, amit elrejtett az űrállomás terveiben. A lánya, Jyn pedig egész életében bujkálni kényszerül, és gyakorlatilag azt sem tudják egymásról, hogy él-e még a másik...

A Lázadók közül is sokaknak a Halálcsillag a végzete, de legalább ennyit birodalmit is magukkal rántanak a másvilágra. Ölnek és halnak, közben pedig nem válogatnak az eszközökben sem. Bárkivel végeznek, aki az útjukba áll.

Orson Krennic igazgató kezdetben pont annyira szimpatikus mint egy átlag birodalmi tiszt (semennyire), de a film végére már szinte szánni lehet. Gátlástalan, és bár igyekszik jól végezni a dolgát, a becsvágya nem áll arányban a képességeivel. Hibázik, amit kétségbe esve próbál kijavítani, miközben a hivatali politikában is alulmarad. Végül úgy hal meg, hogy a saját kreálmánya végez vele, miközben tudja, hogy kudarcot vallott, mert a Halálcsillag sebezhető...

Látvány

A film rengeteg új helyszínt vonultat fel. Itt látjuk először filmen a Jedhát (amiről elég kevés szó ahhoz képest, milyen érdekes a története), az Eadut és Darth Vader palotáját. Külön csemege a Scarif: pálmafák közt, tengerparton járó AT-AT-ket, de még Star Wars csatajelenetet sem láttunk eddig, pedig baromi jól mutat.

Az űrcsata emeli a Star Warsnál megszokott, amúgy sem alacsony szinvonalat: nem gyakran láthatunk olyat, hogy egy megbénított csillagrombolót beletolnak egy pajzsgenerátorban...

A digitális technikának köszönhetően a vásznon megjelenik Tarkin kormányzó és az ifjú Leia hercegnő is. Ennek a megvalósításán egyesek fanyalogtak, pedig az animáció egyáltalán nem sikerült rosszul. De aki hibát akar találni, az úgyis fog...

Persze a látvány önmagában nem elég egy jó filmhez, de a Zsivány egyesben a történeten túl van még némi extra...

Utalások a rajongóknak

Mivel ez a 8. Star Wars mozi, bizonyos dolgoknak már hagyománya van (kb. mint James Bondnál). Itt is elhangzik, hogy "az Erő legyen veled", és az, hogy "rossz előérzetem van", illetve - ha csak rövid időre is -  feltűnik R2D2 és C3PO, akik eddig egyik filmből sem hiányoztak.

Ha régi rajongóként ültél be a moziba, rengeteg utalást fedezhettél fel a korábbi filmekre. Rögtön az elején megjelenik a Galaxis kedvenc itala, a kék tej, illetve rengeteg szereplő, akiket más SW filmekből láthattunk, pl.: Bail Organa szenátor, két rosszarcú bűnöző Mos Eisleyból, Mon Mothma... Sorolhatnám még, de mások már megtették.

Rövid szerepet kap Darth Vader is, de ahogy darálja a lázadókat, azzal ismét bizonyítja: nem véletlenül tartja őt az uralkodó. (Ő jár a legközelebb a tervek visszaszerzéséhez is.)

A legnagyobb húzás talán mégis az, hogy a film szinte percre pontosan ott ér véget, ahol az Új remény kezdődik...

A film ezer szállal kötődik a Star Wars univerzumhoz. Azoknak, akik még csak ismerkednek a Csillagok háborújával, nem biztos, hogy ezzel kellene kezdeni. Valószínűleg sokkal többre értékelik majd a filmet, ha legalább az eredeti trilógiát (vagy még az előzményeket is) megnézték.

Star War rajongóknak viszont kötelező darab.

blog comments powered by Disqus