A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mit csinált Obi-wan Kenobi 20 évig a Tatuinon?

Kelemen Szabolcs

Obi-wan - miután megadták Padménak a végtisztességet a Naboo-n - elvitte Luke-ot a Tatuinra, ahol mostohaszülei, Owen és Beru Lars nevelték.

Bár a Jedi mester megfogadta, hogy vigyáz rá, téved, aki azt hiszi, hogy közel 20 évig csak Luke-ot figyelte távcsővel...

A tatuini évek a hivatalos Star Wars kánon szerint

A Disney-féle felvásárlás miatt rengeteg anyag került ki a hivatalos Star Wars történetek közül, ezért a hivatalosnak tekinthető információk erről az időszakról elég szegényesek. Obi-wan Kenobi a Tatuinon

Obi-wan Ben Kenobi néven ette a száműzöttek keserű kenyerét. Hogy megőrizze álcáját, évekig még a fénykardját sem használta, de mindig közbelépett, amikor ez Luke érdekében szükséges volt.

Egy ilyen eset volt, amikor az ifjú Skywalker fogságba esett, amikor 8 éves fejjel egyedül indult visszaszerezni a Jabba emberei által beszedett (és tisztességtelenül magas) vízadót. Kenobi mester az éj leple alatt a fogvatartók közelébe lopózott, tönkretette a lámpáikat, majd az Erő hatalmával megbénította őket. Utóbbi az egyik zsoldost annyira hirtelen érte, hogy Luke-ra zuhant, aki beütötte a fejét, és elájult. A vaksötétnek köszönhetően Jabba csapatának fogalma sem volt, kin állhatnának bosszút. Miután hazavitte Luke-ot, még azelőtt távozott, hogy visszanyerte volna az eszméletét. Owen Lars viszont a hálája ellenére is eltiltotta Obi-want Luke-tól, nehogy nagyobb bajba keverje...

A kánonon kívül

A kánonon kívül rekedt anyagok jóval többet tartogatnak Obi-wan Tatuinon töltött éveiről. Ha csak a Wookiepediat nézzük, ott kb. háromszor annyi olvasható erről az időszakról, mint a kánonban:

Bár egy technika segítségével (az Erő szellemekről bővebben itt) tartotta a kapcsolatot egykori mesterével, Qui-Gon Jinn-nel, (akit még a Baljós Árnyakban ölt meg Darth Maul), mégis egészen a kashyyyki csatáról szóló tudósításokig úgy tudta, Vader meghalt a mustafari párbajuk után.

Anakinhoz hasonlóan ő is konfliktusba keveredett a buckalakókkal (amikor vissza akarta szerezni tőlük azt, amit az Owen családtól elloptak), de ő nem végzett mészárlást közöttük, hanem ügyes vágásokkal megszabadította őket a ruháiktól. A fedetlen test a buckalakók szokásai szerint olyan súlyos vétség, hogy egymásnak estek - Obi-wan pedig angolosan távozott. Végül hiába szerezte vissza a lopott holmit, a Lars család jóindulatát nem nyerte el vele.

Előfordult az is, hogy elhagyta a Tatuint. Egy padawanját, Ferus Olint a Belassa bolygón mentette meg az inkvizítorok karmai közül. Útjaik ezután elváltak, mert Obi-wannak vissza kellett térnie a sivatagba. Igazi küldetését, és tatuini tartózkodásának okát azonban nem fedte fel.

A fenti eseten kívül is megmentette Luke életét, ám Owen Lars ismét felszólította, hogy maradjon távol a családtól - főleg amikor Luke-nak akarta adni apja fénykardját. (Owen nem hitt a Jedik ügyében.)

Kenobi film?

Hogy a rajongókat érdekli Kenobi tatuini története, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy kis keresgéléssel 4 rajongói trailert is találtam. Ezek a beharangozók egy egyelőre nem létező filmhez készültek.

A részleteket rajongók vágták össze Star Wars filmekből (már csak ezért sem képezik a Star Wars kánon részét) és a Jézus 40 pusztában töltött napjáról szóló filmből (amiben szintén Ewan McGregor a főszereplő). Egyelőre hivatalosan megerősítet hír nem érkezett hasonló film terveiről, de ki tudja, talán egyszer talán tényleg kapunk egy Kenobi filmet?

Ewan McGregor így nyilatkozott a témában (röviden: szívesen részt venne akár egy trilógiában is, de még nem dőlt el semmi):

A Kenobi könyv

A Kenobi c. Star Wars regény borítójaMég épppen lemaradt a kánoba kerülésről John Jackson Miller Kenobi című regénye, ami a tatuini tartózkodás egy rövid szakaszát dolgozza fel.

Téved, aki úgy gondolja, hogy Kenobi mester nem keveredhet a Köztársaság korához fogható kalandokba egy olyan bolygón, ahol buckalakók, sarlacc, illetve Jabba és az ő adósai élnek. Nem csak Han Solo tartozott egy kisebb vagyonnal a huttnak, hanem mások is, és egy sarokba szorított ember olyan dolgokra is képes, amikre nem is gondolnánk. Az egyik ilyennel gyűlt meg Obi-wan baja is: egy ponton már nem csak a Birodalom elől kell bújkálnia, sőt, féltve őrzött inkognitója is darabokra hullik.

Persze a Jedit nem olyan fából faragták, hogy ilyen helyzetből ne vágná ki magát...

blog comments powered by Disqus