A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Perselus Piton: áruló vagy hős? - 2. rész

Kelemen Szabolcs

Piton professzor történetét végiggondolva elég kevésen múlott, hogy ne árulóként és Dumbledore gyilkosaként vonuljon be a mágia történetébe. Ne úgy gondoljunk rá, hogy tudjuk a történet végét, hanem nézzük az egész folyamatot onnantól kezdve, hogy Voldemort először megbukott...

Egy új élet kezdete

Lily Potter halála teljesen összetörte Perselust, és Dumbledore-nak kellett visszarángatnia a való világba: Harryt biztonságba kellett helyezni, mert nem lehettek biztosak abban, hogy a Voldemort végleg eltűnt. Életét Harry megvédésének szentelte, de erről nem tudhatott senki Roxfort igazgatóján kívül: egyrészt, hogy valódi motivációja ne derüljön ki, másrészt, hogy az ex-halálfalók előtt megmaradjon az inkognitója, mert ők később lebuktathatnák. A könyvek során előfordult az is, hogy miközben Harryt akarta megvédeni, a látszat ellene szólt (pl.: amikor ellenátkot szórt Mógus professzorra, aki a kviddics meccsen Harrynek akart ártani). Piton professzor illusztráció

A Sötét Nagyúr bukása után Albus Dumbledore megvédte Pitont a tárgyalásokon, ezért nem kapott büntetést. Így életének nagyobb részét az tölthette ki, hogy a Roxfortban tanított - szigorúan bájitaltant, mert eddigre az igazgató is tudta, hogy a Piton által annyira áhított Sötét Varázslatok Kivédése tantárgyon átok ül, és egy évnél egy tanár sem bírja tovább. Fiatal kora ellenére ő lett a Mardekár ház vezetője is. Bár a saját háza javára mindig részrehajló volt, azért rajtuk is tartotta a szemét, mert ők voltak a leghajlamosabbak arra, hogy Halálfalónak álljanak.

Voldemort második felemelkedése

Mikor Voldemort visszatért, Piton ismét Dumbledore-nak kezdett kémkedni. A Sötét Nagyúr tárt karokkal fogadta az információit a Főnix rendjéről, de legtöbb követője nem bízott benne.

Bizalom kérdéseben fordulatot hozott, hogy megszeghetetlen esküvel fogadta: megöli Dumbledore-t. Ezt Harry szeme láttára meg is tette - de a roxforti igazgató terveit ez nem húzta keresztül, amiről csak ők ketten tudtak.

A Minisztérium megszállása után ő lett Roxfort igazgatója. Ebben a pozícióban enyhébb büntetésekkel próbálta visszafogni a többi Halálfalót, hogy ne kegyetlenkedjenek a diákokkal, de ez nem igazán volt világos számukra. Eközben Dumbledore portréja látta el tanácsokkal, és Harryéknek próbált úgy segíteni, hogy még ők se tudjanak róla (pl.: ő juttatta el hozzájuk Griffendél kardját).

A valódi szerepe

Perselus Piton életének a felét úgy élte le, hogy a Halálfalók nem bíztak benne, mert Dumbledore-nak kémkedett és mellette tanított majd' 2 évtizedig. Mindenki más pedig azért nem bízott benne, mert Halálfaló volt. Úgy cselekedett helyesen a teljes Harry Potter könyvsorozat alatt, hogy végig színjátékot kellett űznie, csak egyetlen ember bízott meg benne (Albus Dumbledore, de az utolsó évben rá is alig számíthatott). És mindez kárba veszett volna, ha haldoklásakor Harry véletlenül nincs ott, és nem tudja kiolvasni emlékeiből, mekkora áldozatot hozott... Ha valós szerepére csak egy kicsit is korábban fény derül, dugába dőlt volna a terv Voldemort hatalmának megdöntésére.

kép: https://www.flickr.com/photos/snapes-true-love/8178443550/in/photostream/

Cikkajánló: tudtad, hogy egy teória szerint Piton professzor nem halt meg?

blog comments powered by Disqus