A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Lehet, hogy Piton professzor nem halt meg?

Kelemen Szabolcs

A Harry Potter könyvek kihagyhatatlan és jellegzetes karaktere Perselus Piton professzor, aki a bájitaltant (és egy tanév erejéig a Sötét varázslatok kivédését) tanította.

Egy egész erős lábakon álló elmélet szerint nagyon is valószínű, hogy túlélhette Roxfort ostromát... De mi alapján következtethetünk erre?

Amit biztosan tudunk Perselus PIton professzor

Voldemort nagyúr Roxfort megtámadásakor - tévesen - arra a következtetésre jut, hogy a Bodzapálca, aminek a megszerzésébe annyi energiát fektetett, nem őt tekinti gazdájának, hanem Perselus Pitont. Mivel életének egyik legnagyobb csatája vár a Sötét nagyúrra, nem engedheti, hogy a pálcája folyton valódi tulajdonosára kacsintgasson, ezért úgy dönt: minden szempontból a magáévá teszi a pálcát azza, hogy megöli Pitont (ami egyébként újabb tévedés).

Piton professzorral azonban nem a megszokott "Avada kedavra" varázslat végez, hanem a piszkos munkát ezúttal Naginire, a kigyójára bízza. Ezután a sebesült tanárnak még marad annyi ideje, hogy átadja Harrynek a történet azon felét, amit eddig csak ő ismert, és ez gyökeresen megváltoztatja a róla kialakított képet...

Miért lehet Piton életben?

Természetesen csak közvetett bizonyítékok vannak Piton életben maradására, de abból három is van:

Amikor Harry a kezébe veszi a feltámadást kövét, akkor Piton professzor nem jelenik meg az elhunyt szerettei között, pedig ekkor már a tanár állítólagos halála után járunk. Mondhatnánk, hogy a kis túlélő sosem volt jóban Pitonnal, de ekkor már valószínűleg azon is túl vagyunk, hogy Harry véleménye gyökeresen megváltozott róla a merengőben kiolvasott emlékek hatására - ne feledjük, később még az egyik fiát is róla nevezi el. Megjelenik neki viszont Lupin professzor, aki csak nemrég hunyt el.

Piton professzor holttestéről nincs említés a Roxforti csata után sem, pedig szinte minden elhunytat - még az ostromlók oldalán állókat is számba veszik.

Ha pedig nem lenne elég, hogy nincs se Harry elhunyt szerettei, sem a holttestek között, akkor gondoljunk bele: pont egy bájitaltan tanárt lehetett volna meglepni egy kígyó mérgével? Úgy, hogy "főnöke" a Harry Potter könyvek során nem egyszer a szeme láttára öletett meg másokat a kígyóval? Nem nézhetjük Pitont olyan ostobának, hogy ne tartott volna magánál ellenmérget, ami megfékezhette a Nagini harapása okozta halált, még ha nem is számított rá, hogy egyszer saját magának lesz rá szüksége.

De akkor mi lett vele?

A Harry Potter és a Halál ereklyéivel a fő Harry Potter történet véget ért, ezért az utána következő sorsokról egyébként is csak kutyafuttában értesültünk. Könnyen lehet, hogy a Roxfort ostroma után csak annyit vettek észre: Piton állítólagos holtteste eltűnt, és sosem került elő (de emiatt gyanúsíthatták az ostromlókat is). Harry természetesen mindenhol hirdette volt tanára hősiességét, aki eközben talán remeteként élt valahol, távol mindenkitől. De az is lehet, hogy százfűlé főzettel hatása alatt, vagy álruhában járta a világot, és nagyon is követte pártfogoltjai sorsát.

Az biztos, hogy a nyolcadik történetben, 19 évvel később nem jelenik meg. Hogy akkor még élt-e, az jó kérdés.

Még jobb kérdés, hogy valaha viszontláthatjuk-e még őt? A varázsvilág tüze nem hunyt még ki - ezt jól mutatják az új könyvek és filmek. Bár a filmbéli megformálója, Alan Rickman sajnos már nincs közöttünk, de az idős Pitont eljátsszhatja valaki más, ahogy a fiatal Dumbledore szerepét is másra osztották.

 

blog comments powered by Disqus