A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Resident Evil vs. World War Z

Kelemen Szabolcs

Idén két népszerű zombis film is folytatást kap: a Resident Evil (avagy Kaptár, 2017-01-26) és a World War Z (Z világháború - ha a híreknek hinni lehet, akkor 2017-06-09).

Mindegyik világa sikeres a maga módján: készült belőlük játék, film és könyv is, így megéri közelebbről is megismerni őket! [Vigyázat, spoilerek következnek]

A háttér Milla Jovovich és Brad Pitt (a Resident Evil és a World War Z főszereplői)

A Z világháború alapját a Max Brooks tollából született hasonló című könyv képezi, ami akár vehető a Zombi túlélő kézikönyv folytatásának is. A könyv az ENSZ egyik vizsgálótisztjének szemüvegén keresztül mutatja be a zombik elleni világméretű háború szakaszait, egészen a viszonylagos győzelemig. (Közelebből: a túlélőkkel olvashatunk benne bizarrabbnál-bizarrabb interjúkat.)

A Kaptár sorozat a rengeteg részt megélt Resident Evil videojátékokon alapul, ami a Japán Capcom gondozásában jelent meg (az első része már több, mint 20 éves!). Gyakorlatilag ez a játék teremtette meg a túlélőhorror műfaját, amiben vegyítik a kaland és az akció elemeket: a játékosnak rejtvényeket kell megoldania, másrészt mérlegelnie kell, hogy az adott helyzetben harcol vagy menekül a zombik és más szörnyek elől.

A sztori

A Z világháborúban próbálják visszafelé követni a járvány útját, de még a könyvben is csak az első dokumentált megbetegedésről olvashatunk, a valódi eredetet homály fedi. A filmben végül el is térnek a könyvtől, és a megoldást a főszereplő szolgáltatja: a zombik csak az egészséges emberekre támadnak, ezért akiket kezelhető betegséggel fertőznek meg azokra a zombik veszélytelenek. A Resident Evil filmekben viszont kezdettől fogva világos, hogy a járványt az a T-vírus okozza, amit az Umbrella Corporation állított elő. Eredetileg a Raccoon City alatti Kaptárban őrizték, de sajnos a vírus elszabadult... A 2017-es Kaptár filmből az is kiderül, miért fejlesztették ki a vírust: ezzel gyalulták volna simára a terepet egy új világrend előtt.

A World War Z háttértörténetére (a könyvre) talán a két legjobb szó az, hogy átgondolt és összetett. Rengeteget foglalkozik az emberi tényezővel, és nem nehéz azt hinni, hogy ha kitörne egy zombi apokalipszis, akkor szóról szóra ez történne. Egyesek azért nem hisznek a veszélynek, mert minden mögött összeesküvést sejtenek, mások meg azért, mert egy maréknyi dollárért megvették azt a placebót, amit valaki gátlástalanul árul az interneten. A világméretű kataklizma minden szinten vérfagyasztó megoldásokat szül - egyes országok a saját lakosaikat bombázzák, mások a szomszédjuk ellen atomfegyvert vetnek be, vagy egyszerűen csak egész országrészeket dobnak oda a zéknek a többiek megmentéséért. Évtizedes távlatban egyes országok a háború nyertesei, mások vesztesei lesznek (Pl.: Kuba gazdasága szárnyalni kezd, Írország pedig nagyjából megússza az egészet. Néhány diktatúra megbukik, és a demokrácia veszi át a helyüket - a többiek nem ilyen szerencsések.) Ha pedig a zombivírus nem lenne elég, az mentális betegségek is járványos sebességgel terjednek.

A Resident Evil filmek ehhez képest mintha inkább az akció köré lennének írva. A történet hézagaira általában van valamilyen magyarázat, de a felszín alatt sok ellentmondás bújik meg. Pl.: a T-vírus valakinek szupererőt ad, valakit zombivá változtat, az állatokat veszélyes mutánssá alakítja, de ha túladagolják az ellenszerét, akkor Tyrant keletkezik? Vagy vegyük pl.: az Umbrella Corp. mestertervét, miszerint néhány kiválasztott, gazdag ember jegyet válthat az új világba, és a Kaptár óvó mélységében vészelhetik át a T-vírus tombolását. Mihez kezd egy lenullázott világban a cég a gazdagok pénzével? Mit tud segíteni az újjáépítésben egy egykori gazdag ember? És miért fizetnének a gazdagok ahelyett, hogy megakadályoznák a világégést és élveznék tovább a gazdagságukat? Ez csak néhány kérdőjel a sok közül, ami a történet kapcsán fogalmazódhat meg. Viszont a látvány és az akció tényleg nem rossz!

Az értékelés

Mindkét film első részét jelölték Saturn Awardra, és a World War Z meg is nyerte. Anyagilag mindegyik sikeres volt (másként nem is születne folytatást), viszont a szakmai közönség a Resident Evil filmeket általában fanyalogva fogadta. A Z világháború vegyes eredménnyel szerepelt a kritikusok körében: valaki imádta a szinte folyamatos akciót, és a kidolgozott részleteket, mások a könyvtől való eltéréseket emelik ki vagy csak egy átlagos akció-thrillernek tartják. Mindenesetre a film csak a könyv egy részét dolgozza fel - éppen ezért valószínűleg maradt benne muníció a folytatásra. (Sok minden még azokból a fejezetekből is kimaradt, amit egyébként filmre vittek - vagy azért, mert így sem lett rövid a film, vagy azért, mert túl rázós lett volna.)

Hogyan keletkezhetnek zombik a valóságban?

Még több: zombi ~blog
blog comments powered by Disqus