A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Kik élték túl a sarlacc gyomrát?

Kelemen Szabolcs

A Star Wars univerzum egyik legjobban kitalált lénye a sarlacc, ami szegről-végről még Az ébredő Erőből ismert ratharokkal is rokonságban áll.

Bár eléggé helyhez kötött, még így is veszélyes, sőt, ismereteink szerint csak az igazán kivételesek élték túl a nagyon közeli találkozást...

A sarlacc biológiája Festmény a sarlacc-ról

A sarlacc teste kb. 100 méter hosszú, de ez a szájat kivéve nem látható, mert majdnem az egész a felszín alatt helyezkedik el. A szájban egy csőrszerű nyelv és több csáp is található. Utóbbiak a gyanútlan bámészkodókat könnyen a szájba sodorhatják.

A föld alatti részen több kiálló nyúlvány van, pl.: gyomorból nem is egy található. Ezekben zajlik az ezer évig tartó emésztési folyamat. A prédáját egyben szokta lenyelni, és a kimászást a dárdaszerű fogak, illetve a befecskendezett bénító idegméreg akadályozza meg. Az áldozat, amíg tudatánál van, a bénultság mellett még borzalmas kínokat is ki kell hogy álljon...

Nagyon hosszú életűek, az ivarérett kort is csak kb. 30 ezer év alatt érik el. Szaporodáshoz spórák millióit bocsátják a levegőbe, amik óriási távolságot képesek megtenni úgy, hogy életképesek maradnak.

Jabba és a Tatuin

A sarlacc több bolygón is honos. A Tatuinon a Carkoon verménél is található egy, ami Jabba, a hutt egyik kedvence.

A Jedi visszatérben ide volt kénytelen kivégzésre vitetni a foglyait, mert Luke Skywalker végzett Jabba házi vadállatával, a rancorral. A rancoron kívül mással pedig nem tudott volna olyan jól példát statuálni, mint hogy ezerévi emésztésre kárhoztassa az őt átverő pilótát és egy Jedit.

A túlélők

Aki a sarlacc szájába pottyan, az szinte kivétel nélkül ott is marad. Csak néhány szerencsés ismert a Star Wars könyvek világából, akik túlélték. Egyikük egy hutt, akit a sarlacc egyszerűen kiköpött. A megmenekülését azzal magyarázták, hogy a sarlacc valószínűleg képtelen megemészteni a huttokat.

A másik Boba Fett, akit A Jedi visszatérben Han Solo lökött a sarlacc szájába. Ő a fegyverei és a hátára szerelt jetpack segítségével szabadult ki. A sisakjába épített kamera felvételeiből a tudósok jelentős ismeretekre tettek szert ezzel a veszélyes fajjal kapcsolatban.

blog comments powered by Disqus