A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Skynet híradó I.

Kelemen Szabolcs

Miközben mindenki éli a maga életét, a Föld 7 milliárd lakosa közül nem kevés dolgozik azon, hogy robotokat és mesterséges intelligenciát fejlesszen.   T-800-as Terminator bőrborítás nélkül  
Bár Asimov víziójához képest már le vagyunk maradva, és szerencsére elmaradt a Skynet öntudatra ébredése is 1997-ben, ettől még az emberek vs. gépek meccs  korántsem lefutott - ahogy a közelmúlt hírei is mutatják.

Röplabdázó robotok

Mit tehet az egyszeri röplabdaedző, ha nem talál megfelelő edzőpartnert a csapatának? Hát megépítteti őket robotokból!

Hihetetlenül hangzik? Pedig Japánban a női röplabda-válogatott már robotokkal is edz!

Arról azért még nincs szó, hogy a gépek a sakk után a röplabdában is felnőttek volna az emberhez: ezek a robotok még nem pótolnak minden szempontból egy csapatot, csak a lecsapásokat lehet gyakorolni velük. Azt viszont tetszőleges stratégia mentén, ráadásul gyorsabban mozognak, mint egy ember!

Mindenesetre aki ki tudja cselezni őket, annak elég jók az esélyei egy élő ellenféllel szemben is.

Kézbesítés levegő helyett a földön

Az már nem újság, hogy gépekkel emberi közbeavatkozás nélkül lehet csomagot kézbesíteni, hiszen az Amazon drónjairól már évekkel korábban cikkezett a sajtó. A csomagok reptetésével viszont vannak problémák: például az, hogy a levegőben tartani valamit borzasztó energiaigényes.

Többek között ez adta az alapötletét a Mercedes és a Starship technologies közös rendszerének, ahol a kézbesítést nem repülő, hanem guruló eszközök végzik. Az önjáró szerkezetek a célállomást egy hordozó furgonban közelítik meg, és ha 2 mérföldes távolságon belülre értek, akkor a csomag leszállítását már önállóan, a járdán haladva fejezik be. A videóban látható, hogy nem kell őrületes sebességre gondolni, elvégre nem üthetik el a gyalogosokat, és a kapualjakból kiálló autókkal is vigyázniuk kell... A leggyengébb pontja viszont talán nem is a lassúság, hanem az, hogy bizonyos környékeken garantáltan kirabolnák őket. Talán ezek a gépek még nem fogják tömegével elvenni a futárok munkáját - vagy mégis?

Már dolgoznak az ember-gép integráción...

Elon Musk már most is elég sok mindenről híres, elég csak a Paypal-t, a Tesla Motorst vagy a SpaceX-et említeni. Legújabb cége, a Neuralink viszont már távoli jövő sci-fijét idézi: az emberi agyat számítógépekkel összekapcsoló interfészt fejleszt. Egy ilyen eszköznek temérdek előnye lehet, ha minden tervük bejön:

  • vannak olyan agyat érintő betegségek (pl.: Parkinson kór), amiket ezzel a technológiával valószínűleg jól lehetne kezelni
  • ha tovább fejlesztik, az emberek beszéd nélkül, gondolatátvitellel is képesek lehetnek kommunikálni, ráadásul a beszéd sebességének a többszörösével.
  • végső soron pedig az emberi fejlődés egy következő állomását is elhozhatja (ha nem is mindenkinek, de a gazdagoknak biztosan). Elon Musk szerint az ilyen ember-gép integráció elkerülhetetlen, ha meg akarjuk akadályozni, hogy a mesterséges intelligencia ellenünk forduljon.

Orosz robotok - fegyverrel

A legtöbb robotikai hír az USÁ-ból érkezik, ami érthető, hiszen elég kevesen tudják felvenni a versenyt velük technológia terén.

Mondhatnánk, hogy ez az orosz robotos videó üdítő kivétel, ha nem azt mutatná be, hogyan tud a legújabb orosz robot autót vezetni és célba lőni. Utóbbitól csak annál nem szólal meg a Terminátor-vészcsengő, aki még nem látta a filmet. Félreértés ne essék: az amerikai fejlesztésekről sem feltétlenül az jut az eszembe, hogy ezek fogják majd tologatni a babakocsikat, és lecsalogatni az elkóborolt kiscicákat a fáról, de mintha az USÁ-ban szándékosan nem adnának fegyvert a robotok kezébe, amíg a videót forgatják. Még szerencse, hogy vezetni nem igazán tudnak (még).

Még több: Asimov
blog comments powered by Disqus