A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Star Wars VII: miért olyan az a kard, amilyen?

Kelemen Szabolcs
Vegyes érzéseim voltak a hetedik részt beharangozó trailer nézése közben. Kicsit aggódom, hogy az új trilógia a profitérdek áldozatává válik. Azt sem értettem egészen, miért kellett teljesen új történetet kitalálni az új trilógiának, amikor már jobbnál jobb könyvek születtek a hivatalos Star Wars kánonban. (Mondjuk ennek annyi értelme legalább van, hogy azok a Csillagok Háborúja rajongók is új sztorit kapnak, akik már minden Star Wars könyvet rojtosra olvastak.)
Aztán megláttam azt a bizonyos fénykardot…
 

Az "új" fénykard

A - vélhetően - főgonosz fénykardja így néz ki:

3 pengéjű kard a Star Wars 7 első traileréből

Szembeötlő újdonság a két oldalirányú penge, ami életre hívott egy internetes mémet is:

Ha ezt az új fénykardot a középkori kardokhoz hasonlítjuk, akkor az oldalirányú pengék alkotják a keresztvasat, ami pl.: védi a markolatot tartó kezet az ellenfél csapásától. És itt a bökkenő: ha az ellenfél is fénykardot használ, vívás közben simán levágja az oldalirányú pengéket tartó darabokat (ha a vágás ott éri, ami még nem a fénypenge része).
Így nézve elég sérülékeny és értelmetlen függeléknek tűnik a plusz két penge.

Akkor mégis mire jó?

Nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy utánanéztem a keresztvasnak a Wikipédián.
Mindig tanul valami újat az ember: a keresztvasnak nem csak a védekezésben van szerepe. Harc közben lehet vele ütni, sőt az ellenfelet akár fel is lehet lökni vele. (Hasonlóan sokoldalú a kardgomb használata is.)
Ha a keresztvas helyére (fény)pengéket helyezünk, akkor már több irányba is lehet vele vágni és döfni, szóval az eredeti egypengéjű kardnál veszélyesebb fegyvert kapunk.

Ne csodálkozzunk ezután azon sem, ha kicsit máshogy vívnak majd ezzel az új karddal. És persze már várom, mikor jelenik meg a kardgomb helyén a negyedik penge...

blog comments powered by Disqus