A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Tartalom: A szolgálólány meséje könyv

Scifimarket

Margaret Atwood disztópikus regénye saját jogon is sikeres lett, de a történet szélesebb rétegekhez a Hulu sorozatának köszönhetően jutott el.

Itt röviden összefoglaljuk A szolgálólány meséje könyv tartalmát.

Az alaphelyezet Illusztráció Margaret Atwood A szolgálólány meséje c. könyvének borítójáról

A mai USA területén vallási fanatikusok egy speciális államot (Gilead) hoznak létre: az Ószövetséget alapul véve diktatúrát vezetnek be.

Az új államszervezet az élet minden területére kihat, de leginkább a nők helyzete változik meg gyökeresen:

  • nem tanulhatnak meg írni és olvasni
  • nem lehet pénzük
  • sem más tulajdonuk
  • nagy részük másod-, harmad-, vagy sokadrendű állampolgár

Azok a nők, akik a borzalmas környezetszennyezés ellenére még termékenyek maradtak, egy külön társadalmi osztályt alkotnak, akiknek a legfőbb feladata az, hogy az uralkodó réteg számára utódokat biztosítsanak.

Közéjük tartozik a történet főszereplője, Fredé is.

Az új ház

Fredé valaha megpróbált ellenállni, és Kanadába szökni, de az régen volt. A jelenben már a harmadik házhoz osztották be, hogy gyereket szüljön.

Az új ház ura tiltott kapcsolatot kezdeményez a szolgálólánnyal: minőségi időt töltenek együtt (pl.: Scrabble-öznek), amiért cserébe anyagi ellenszolgáltatással és információkkal látja el Fredét.

A főszereplő nézőpontján keresztül megismerjük a rendszer még sötétebb oldalát: Gileádban mindennemű szembenállást megtorolnak, és a módszerekben sem válogatnak. Van azonban némi remény: egy szervezett ellenállás próbálja a rendszert leomlasztani. Amikor kiderül, hogy rend ellen való kapcsolatot ápolt a ház urával, Fredé öngyilkosságot kísérel meg.

Eközben a ház úrnője arra gyanakszik, hogy a férje terméketlen, ezért Fredé egy másik férfival, Nick-kel való kapcsolatra utasítja. Egy idő után Fredé bejelenti, hogy valószínűleg teherbe esett. A titkos rendőrség egyenruháját viselő férfiak jelennek meg a háznál, és Nick azt tanácsolja Fredének, hogy bízzon bennük. A történet úgy ér véget, hogy Fredé elmegy a titkosrendőrökkel, kétségek közt hagyva az olvasót, hogy valóban titkos rendőrök voltak-e, vagy hogy Nick titokban az ellenállás tagja-e.

Fredé története innentől kezdve ismeretlen. Az epilógusból arra lehet következtetni, hogy életben maradt, mert a történetét magnókazettára tudta mondani, ami fennmaradt. A következő könyv 15 évvel később játszódik, és csak érintőlegesen foglalkozik Fredé sorsával.

De Margaret Atwood és A szolgálólány meséjének világa rengeteg egyéb történet lehetőségét tartogatja ezen kívül is.