A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

TOP 5 sci-fi főgonosz

Kelemen Szabolcs

Ördögi főgonoszok nélkül a legtöbb történet igencsak unalmas lenne - a hősök nagysága csak a gonoszok erejéhez mérten mutatkozik meg.

Úgyhogy nézzünk egy szubjektív listát a TOP 5 sci-fi főgonoszról!

5. A Tervező (Prometheus, Alien univerzum)

A legtöbben ébredés után fogat mosnak, elmennek WC-re, vagy lefőzik az első kávét. De a Prometheusból megismert Tervező nem ilyen. Amikor őt felébresztik, arra gondol: "Még nem irtottam ki az emberiséget? Akkor nyomás, fejezzük be!"

Amit tudunk róla, az nagy részt spekuláció. Az viszont biztos, hogy minden eszközük megvan az ember kiírtásához, mert ők hozták létre a xenomorphokat (alienek) és a filmben látható fekete folyadékot is.

4. A Borg (Star Trek)

A Borg speciális eset a főgonoszok között, mert az egyedeket kollektív központi tudat irányítja, de van egy királynőjük, ami ezt összehangolja. Céljuk a faj tökéletesítése, amihez két eszközt használnak: más fajok magukba olvasztását, vagy ha ez nem megy, a faj elpusztítását (hiszen ha nem győznének, nem lennének tökéletesek). A tökéletesedésben pedig nagyon is jól állnak: egyetlen űrhajójuk könnyűszerrel elpusztítja a Csillagflotta nagy részét.

Amikor a rádióban felhangzik a klasszikus, élettelen üzenetük, nincs menekvés:

"Mi vagyunk a Borg. Kapcsolják ki a pajzsukat és állítsák le a hajtóművet. Biológiai és technológiai sajátosságaikat a miénkhez adjuk. Kultúrájukat a sajátunk szolgálatába állítjuk. Minden ellenállás hasztalan. Asszimiláljuk magukat."

Emberi szemmel nézve tökéletesen érzéketlenek, könyörtelenek és meggyőzhetetlenek. A lelkiismeretet hírből sem ismerik, és a jó vagy a rossz közötti különbség náluk kimerül a faj fejlesztésében vagy a pusztulásban. Csak a céljuk elérése számít, bármi áron. Ha ehhez hullahegyek vezetnek, ám legyen.

3. A mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia veszélyeivel számtalan sci-fi történet foglalkozik, de az MI életre kelésétől kezdve számtalan kimenetelről hallhattunk.

Asimovnál a robotok és az MI csupán az emberiség elkorcsosulását okozzák. Frank Herbert Dűne könyveiben a gépek uralmuk alá hajtották az emberiséget, majd a butleri dzsihád egy olyan világhoz vezetett, amiben nem csak mesterséges intelligencia, de még számítógépeket is vallásos tételek tiltanak - és ezt az emberek be is tartják.

A Skynet esetében a bekapcsolást világégés követi, ami átcsap a túlélők elleni robotháborúba. A Mátrix magába olvasztja és uralja az embert. A Battlestar Galactica világában az első háborút cylonok visszavonulása zárja, de a 40 évnyi békét csak arra használják, hogy kidolgozzák a mindent elsöprő visszavágást.

2. Darth Vader (Star Wars)

Több dolog is szól az ellen, hogy Darth Vader szerepeljen ezen a listán. Egyrészt ő csak egy eszköz az uralkodó kezében (bár voltak próbálkozásai az önállósodásra). Másrészt nem is mindig állt a Sötét oldalon, ráadásul A Jedi visszatérben ő végez az uralkodóval.

Hogy akkor miért szerepel? Már a Sötét oldali karrierje is igen erősen kezdődik a Jedi növendékek (gyerekek!) között végzett mészárlással. Az Obi-wannal folytatott párbaj után már csak gépek segítségével tud életben maradni, de még így szinte legyőzhetetlen. Nem csak a testben lesz gép: idővel kezd úgy ölni, ahogy mások zoknit váltanak (a birodalmi hajók legénysége mesélhetne...). De ha ez nem lenne elég: ő az a nélkülözhetetlen csavar, ami nélkül a gonoszt megtestesítő Galaktikus Birodalom valószínűleg nem működne, elvégre nem rohangálhat minden ellopott terv után Sidious személyesen.

A közönség egy nyílt szavazáson nagyon valószínű, hogy legalább a második helyig repítené ezen a listán.

1. Palpatine / Darth Sidious (Star Wars) Darth Sidious / Palaptine, a Star Wars filmek főgonosza 6 filmen keresztül

Az hiszem, Palpatine jó eséllyel indulhat nem csak a sci-fi világok, hanem minden fantáziavilág leggonoszabb karakterének címéért. Tökéletesen gátlástalan, zseniális és remekül használja az Erő Sötét oldalát.

Szemrebbenés nélkül robbant ki háborút, játszva emberek millióinak életével, hogy a maga gerjesztette konfliktusra az ő trójai falova (a klón hadsereg) legyen a megoldás. Az intrika mestere: anélkül uralja az eseményeket, hogy bárki sejtené valódi céljait, vagy egyáltalán tudna a létezéséről. Ráadásul vérfagyasztóan előrelátó (lásd pl.: 66-os parancs beültetése a klónokba, vagy a Halálcsillag tervei, amik már megjelentek A Sith-ek bosszújában).

Ha egy hozadéka van az előzménytrilógiának, hát az az, hogy jobban megismertük őt.

blog comments powered by Disqus