A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Újabb 3 Harry Potter teória (II.)

Kelemen Szabolcs

A Harry Potter könyveken keresztül csak rövid betekintést nyerhetünk a párhuzamos varázsvilágba, ezért sok kérdést nyitva marad. Nem meglepő, hogy rengeteg teóriának a táptalaja J. K. Rowling világa. Egy-egy ilyen elmélet egész hihető (valamelyiket az irónő is megerősíti), néhány másik viszont elég gyenge lábakon áll, ami remélhetőleg fel fog tűnni nektek is. (Nem mi találjuk ki őket, mi csak kommentár keretében közvetítjük.)

A Horcruxokhoz vezerő út kannibalizmussal van kikövezve

A Horcrux a legsötétebb varázslatok egyike, amiről nem csak a varázslók általában, hanem az olvasó is keveset tud. Amit biztosan állíthatunk róla, hogy a készítéséhez gyilkolni és varázsolni kell, de ezen kívül másra is szükség van a szertartás elvégzéséhez - különben Lumpsluck tanárúr nem iszonyodna ennyire tőle.

Ez a sötét cselekedet lehet kannibalizmus is, amit egyébként gyakran kötnek össze bizonyos varázserő megszerzésével egyes hiedelemvilágokban is. Természetesen annál a Horcruxnál, amit Harry hordozott magában, nem történt ilyesmi, mert azt Voldemort véletlenül hozta létre, és nem végezte el a teljes szertartást.

Hermione macskája

Több teória is kering Csámpásról, Hermione Granger macskájáról.

Az egyik, hogy ő maga Lily Potter reinkarnációja. "Bizonyítékként" azt szokták felhozni, hogy Lily Potter haja is vörös volt, mindkettőjük szeme zöld, és kibékíthetetlenül ellenséges Makesszal, Ron patkányával, aki valójában Peter Pettigrew. (Az ő árulása vezetett Harry szüleinek halálához.) Sajnos egyik sem perdöntő - egy patkányokkal ellenséges macska nem csak hogy nem ritka, hanem inkább az ellenkezője lenne kirívó, ráadásul lélekvándorlásról szó sincs a Harry Potter univerzumban. A Harry Potter könyvekben a szülők többször is a túlvilágról visszanyúlva látták el tanácsokkal, tehát nem születhettek újjá állat formájában.

Egy másik elmélet szerint Csámpás Lily Potter macskája volt, aki később Hermionénál talált gazdára. Valójában ezt J. K. Rowling is megerősítette, de a teória nem csak erre terjed ki: ez az állat ugyanis nem közönséges macska, hanem varázserővel is bíró, kifejezetten intelligens fajta, aki egyből észre vette, hogy Makesz nem igazi patkány.

Rita Vitrol az írónő maga J. K. Rowling, az írónő

Van egy elmélet, miszerint Rita Vitrol, a Harry Potter könyvek visszatérő szereplője, miután kirúgták a Reggeli prófétából, bosszúból le akarta leplezni a varázsvilágot. Ezért megírta a Harry Potter történetet, csakhogy ez fordítva sült el: mindenki kitalált / fantasy történetként tekintett rá, és a terve dugába dőlt.

Egy másik változat szerint Rita Vitrol félvér volt, és egyszerűen a varázsvilág helyett azt választotta, hogy rengeteg pénzt keres a muglik között Harry Potter igaz történetével - amit azonban szándékosan írt meg fikcióként, hogy a varázsvilág ne akadályozhassa meg a kiadását.

Valójában már csak azért sincs sok alapja a történetnek, mert kettejükben nincs sok közös. J. K. Rowling sok helyen igyekszik erkölcsi mondanivalót csempészni a történetbe, Rita Vitrol azonban csak egy szenzációhajhász újságíró, aki a hírnévért szinte bármire képes.

blog comments powered by Disqus