A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Változatok vízszerzésre a Dűne sivatagában

Kelemen Szabolcs

Az Arrakis sivatagos felszínét járók mind megszomjaznak, de nem mindenki választja a hagyományos utat a vízszerzéséhez.

Lássuk, hogyan lehet vízhez jutni a Dűne univerzum legfontosabb bolygóján!

Mennyire sivatagos az Arrakis? A Dűne sivataga

A bolygó felszínét szinte kizárólag sivatag borítja. Ez alól kivételt képeznek a szigetszerűen elhelyezkedő hegységek, amelyeken néhány őslakos létforma meg tud élni. Ilyen például az a növény, amit a fremenek a szomjazó ajándékának neveznek. (Ebből akár fél liter vizet is ki lehet facsarni.) A hegyek gyomrában található a bolygó vízkészletének döntő része. A hegyeken kívül fúrt kutak rejtélyes módon mind gyorsan elapadnak.

A bolygón nagy kiterjedésű sósíkokat találtak, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy a felszínt valaha óceánok boríthatták. Az elméletek szerint a homokférgek olyan körforgást alakítottak ki, ami egyszerre tartja sivatagosan bolygót, és "termeli" az embereknek létfontosságú fűszert, illetve az oxigént. (A bolygó légköre annak ellenére oxigéndús, hogy a rajta élő emberek folyamatosan elhasználják azt és a fotoszintetizáló növényzet elhanyagolható.) Meg kell jegyeznem, hogy a bolygó ökoszisztémája jóval bonyolultabb annál, ami a Dune II c. játék kapcsán elterjedt ("a férgek ürüléke a fűszer").

Vízgazdálkodás az Arrakison, alapfok

Vásárlás

A hegyek gyomrából kitermelt vizet a bolygó több pontján árusítják. Nem meglepő módon az ára az eget verdesi. Aki a bolygóra teszi a lábát, az ki van szolgáltatva a vízkereskedőknek. Hozathatnának más bolygókról is vizet, de az valószínűleg még drágább lenne...

Víz kivonása a levegőből

Az Arrakis légköre kb. 0,5% vízpárát tartalmaz, viszont az emberlakta épületekben ez az arány sokkal magasabb is lehet. A levegőből általunk ismert berendezésekkel is ki lehet nyerni a vizet (pl.: páramentesítővel, vagy légkondícionálóval), de a Dűne világában alkalmaznak szélcsapdákat is. Ezek hatalmas épületek, amik a beáramló levegőből csapolják le a párát.

Spórolás a vízzel

Mivel a víz az egyik legnagyobb érték a bolygón, általában igyekeznek minél takarékosabban bánni vele. A dísznövények tartása, a kertészkedés Arrakison csak a gazdagok kiváltsága. Éppen ezért igyekszik a szegény többség minden csepp vizet megtartani.

Az épületek kialakításánál ügyelnek arra, hogy a benti, páradús levegőből minél kevesebb jusson ki a természetbe, hiszen azt le lehet csapolni. Megfelelően szigetelt ajtókat, ablakokat, zsilipeket használnak, hogy megakadályozzák a pára kiszökését.

A szabad ég alatt cirkoruhával lehet megakadályozni, hogy az emberi test párolgása és egyéb folyamatai miatti víz elvesszen. A ruha összegyűjti az izzadtságot, a vizeletet, stb., amit egy szájhoz vezetett csövön keresztül lehet szűrve (újból) elfogyasztani. A legjobb minőségű cirkoruhákat a fremenek készítik.

Vízgazdálkodás fremen módra - felsőfok

A fremenek a cirkoruha gusztustalanságára még rá is tudnak duplázni!

Az emberi testnek több, mint 50%-a víz. Egy 100 kilós embernél ez 50 liter vizet jelent! Ennyi vizet a fremenek szerint bűn lenne veszendőbe hagyni, ezért minden holttestből kivonják a vizet, és a törzs víztározóiba vezetik. Ez egyúttal megmagyarázza azt is, hogy miért olyan kérlelhetetlen harcosok a fremenek, és miért nem hagyják hátra még a leggyőzöttek holttestét sem csata után...

Sejthető, hogy náluk vízből nincs hiány. Mégis takarékosan bánnak vele.

Hogy miért? A válasz egyszerű: szükségük van rá Arrakis terraformáláshoz.

Még több: Dűne ~blog
blog comments powered by Disqus