A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Variációk sárkányokra II.: Tolkien

Kelemen Szabolcs

A Hobbit történetének egyik fő mozgatórugója az, hogy Smaug, a sárkány elfoglalta Erebornt, a törpök föld alatti városát.

Tolkien világának sárkányairól is innen tudhatjuk meg a legtöbbet - de mit is?

Smaug Smaug - illusztráció

Smaug származása a homályba vész. Sok szempontból olyan, mint a legtöbb sárkány: tüzet okád, hüllőszerű és így tovább. Külsejében a Tolkien könyvek és a film között van némi különbség: a filmben a denevérszerű szárny az első végtagpár része, míg a könyvben két pár végtagja és egy pár szárnya van. A könyvek szerint az arany beépült a kültakarójába majdnem mindenhol - ez a filmen nem látszik.

A sárkányok Tolkiennél is sokáig élnek. Smaug csak Ereborn kincsét 171 évig őrizte - és Gandalf azt is megjegyezte, hogy nem tűnt teljesen kifejlett példánynak. Nincsenek sokan, de valószínűleg Smaug nem az utolsó sárkány volt: a Gyűrűk Urában Gandalf említi, hogy a megmaradt sárkányok tüze nem elég Szauron gyűrűjének megsemmisítéséhez - ebből arra következtethetünk, hogy maradtak még más sárkányok is.

A sárkányok viselkedése

Smaug személyében egy kegyetlen, erőszakos, arrogáns lényt ismertünk meg, akit a legkisebb mértékben sem fékez (a valószínűleg nyomokban sem létező) lelkiismerete. Sok más sárkányábrázoláshoz hasonlóan ő is betegesen sóvárog az arany után. (De ez a törpök körében is előfordul.) Gandalf nem hiába tartott attól, hogy esetleg Szauron mellé állhat. Lélekrajza alapján pontosan illett volna a Sötét Úr seregébe, talán csak az tartotta volna vissza, hogy távol kellett volna lennie a megszerzett aranytól.

Ha a mérete, ereje, páncélja és tűzokádó képessége nem lenne elég, a sárkányok veszedelmességét tetézi az is, hogy intelligensek. Smaug nem véletlenül támadta meg Erebornt, hanem azért, mert tudta, hogy milyen kincseket rejt, és kifejezetten azokat akarta megszerezni. Amikor pedig Bilbóval beszélget, rájön, hogy ellenségeit a közeli városból segítik, és "megelőző csapást" intéz ellenük.

Legyőzés

A törpök nem akarták harc nélkül feladni Erebornt, de amikor Smaug először feltűnt, nem bírtak vele.

Ahogy Thorin és csapata felkerekedett, hogy visszafoglalja egykori otthonát, jó omeneket láttak: talán arra is volt esély, hogy időközben Smaug elpusztult. De Smaug nagyon is élt - csupán az aranyban dagonyázva aludt rengeteget.

Végül túlzott magabiztossága okozta a vesztét, mivel feltárta a gyenge pontját. Elárulta Bilbónak, hogy sebezhető az egyetlen helyen a testén, ahol az arany nem épült be a bőrébe. Íjas Bard (Völgyváros királyának leszármazottja) ezt kihasználva egy külön erre a célra tartogatott nyílvesszővel halálos sebet ejtett rajta. Smaug teste pedig a város ellenségeit maga alá temetve a földre hullott - pontot téve a Tolkien könyvek legismertebb sárkányának történetének végére.

Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smaug_par_David_Demaret.jpg

Még több: ~blog fantasy
blog comments powered by Disqus