A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Variációk sárkányokra I.: Witcher

Kelemen Szabolcs

A sárkányok minden fantasy világok legnagyobb falatai közé tartoznak, azonban nem egyformák minden írónál.

Lássuk mit tudhatunk meg a Witcher sorozat A végzet kardja c. könyvéből a sárkányokról. Vigyázat, spoiler következik!

Sárkányok a witcher könyvekben Arany, fekete, vörös és zöld sárkányok

Az egyik witcher könyv egész komoly természetrajzát adja a sárkányoknak. Négy fajtájuk ismert: zöld, vörös, fekete és fehér - bár ezek inkább fantázianevek, mert a zöld inkább szürkés, a vörös inkább téglaszínű, a fekete pedig valójában sötétbarna. A legendák regélnek még egy aranyszínűről is, de szinte mindenki meg van győződve arról, hogy aranysárkány nem létezik.

A sárkányok ebben a világban is ritkák. Nem pusztán azért, mert csúcsragadozókból általában kevés van, hanem mert kifejezetten irtják őket. Egyrészt mert veszélyesek, ugyanis ez az egyetlen faj, amitől egy erődben elbújva sincs biztonságban az ember, másrészt egyes testrészeikből az avatottak gyógyszereket is tudnak előállítani. De a legprózaibb ok a sárkányok pusztítására az, hogy megszerezzék az általuk összegyűjtött kincseket.

Ha egy sárkány megjelenik, a legvegyesebb, már szinte cirkuszba illő kompánia szokott összeverődni, hogy végezzen vele. Akadnak azonban, akik ilyen vagy olyan elvek mentén - bár megtehetnék - mégsem szállnak szembe a sárkányokkat, sőt, egyesek még védelmükbe is veszik őket.

Így kerül a sárkány az "asztalra"

A fiatal király, Niedamir szemet vet a szomszéd királyságra, Malleore-ra, amit azonban egy babona miatt csak úgy szerezhet meg házassággal, ha leöl egy sárkányt.

Tiszta mázli, hogy egy zöld sárkány éppen felbukkan. Na nem éppen a környékbelieknek, csak a királynak, ugyanis a sárkány nem válogat, és egyként pusztít embert, állatot - viszont nélküle a királynak nem lenne lehetősége "szabályosan" Malleore trónjára ülni.

Mielőtt azonban ő és csapata nekiesne az ősi jószágnak, a helyiek kezükbe veszik a kezdeményezést, és megmérgezik a sárkányt (fantasyben ritka, de egy witcher könyv erre is tartalmaz példát). A sárkány ennek ellenére sikerrel menekül el. A király csapatai minden utat lezárnak, nehogy valaki az ő kíséretén kívül más megölhesse a - remélhetőleg - legyengült sárkányt. Összeáll a csapat a messziről jött kalandorokból: törptől a varázslóig megtalálható mindenki, még a főhős, Geralt is, aki viszont nem sárkányt ölni tart velük.

Miután egy kőomlás megtizedeli a csapatot, megpillantanak egy sárkányt, de nem azt, amit megmérgeztek. Ez ugyanis arany színű, amilyet még senki sem látott. Körülötte egy apró sárkányfióka repdes.

Niedamir első bajnoka csúfos kudarcot vall, úgyhogy a fiatal király átveszi az irányítást kamarásától: nem fog ő sárkányokkal bajlódni, ha nyers erővel is megszállhatja a szomszédot, a babonaságokat meg felejtse el mindenki... Távoztával a csapat összevész a még nagyon is élő sárkány meg sem szerzett kincsén. Az állva maradtak végül nekirontanak a sárkánynak, de az egy macska ügyességével küzd le mindenkit - némi segítséggel Geralttól és Yennefertől.

Végül kiderül, hogy a fióka a megmérgezett zöld sárkányé, az aranysárkány pedig bármilyen formát is fel tud ölteni - emberit is, és valójában végig velük utazott.

Még több: ~blog Witcher
blog comments powered by Disqus