A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Voldemort gyerekkora és a roxforti évek [évszámokkal]

Kelemen Szabolcs

A Harry Potter sorozat elképzelhetetetlen Voldemort nélkül. Már a roxforti évei alatt sem volt szende cserkészlány - mi pedig a mugli időszámítás szerinti időrendbe szedtünk mindent, amit ott elkövetett.

Gyerekkor és a roxforti évek Lord Voldemort varázslás közben

Tom Rowle Denem 1926-12-31-én született. Anyja, Merope Gomold (aki boszorkány) nem sokkal a szülés után meghalt. Varázstalan apja, idősebb Tom Denem, akit az anyja varázslattal csábított el, magára hagyta, ezért az ifjú Tom egy árvaházban nevelkedett fel.

1938-at írunk, amikor Albus Dumbledore meglátogatja az árvaházban, majd ugyanabban az évben megkezdi első tanévét a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Nyaranta továbbra is vissza kellett járnia az árvaházba.

A teljes Harry Potter könyvsorozatot meghatározza, hogy rettegett a haláltól (hiszen ennek köszönhető, hogy egyáltalán vissza tudott térni). Emiatt úgy gondolta, hogy az anyjának nem lehetett köze a varázsláshoz, hiszen a varázslóknak tudniuk kell legyőzni halált. Óriási csalódására mégsem talált semmilyen apjára utaló nyomot Roxfortban, és rá kellett jönnie, hogy varázsló vér az anyai ágnak köszönhetően csörgedezik ereiben.

A Mardekár házba osztják be (nem meglepő módon, hiszen anyai ágon Mardekár leszármazottja). Kezdettől fogva ügyesen leplezte gonosz hajlamait - csak Dumbledore-t nem tévesztette meg.

Az első halálfalókat már ebben az időben maga köré gyűjtötte, akik vagy gyenge és társaságra vágyó, vagy ambíciózus, elismerésre áhítozó diákok voltak. Tetteikért soha nem kapták őket a Roxfortban.

A Titkok Kamrája

1943 júniusában már saját magát tartotta Mardekár utódjának. Új szintre lépett: addig kutatott Roxfortban, hogy ráakadt a Tikok Kamrájára, és szabadjára engedte az ott tanyázó ősi szörnyeteget, a baziliszkuszt, ami elkezdte tizedelni "Roxforthoz nem méltó diákokat" - ahogy azt a második Harry Potter könyvből megtudhattuk.

Azonban kicsit elszámította magát : az utolsó áldozat (Hisztis Mirtill) után úgy döntöttek, hogy a Roxfortot be kell zárni, mivel nem biztonságos. Ez azzal járt volna, hogy még évekig az árvaházban kellene tengődnie, amit semmiképp nem akart.

Ezért visszazárta a baziliszkuszt, és egy jól felépített mesével a gyanút Rubeus Hagridra és Aragogra terelte. Ekkor még nem Albus Dumbledore volt Roxfort igazgatója, ezért a dolgok elég sötét fordulatot vettek: Tom Denemet kitüntették, Hagridot elbocsátották (Dumbledore-t viszont nem lehetett megtéveszteni, ezért kijárta, hogy Hagrid a roxforti birtokon maradhasson és dolgozhasson).

Az első gyilkosság és az első Horcrux

Már az első emberölést is egy jól felépített terv szerint hajtotta végre. 1943 augusztusában meglátogatta anyja családját, ahol a nagybátyjával beszélve kiderült, hogy az apja is a közelben lakik. Ekkor elkábította a nagybátyját, elvette a pálcáját, és azzal a pálcával a Denem birtokon megölte apját, és az apai nagyszüleit. A nagybátyja memóriáját átírta, mintha tényleg ő követte volna el az egészet. Így már nem csak a pálcája, hanem az emlékei miatt is az Azkabanba küldték - élete végéig. Persze a Gomold családban öröklődő gyűrűt azért eltette, mondván az őt illeti (később ebből is Horcrux lesz).

1944-ben történt, hogy Lumpsluck professzort kifaggatta a Horcruxokról, majd el is készítette az elsőt a naplójából (ezt a hatodik könyvből tudjuk meg, a Harry Potter és a Félvér hercegből). A napló arra szolgált, hogy valakivel ismét kinyittassa a Titkok Kamráját, ugyanis az már túl gyanús lett volna, ha ő maga teszi ezt a diákéveinek hátralévő részében.

Ez a napló később Lucius Malfoyhoz kerül, aki csak annyit tudott, hogy sötét mágiával van átitatva, de nem is sejtette, hogy mestere munkája. A Harry Potter és a Titkok kamrája idején már nem tanácsos ilyen tárgyat birtokolni, ezért két legyet akart ütni egy csapásra: Ginny Weasley könyvei közé keveri. Így nem csak megszabadult a rá veszélyes könyvtől, hanem gyanúba keveri az általa annyira utált Arthur Weasley is.

A roxforti évek befejezése

Az 1945-ös tanévet úgy fejezi be, hogy a legtehetségesebb diáknak tartják.

Tom Denem ekkor maradni akar, látszólag azért, hogy sötét varázslatok kivédését tanítson, valójában, hogy diákokat toborozzon a seregébe, és hogy a Titkok Kamrájához hasonló rejtélyeket kutasson az ódon roxforti kastélyban. Dippet igazgató azonban nemet mond neki, de azt tanácsolja, néhány év múlva, némi tapasztalattal jelentkezzen újra.

Mielőtt távozott volna, még annyira elbűvölte Hollóháti Helénát, hogy az elárulta, hol van elrejtve anyja diadémja. Így első útja Albániába vezet, ahol egy helyi földművest megölve elkészíti a diadémból a harmadik Horcruxot.

Cikkajánló: 3 ok, ami miatt Voldemort alulmaradt

blog comments powered by Disqus