A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Voldemort útja a második bukásig [évszámokkal]

Kelemen Szabolcs

Az egész Harry Potter sorozat Voldemort második felemelkedéséről és bukásáról szól. Mivel ez az időszak igen jól ismert a könyvekből, most csak kivonatoljuk, és időrendbe szedve tálaljuk, mit is csinált a Sötét Nagyúr, miután a csecsemő Harry-ről visszapattant varázslata...

Bolyongás egyedül

Mikor 1981-10-31-én Voldemort a gyilkos átokkal támadt Harryre, több dolog is történt egyszerre: Harry egy nem szándékosan készített Horcrux-szá vált, míg Voldemort testetlen lélekké változott. Lord Voldemort varázslás közben

Az egykor rettegett Sötét Nagyúr Albániáig meg sem állt. Varázserő nélkül volt kénytelen bolyongani, többek között, mert mindenhez, ami segíthetett volna rajta, varázspálcát kellett használni, ami test híján lehetetlen. Képes volt mások testét megszállni, de hogy ne keltsen gyanút, kerülte az emberi porhübelyekbe költözést, mert aurorok mindenfelé járhattak. Ha csinált is ilyet, azt főleg állatokkal tette, amiknek ettől erősen megrövidült az élete.

A Bölcsek Köve

Az 1991-1992-es tanév előtt (amikor Harry első évét töltötte a Roxfortban), a sötét varázslatok kivédésére szerződtetett Mógus professzor Albániában járt. Elméje gyengének bizonyult a Sötét Nagyúrral szemben, aki beköltözött testébe és együtt jöttek Roxfortba.

Először Voldemort arra használta Mógus professzort, hogy unikornisvér ivásán keresztül segítsen magán, de a fő terve az lett, hogy megszerzi a Bölcsek Kövét, és életelixírt készít, hogy újra testet ölthessen. A történet ismerős a Harry Potter könyvsorozat első részéből - Mógus professzor elhalálozik, Voldemort pedig visszamenekül Albániába.

A Nagyúr visszatér

Miután Féregfark lelepleződött a Harry Potter és az azkabani fogoly eseményei során, még az 1994-1995-ös tanév előtt ő is Albániába szökött a hatóságok elől, és megkereste a bujkáló Voldemortot (ne feledjük, Makesz alakjában mindenről értesült), akinek egy kezdetleges testet készített.

Mivel a Bölcsek Kövében már nem reménykedhettek, új tervre volt szükség a visszatéréshez. Ahhoz a sötét varázslathoz folyamodtak, amit a Harry Potter és a Tűz serlegéből ismerünk. Három komponensre volt szükség hozzá: egy szolga húsára, apja csontjára, és a leggyűlöltebb ellenségének vérére - utóbbit volt a legnehezebb beszerezni.

Szerencsére egy minisztériumi alkalmazott, Bertha Jorkins Albániába látogatott, akiből rengeteg információt ki tudtak szedni a Trimágus Tusáról - majd mikor már nem vette több hasznát, Voldemort megölte és halálát arra használta fel, hogy Naginit Horcrux-szá változtassa. Visszatértek Angilába, ahol kiszabadították az ifjabb Barty Kuport apja fogságából, az apját pedig onnantól kezdve az imperius átokkal irányították. A ifjabb Kupor felvette Mordon professzor alakját, és elintézte, hogy Harry a Trimágus Tusa nyerteseként abba a temetőbe kerüljön, ahol Voldemort éppen a visszatéréshez szükséges szertartáshoz készültek.

Milyest a három összetevő meglett, Voldemort testet öltött - ezt viszont csak Harry tanúsíthatta, mert hiába idézte meg Halálfalóit, ők egyelőre hallgattak a Sötét Nagyúr visszatéréséről.

A jóslat megszerzése

A visszatérés után Voldemort következő célja az volt, hogy megszerezze annak a jóslatnak a teljes szövegét, ami az egész sorozatot meghatározta, és a bukását jövendölte - ugyanis 1981-ben anélkül cselekedett, hogy mindent tudott volna róla.

Az 1995-1996-os tanév során, több sikertelen próbálkozás után (amik mind súlyos áldozatokat követeltek) arra jutott, hogy csak az szerezheti meg a jóslatot, akiről szól. Ő nem mehetett, ezért kellett Harryt arra manipulálni, hogy látogasson a minisztériumba, és szerezze meg. A jóslat végül megsemmisült, viszont ekkor Voldemort is megjelent és már az egész minisztérium szem láttára párbajozott Dumbledorral - ezzel mindenki számára világossá vált, amit eddig az egész Harry Potter könyvsorozatban rebesgettek: a Sötét Nagyúr nem csak hogy nem pusztult el, hanem vissza is tért.

A háború kiszélesedik

Nem sokkal ezután Bellatrix Lestrange és Voldemort kapcsolatából megfogant Delphi(ni), akit a Rowle család nevelt fel - ő lesz a kulcsszereplő a Harry Potter és az elátkozott gyermekben.

Mivel már nem volt értelme ügyelni a látszatra, a háború egyre nyíltabbá vált. Foglyok szöktek meg az Azkabanból, hogy csatlakozzanak Voldemorthoz, muglikat öltek, óriások törtek-zúztak, dementorok garázdálkodtak szabadon.

Az 1996-1997-es tanév előtt Draco Malfoyt a Halálfalók közé fogadta, és egy lehetetlen küldetést bízott rá: ölje meg Dumbledore-t. Ezzel akarta büntetni Lucius Malfoy-t az általa okozott csalódásokért: ha Draco sikerrel jár, a Nagyúr is nyer, ha nem, akkor jobb nem is gondolni Draco büntetésére...

Végül Draco sikerrel becsempészett egy csapat Halálfalót Roxfortba, de a piszkos munkát helyette Piton professzor végezte el. A Harry Potter könyvekben a legfőbb védelmező szerepét betöltő Dumbledore meghalt, és - ellentétben az első háborúval, amikor még élt - most már Roxfort sem volt többé biztonságos. Arról viszont fogalma sem volt, hogy Piton Dumbledore kéme, és már a saját halála is tervezett volt...

A hatalom csúcsán

Nem sokkal ezután átvette az irányítást a Mágiaügyi Minisztériumban. Harry fejére védíjat tűztek ki, és megalakult a Mugliivadékokat Ellenőrző Bizottság (ami a nem aranyvérű varázslók és boszorkányok ellen irányult). A Voldemort nevet megjelölték, amivel követni lehetett azokat, akik kimondják. Piton professzor a Roxfort igazgatója lett - ebben a minőségében főleg a többi halálfaló okozta károkat enyhítette és Harryéket igyekezett segíteni úgy, hogy még ők se tudjanak róla.

Azóta, hogy testet öltött, Voldemortot nem hagyta nyugodni, hogy nem tudta legyőzni Harryt a temetői párbajban. Először arra gyanakodott, hogy a pálcáik kapcsolatban állnak, ezért Lucius Malfoy megszégyenítésére az ő pálcáját kezdte használni, viszont ezzel is felsült. Ekkor vált a Bodzapálca megszállottjává, ami némi nyomozás és emberáldozat után hozzá is került.

Eközben Harry és barátai szorgalmasan gyűjtögették a Horcruxokat. Mikor Voldemort megtudta, hogy Bellatrix Lestrange gringottsbéli széfjét kirabolták, visszatért a barlangba is, ahol Mardekár medáljának a hült helyét találta csak. Dühöngeni kezdett, miközben Harry elméje kapcsolatban állt az övével, és így megtudták, hogy az utolsó Horcrux Roxfortban van elrejtve.

A Roxforti csata

Nem sokkal azután, hogy Harryék megérkeztek Roxfortba az utolsó Horcrux felkutatására, megkezdődött a Roxforti csata. Voldemort az elején ebben nem vett részt, helyette Perselus Pitonnal vélte "rendezni a Bodzapálca tulajdonjogát".

A csata egy pontján egy egyórás fegyverszünetet rendelt el, hogy Harry feladhassa magát. Ekkor már tisztában volt, hogy ő is Horcrux, és az egész Harry Potter könyvsorozat összes eseménye azért történt, hogy Voldemort végül lesújtson rá. Így is lett, Harry összerogyott, de nem halt meg, csak a benne lévő lélekdarab Voldemortból. Szerencsére a halálát Narcissa Malfoy ellenőrizte, aki - miután meggyőződött, hogy fia még életben van - behazudta Harry halálát.

A feltételezett holttestet Roxfort kapujához cipelték, de amikor kiderült, hogy Harry él, a csata újraindult, és Voldemort szolgái sorra estek el a harcban. Mikor Harryvel farkasszemet néztek, Voldemort kénytelen volt hallani az igazságot: Piton végig ellene dolgozott, a Bodzapálca pedig nem az övé, így hiába szór gyilkos átkot Harryre, a pálca nem fog neki engedelmeskedni, mert a gazdáját nem ölheti meg.

A harcuk Voldemort végleges megsemmisülésével ért véget, mivel addigra egy Horcruxa sem maradt épen.

Cikkajánló: 3 ok, ami miatt Voldemort alulmaradt

blog comments powered by Disqus