A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Voldemort útja az első bukásig [évszámokkal]

Kelemen Szabolcs

A Harry Potter sorozat kifejezetten Voldemort visszatéréséről és a második bukásáról szól, de mi az első felemelkedéséről és bukásáról szóló részleteket is összeszedtük, és a mugli történelem időrendje szerint sorba állítottuk.

Borgin and Burkes

Miután befejezte tanulmányait Roxfortban, és visszatért Albániai kiruccanásáról (ahol Hollóháti diadémjából Horcruxot csinált), több minisztériumi állás is várta volna a kitűnő tanuló Tom Rowle Denemet. Ő azonban a Borgin and Burkes nevű régiségkereskedőnél vállal munkát, mert így a behízelgő modora segítségével olyan ereklyék közelébe kerülhetett, mint sehogy máshogy. Lord Voldemort varázslás közben

Valamikor 1955 és 1961 között (a Harry Potter könyvekből nem derül ki pontosan) több ízben találkozott Hepzibah Smith-szel, egy idősebb boszorkánnyal, aki Hugrabug Helga leszármazottja. Hogy felkeltse az ifjú, jóképűnek mondott látogatója figyelmét, egyik látogatása alkalmával megmutatott neki két nagyon értékes tárgyat is: Hugrabug Helga kelyhét és Mardekár medálját. Innentől a hölgy sorsa megpecsételődött: megmérgezte, majd a gyanút a memória-módosításos módszerrel a házimanójára terelte. Ebből a két ereklyéből szintén Horcrux lett később.

A háború előtti évek

Hepzibah Smith halála után Tom Denem nyomtatlanul eltűnt. Amit tudni lehet róla, hogy a következő kb. 10 évet utazással és a sötét varázslatokban való elmélyüléssel töltötte. Ezidő alatt változott meg külseje is arra hüllőszerű formára, amit szinte védjegyévé vált, és nyíltan kezdte használni a Voldemort nevet is.

A 10 év leteltével visszatért Roxfortba, hogy végre a sötét varázslatok kivédését (SVK) taníthasson a már ismert hátsó szándékokkal. Ekkor azonban már Albus Dumbledore-nak hívják a Roxfort igazgazóját, aki elutasítja. Voldemort ekkor megátkozza a pozíciót, ami miatt egy évnél tovább egy SVK tanár sem marad meg állásában. A Sötét Nagyúr számára azonban nem volt teljesen haszontalan a találkozó: Hollóháti diadémját elrejti a szükség szobájában.

A következő időszakban követőket gyűjtött, és sereget épített azokból a lényekből, akiket a varázslóvilág kitaszított (pl.: óriások, vérfarkasok).

Az első varázslóháború

Voldemort az első varázslóháborút 1970-ben robbantja ki, így a  kezdetén James és Lily Pottert, Sirius Black-et, és Perselus Piton-t a diákjai közt tudó évfolyam kb. pont olyan idős volt, mint a Harry Potter sorozat kezdetén Harry, Ron és Hermione.

A háború során létre jött a Főnix rendje, és - bár a Sötét Nagyúr sikert-sikerre halmozott - a Roxfort végig biztonságos maradt, mivel Albus Dumbledore védelmezte.

1980-ban született meg Sybill Trelwaney jóslata, ami szerint egy 7. hónap végén születő gyermek véget fog vetni az uralmának. A neki kémkedő Perseul Piton jóvoltából a jóslat egy töredéke eljutott Voldemorthoz is, aki a két lehetséges újszülött közül Harry Pottert választotta (a másik Neville Longbottom volt).

Perselus Piton reménytelenül szerette Lily Pottert, és azért cserébe, hogy Dumbledore elrejtse a Potter családot, még Voldemort utáni kémkedés közel sem veszélytelen feladatát is vállalta. De hiába rejtették el a családot, hosszú keresgélés után a Sötét Nagyúr ráakadt Peter Pettigrew-ra, aki elárulta a rejtekhelyüket. 1981-10-31-én, Halloween napján megölte a fegyvertelen James Pottert, majd miután Lily Potter feláldozta az életét Harryért, a csecsemő ellen fordult, ám a gyilkos átok Voldemortot tüntette el a föld színéről.

Cikkajánló: 3 ok, ami miatt Voldemort alulmaradt